2006-10-06

Ministerlista och regeringsförklaring


En av de sista bilderna på vår regering, samlad i kammaren

En inte helt överraskande regeringsförklaring har presenterats. Man kan tydligt se de stycken som är partimärkta. KD får en skrivning om värdighetsgaranti, FP får en extremt luddig skrivning om ordningsbetyg eller nåt liknande, centern vete tusan, ja just ja, nåt om att inte sätta igång nya kärnkraftverk, men effektökning möjligen. Fler exempel finns där minipartierna får en del russin i kakan, men det råder inget tvivel om att det är en moderat kaka, där Reinfeldt, Schlingman, Borg o co har hållit i sleven.
Ministerlistan ser ut så här:
Maud Olofsson, c, näringsminister och ställföreträdare för statsministern
Carl Bildt, m, utrikesminister
Beatrice Ask, m, justitieminister
Anders Borg, m, finansminister
Sven Otto Littorin, m, statsråd och chef för arbetsmarknadsdepartementet
Mikael Odenberg, m, försvarsminister
Göran Hägglund, kd, socialminister
Cecilia Stegö-Chiló, kulturminister
Nyamko Saboni, fp, integrations- och jämställdhetsminister
Andreas Carlgren, c, miljöminister
Lars Leijonborg, fp, utbildningsminister
Eskil Erlandsson, c, jordbruksminister
Övriga statsråd är Cecilia Malmström, fp, Tobias Billström, m, Gunilla Carlsson, m, Maria Borelius, m, handelsfrågor, Maria Larsson, kd, Cristina Husmark-Pehrsson, m, Mats Odell, kd, Jan Björklund, fp, Åsa Torstensson, c.
Hmm Bildt som utrikesminister är ju vågat. Kan någon föreställa sig att Palme skulle tagit in Erlander i sin regering, eller att Persson hade tagit in Ingvar Carlsson. Jag hyser respekt för Bildt och hans kunskaper i utrikesfrågor, men det måste ju bli konstigt på regeringssammanträdena när gamla "chefen" och nya chefen inte är överens.
Mer kommentarer omkring ministrarna och deras göranden och låtanden lär jag återkomma till många ggr de närmaste fyra åren.
Idag väntar jag med spänning på att få reda på vilket utskott jag kommer att arbeta i och därmed vilken minister jag kommer att debattera med framöver. Spännande!

Inga kommentarer: