2006-10-16

Sveket mot gymnasieeleverna

Den nya skolministern Jan Björklund, har gjort sin första insats som minister. Han har tidigare gjort sig känd för att stå för; hårdare tag i skolan, mer katederundervisning, att lärare ska anmäla elever med extrema åsikter till Säpo, flickor och pojkar ska undervisas var för sig och att betyg i ordning och uppförande ska ges. Nu har Björklund bestämt att gymnasiereformen 2007 ska rivas upp.
Det innebär ett svek.
Framförallt är det ett svek mot länets ungdomar.
De av alla kritiserade kursbetygen som skapar stress och taktikläsning blir kvar.
Den nya moderna lärlingsutbildningen som ungdomar, föräldrar och arbetsgivare starkt efterfrågat och som skulle satt igång kommande höst skrotas på obestämd framtid. Ytterligare en generation får inte rätt till den kvalitetshöjning som den nya gymnasieexamen skulle ha inneburit.
Den ökade valfrihet som frisöket skulle ha inneburit slopas. Det är bedrövligt och inkonsekvent att en borgerlig regering som säger sig stå för valfrihet på detta sätt radikalt försämrar valfriheten för tiotusentals ungdomar. Den förbättring av yrkesutbildningarna, med integrering av kärnämnen och yrkesämnen som skull trätt i kraft i höst fryser inne.
Det är också ett svek mot lärare och skolpersonal som under ett par års tid ägnat otaliga timmar och stort engagemang åt att planera för genomförandet nästa höst.
Den som vet minsta lilla om gymnasievärlden vet att reformer tar lång tid att genomföra, och vad gymnasieskolan behöver idag är förändring och utveckling - inte fler utredningar.
Björklunds besked lägger en död hand på utvecklingen av en ny modern gymnasieskola. Det är inget annat än ett svek.
Den borgerliga reform som ska komma sen, och ingen kan veta riktigt när eller hur går ut på följande:
En gammaldags gymnasieskola där man inte är anpassad till ett modernt arbetsliv. En skola där man redan vid 15 års ålder sorteras in i yrkesutbildning eller akademisk utbildning. Exempelvis ska gamla klassuppdelade studentexamen återinföras och yrkeseleverna ska inte längre lära sig svenska, matematik och engelska. Det är uttryck för en människosyn där man tidigt sorterar ut dem som inte duger.
Vi tror inte på det, vi står för en skola där alla ska ges möjligheten att få behörighet till högre studier. Dessutom är det så att i dagens arbetsliv behöver alla yrkesgrupper kunskaper i andra ämnen än själva yrkesämnena. Det har alla parter förstått utom allianspartierna, eller i alla fall folkpartiet som nu själva verkar få fritt fram att utforma högerns skolpolitik.
Det är en bakåtsträvande politik som alla ansvarskännande parter redan har avvisat. Varken arbetsgivarna, fackföreningsrörelsen eller lärarna ställer upp på de tankarna. Svenskt Näringsliv har sagt att det är fel väg.
Vad dagens och morgondagens arbetsliv kräver är högre kunskapskrav, inte lägre!
Vi socialdemokrater kommer att fortsätta att kämpa för en modern gymnasieskola som kan möta de krav som dagens och morgondagens arbetsliv ställer.
Anna och Simon går inte på gymnasiet. Men de är SSU:are och de gillar inte heller Björklunds förslag om gymnasieskolan. Anna och Simon besökte oss på senaste AK-styrelsen och berättade om planerna på att starta en ssu-klubb i Sura. Det finns ett stort intresse nu och vi ska stötta så mycket vi kan från AK-styrelsen för att de ska få en flygande start på sin verksamhet.

Inga kommentarer: