2006-10-11

Hur debatterar man med en tom stol?


Tomma stolar...

I Surahammar och nära hälften av landets kommuner har Sverigedemokraterna tagit plats i fullmäktige. Tyvärr finns ingen representant för partiet på plats. Stolen kommer att stå tom. Men vi måste ta debatten ändå. Så här bemöter jag Sverigedemokraternas vanligaste argument, och hoppas på svar från någon lokal representant.
1. Invandringen kostar för mycket!
Ett klassiskt SD-argument. SD har varit duktiga på att använda sig av
överdrivna siffror när det gäller invandringens kostnader. Ett påstående som ofta förs fram av SD är att invandringen kostar 267 miljarder kronor om året. Siffran är hämtad från boken ”Mångkultur eller välfärd”? Som är skriven av pseudoforskaren Lars Jansson. Janssons uträkning är givetvis grovt överdriven. EU-medlemsavgiften är till exempel en del invandringens kostnader, menar Jansson.
I statens budget 2006 avsätts 6,98 miljarder till migrationspolitiken. Pengar som vi som ett av världens rikaste länder borde anse oss ha råd med.
2. Dom tar våra jobb!
SD brukar hävda att ”Arbetslösheten är importerad”,
Det är nonsens. Arbetslösheten i Sverige beror överhuvudtaget inte på invandringen. Vi är ett land med en åldrande befolkning där det kommer att behövas många fler på arbetsmarknaden. Vi måste bli bättre på att få alla nya svenskar i arbete. Det är nyckeln till en lyckad integration.
3. Dom utnyttjar systemet!
Samtidigt som invandrare tar svenskarnas jobb så menar SD att de invandrarna inte vill jobba och bara lever på socialbidrag och utnyttjar bidragssystemet. Det finns ingen undersökning eller liknande som tyder på att invandrare vill arbeta mindre än svenskar. Den så kallade ”bidragsdebatten” är givetvis populistiskt nonsens för att misskreditera svaga grupper i samhället, däribland invandrare.
4. Men arbetslösheten är ju mycket högre bland invandrare!
Ja, men det beror inte på att de är mindre benägna att jobba än andra. Arbetslösheten bland en del invandrare beror framförallt på diskriminering på arbetsmarknaden. Alla behövs på arbetsmarknaden.
5. Invandrare våldtar och slår sina fruar!
Allt våld är vedervärdigt. Och mäns våld mot kvinnor är givetvis vidrigt. Men har det med att människor kommer från andra länder att göra? Den farligaste platsen för en kvinna är i hemmet. Det är också där de flesta våldtäkterna begås. Men att det skulle ha med religion eller kultur att göra är ett märkligt påstående. Ska man då skylla alla svenska mäns våldtäkter mot svenska kvinnor på kristendomen? Och när det gäller mäns våld mot kvinnor så finns det ingenting som tyder på att invandrare är överrepresenterade .
6. Man får inte vara stolt svensk längre!
Det är klart man får vara stolt svensk! Men det behöver inte betyda att man tycker att invandrarna ska ut ur landet eller att man drar alla invandrare över en kam och ger dem gemensamma egenskaper som i 9 fall av 10 är negativa.
7. Den svenska kulturen är hotad!
Knappast. Sverige har genom århundradena alltid påverkats av andra kulturer. Folk firar fortfarande midsommar, nationaldagen har blivit helgdag. Folk lyssnar på dansband och folk käkar köttbullar och potatis. Den svenska kulturen är inte hotad, överhuvudtaget.
8. Vi tystas av etablissemanget!
Ett argument är att SD tystas av etablissemanget. Enligt SD så är det en konspiration av alltifrån riksdagspartierna, regeringen, invandrarföreningar och media som gör sitt yttersta för att svartmåla de stackars sanningssägande Sverigedemokraterna.
SD menar också att ingen ”vågar” ta debatten med dem. Det är fel. Vi törs ta debatten, tidigare har det inte funnits anledning, då de varit ett bland många små särintressepartier. Jag är helt övertygad om att om väljarna får reda på vad Sverigedemokraterna står för så kommer deras mandat att vara väck efter valet 2010.

2 kommentarer:

Erik Almqvist sa...

I Surahammar och nära hälften av landets kommuner har Sverigedemokraterna tagit plats i fullmäktige. Tyvärr finns ingen representant för partiet på plats.
Kul att du värdesätter sd:s kommunala mandat, till skillnad från många av dina partikollegor.

Eftersom ingen av dina frågor rör kommunalpolitiken, tar jag mig friheten att besvara dem trots att jag inte bor i Surahammar.

1. Invandringen kostar för mycket!
Jag känner till 4 seriösa uträkningar. Den lägsta (som gjordes på beställning av regeringen) kom fram till att invandringen kostar Sverige ca 40 miljarder per år. Den högsta är Janssons, som du själv tagit upp.

2. Dom tar våra jobb!
Vart någonstans påstår sd att "dom tar våra jobb"?

F ö har jag oerhört svårt att förstå argumentet om "bristen på arbetskraft", med tanke på att vi har en hög arbetslöshet, framförallt för de som inte redan är etablerade på arbetsmarknaden. Endast 63,7% av den del av befolkningen som är i arbetsför ålder, arbetar. Se till att folk har jobb först innan ni importerar ny arbetskraft!

F ö är det ganska lustigt att en socialdemokrat kritiserar sd:s arbetskraftsinvandringspolitik, med tanke på att s knappast har en generös sådan.

3. Dom utnyttjar systemet!
Återigen kommer du med ogrundade påståenden. Den huvudsakliga förklaring sd ger till varför många invandrare lyfter bidrag, är att det har kommit för många invandrare till Sverige, i en tid av hög arbetslöshet, för att samhället ska ha kunnat integrera dem. Detta borde vara uppenbart för varje tänkande människa.

4. Men arbetslösheten är ju mycket högre bland invandrare!
Du får gärna belägga påståendet att detta huvudsakligen skulle bero på diskriminering, med en trovärdig källa.

5. Invandrare våldtar och slår sina fruar!
Att invandrare är överrepresenterade inom all vålds- och sexualbrottslighet är slutsatsen av varje studie i ämnet som Brottsförebyggande rådet utfört.

6. Man får inte vara stolt svensk längre!
I sossarnas Sverige får man vara stolt svensk... så länge man inte:
- Sjunger "Den blomstertid nu kommer" på skolavslutningen (tradition sen 1600-talet)
- Bär den svenska flaggan
- Bär fornnordiska symboler
- Har nationalistiska åsikter
...osv osv

7. Den svenska kulturen är hotad!
Typiskt sosse som ser svensk kultur som "köttbullar och midsommarstång". Om det bara vår sådan symbolik vi förlorade skulle jag inte bry mig alltför mycket.

Visst har Sverige alltid haft kulturella influenser utifrån, men vi har aldrig någonsin haft en sådan omvälvande demografisk utveckling som nu. Riksdagspartierna är på god väg att se till så svenska folket blir i minoritet i Sverige! Vem ska värna svensk kultur och svenskt folk om inte svenskarna?

8. Vi tystas av etablissemanget!
När har sd talat om någon konspiration mot partiet? När har vi beskyllt invandrarföreningar för medias svartmålning?

Ang tystandet av sd så är det ju uppenbart, och vi har dessutom medhåll inom media. Man motiverar det med att man inte vill "ge oss en plattform", samtidigt som F! och JL får bra mycket mer mediatid, trots att de alltid varit mycket mindre partier.

Anonym sa...

Det här tyckte jag var fantastiskt sagt av dig!
Du gjorde min morgon, och jag ska absolut fortsätta läsa din blogg!