2008-11-02

"Ras" eller?

Nya opinionssiffror visar på ett "jätteras" för socialdemokraterna.
"Kris i oppositionen", "alliansen tillbaka i matchen", "Sahlin i ond spiral"
Rubrikerna är braskande och pendeln slår över i media.
Jag köper inte överdrifterna som presenteras.
Dels är det inte underligt om opinionen som varit anmärkningsvärt stabil i snart två år skiftar. Den internationella finanskrisen gör att osäkra väljare tenderar att gå till det styrande blocket.
Att oppositionen framställs som oenig och osams hjälper inte heller.
Men när man betraktar det hela lite från sidan, så är det så tydligt.
Borgerlig press har bara gått och väntat på en öppning, minsta lilla misstag, och en opinionsmätning som pekar åt ett håll som gynnar ens sak.
Nu äntligen kan man orkestrera ett "ras", visa "att Sahlin har tappat greppet" etc.
Inte heller särskilt förvånande att borgerligt dominerad press beter sig så.
Jag kan riktigt se hur de gottar sig på redaktionerna - äntligen kan de börja låta pendeln svänga och lyfta alliansen igen.
Det som oroar mig är om fallet skulle bli att vi inom S börjar köpa beskrivningarna och klär oss i säck och aska när vi ska förklara "raset".
Vi borde ofta visa bättre självförtroende än vi gör. Visst vi förlorade valet, visst har vi en bit kvar innan vi har ett färdigt valmanifest, visst finns det vägbulor kvar att passera innan regeringsalternativet är kristallklart. MEN vi är inte så himla dåliga heller! Vi har en politik som vi tror på och driver i riksdagen varje dag.
Vi har ett alternativ till den orättvisa, osolidariska politik som regeringen för. Vi och Mp har deklarerat att vi ska gå till val tillsammans.
Vi har mycket att vara stolta över, och behöver inte ursäktande smyga fram med kutiga ryggar.
Faktum är ju ändå att "raset" är EN mätning av många. Mätningen i fråga jämför sig dessutom med föregående månads mätning där S hade nästan 46% - rekordsiffror som inte kan betraktas som nån slags normalläge i opinionen. De siffror som nu beskrivs som katastrofala är fortfarande fyra procentenheter bättre än valresultatet, och S är nästan lika stort som de fyra borgerliga partierna tillsammans. Om man skulle ta hänsyn till att KD får 3,3% så skullede inte komma in i riksdagen och vi skulle vara större än de tre borgerliga partierna i den miniallians som skulle återstå.
Gapet mellan blocken är fortfarande runt 12 procent, vilket måste beskrivas som riktigt stort. Jämförelsevis så beskrivs läget inför det amerikanska valet i svensk media med att Obama är på väg mot en storseger, men då är inte gapet mellan honom och Mc Cain tillnärmelsevis så stort som 12%.
Så lika gärna hade rubrikerna i svensk press kunnat vara:
"Oppositionen behåller sitt järngrepp"
eller
"Sverigedemokraterna är långt ifrån en riksdagsplats"
eller
"Kristdemokraterna kommer att åka ur riksdagen -alliansen i fara!"
Alla dessa rubriker är precis lika sanna som de som nu förekommer.
Nyheter är tolkningar av verkligheten, alla nyheter är vinklade på nåt sätt.

Nedan lite bilder från dagen.


Grand Central igen, mäktig byggnad.


Finanskrisrea finns lite överallt här. Folkhumorn är bitsk här i stan.
"You've already spent 750 billion...what's 10 more?"

Målgången i New York marathon, som går av stapeln imorgon. Central Park var smockfullt av joggare redan idag som värmde upp inför morgondagen. Jag som inte sprungit många steg på bra länge undrar varför man ger sig ut och springer idag om man ändå ska ut o springa fyra mil imorgon...
Mannen som ligger under. Kul badge det här. Förmodligen tryckt innan McCain chockade alla med att välja Palin till vice-president. Tipset var tidigt att McCain skulle välja Mitt Romney som sin vicepresidentkandidat. Romney var tidigare också en av presidentkandidaterna men hoppade av när Mc Cain mer och mer framstod som segrare på den republikanska sidan.
Om Mc Cain hade valt Romney skulle kanske läget varit helt annorlunda. Romney anses som stark i ekonomiska frågor, något man inte kan beskylla Palin för att vara. Vad hennes starka frågor är, är fortfarande höljt i dunkel. NY Times publicerade en undersökning igår som visade att Palin skrämmer bort betydligt fler väljare än hon lockar.
Allt tyder på att McCains chansning gått åt pipan.

Mannen i ledning.
Valet kommer inte att bli någon rysare i New York. Obama kommer att ta hem en solklar seger. Demokraterna i New York hjälper därför också partikamraterna i grannstaten Pennsylvania med att få folk till vallokalerna, man har massvis med aktiviteter här i stan som riktar sig mot sk battlground states, stater där man tror att valet står och väger. Det handlar om telefonuppringningar, arrangerade resor till andra delstater mm.
De senaste siffrorna lutar åt att även om McCain tagit igen något i några stater så verkar det allt mer givet att Obama kommer att vinna, och vinna stort.
Jag är ingen expert men osvuret brukar vara bäst - det brukar bli jämnt i val.

Men som en klok person sa till mig häromdagen:

Det brukar vilja bli bra.

Inga kommentarer: