2006-10-31

Moderata skattehöjare och ryggradslös allians


Det finns mycket att uppröra sig över med borgarnas politik. Framförallt när det gäller arbetsmarknadspolitiken, men där gör ju moderaterna det de har sagt de ska göra. Sen så gör de det slarvigt och för fort. Men de gör det de sagt. Sen är det tokfel och dumt, men det är en annan sak.
Riktigt upprörd blir jag när man gör nåt helt annat än det man sagt.
Moderaterna i landstinget Västmanland har tillsammans med sin "allians", bestående av, c, fp, mp (!!), kd och sjukvårdspartiet, beslutat sig för att höja landstingsskatten med 52 öre.
Det är fel av en hel massa anledningar, framförallt för att det inte löser några grundläggande problem med kostnadsutvecklingen i landstingen, man bara skjuter nödvändiga åtgärder framför sig. Vi sossar gjorde misstaget att höja skatten i landstinget för fem-sex år sen, och den skattehöjningen hjälpte inte ett skvatt, det bara förlängde den nödvändiga strukturomvandlingen, och skatten finns fortfarande kvar. För småkommuner med högt skattetryck så är det ännu ett ok att bära när vi försöker locka till oss nya innevånare.
Borgarnas kovändning är inget annat än pinsam!
Pinsamt eftersom moderaternas nye landstingsråd Magnus Edlund sa så här den 14/9 2006:
”Att höja skatten är som att kissa i sängen. Det blir varmt och skönt en liten stund, men sen blir det förtvivlat obehagligt.”
Nu är det tydligen annorlunda.
Man har förmodligen lovat dyrt till sjukvårdspartiet och kan inte ta sig ur det hörnet nu när den ekonomiska verkligheten gör sig påmind. Pinsamt.
Magnus Edlunds ursäkt är att man inte hittat någon annan utväg. Pinsamt var ordet. Det är klart att det inte är lätt att hitta någon utväg ur ekonomiska trångmål. Det kräver politiskt mod, obekväma beslut och en enad grupp som står bakom beslutet.
Alla dessa saker verkar borgarna i landstingsledningen sakna.
Att ta ansvar är inte alltid lätt, ofta är det jobbiga och impopulära beslut man får ta, men man gör det ändå, om man har lite ryggrad.
Ett tips för att spara pengar och visa att man menar allvar med att vilja hålla i skattepengarna kan ju vara att inte ha så många landstingsråd, där om inte annars så skulle tydligen alla med...
Jag tror inte att sexpartimajoriteten kommer att hålla mandatperioden ut.

Inga kommentarer: