2006-10-09

Bra utdelning för Västmanlandsbänken!



I helgen var (s) riksdagsgrupp och partistyrelsen på Djurönäset och valde hur vi ska formera oss i utskotten. Det finns 15 utskott och vi har 6 ledamöter i varje samt två arbetande ersättare i varje utskott. Alltså 8 platser i 15 utskott det gör 120 platser och vi är 130 i gruppen. Valberedningen till detta har haft ett otroligt komplicerat pussel att lägga och jobbade vad jag förstår i princip dag och natt med detta.
Hänsyn som tas är bl.a
Jämn fördelning mellan kvinnor och män
Representation av erfarna och nya ledamöter
Spridning över landet
Åldersspridning
etc, etc
Hursomhelst så här blev det:
Margareta Israelsson, ordinarie ledamot och gruppledare för (s) i Kulturutskottet.
Sven Erik Österberg, vice ordförande i Arbetsmarknadsutskottet och gruppledare för (s) däri.
Pia Nilsson, ordinarie ledamot i Trafikutskottet.
Olle Thorell, förste ersättare i Utrikesutskottet.
Vi är alla helnöjda med vår placering och det är verkligen en bra utdelning för (s) i västmanland.
Två av 4 är gruppledare och vi hamnar alla i viktiga utskott, där många politiska strider kommer att stå de närmaste fyra åren.
Äntligen känns det för mig har man fått något att bita i och ta tag i.
Det finns otroligt många viktiga frågor och spännande områden att fördjupa sig i i Utrikesutskottet. Utvecklingen i Mellanöstern, att behålla och försvara det internationella biståndet som vi nu äntligen har fått upp till 1% av BNP, och som moderaterna tidigare sagt sig vilja sänka, EU:s framtida utvidgning, Nord-Syd konflikten, Kinas växande roll i världspolitiken, gasledningen genom Östersjön, frigivningen av den svenska journalisten i Eritrea Dawit Isaak mm, mm
Redan på fredag sparkar det igång med en debatt i kammaren om den svenska insatsen i Libanon-konflikten.
I utrikesutskottet kommer jag att lägga ner stor del av min arbetstid framöver, men jag kommer givetvis också att vara närvarande på hemmaplan. I morse till exempel stod jag , Margareta och Gabriel och delade ut flygblad om Citybanan till pendlarna mellan 7 och 9.
Det är viktigt nu att vi syns ute bland väljarna, för samtal och engagerar oss i vardagsproblemen i samhället och alltid är i opposition mot orättvisor.
Valrörelsen inför valet 2010 har redan börjat!
Glada barn i Jandira utanför Sao Paolo. En liten påminnelse om att solidariteten inte får begränsas av nationella gränser. Socialdemokratin är en internationell rörelse som har en politik för en Global utveckling, det är lätt att glömma när valrörelsen som vanligt, tyvärr mest handlat om inrikespolitik.
Jag lär återkomma i ämnet.

Inga kommentarer: