2008-04-09

What to do in Kathmandu?

Dag två har ägnats åt planering av morgondagens val. Vart ska vi åka, ska vi dela på oss i två eller tre grupper, hur långt bort från Katmandu ska vi ta oss. Ska vi täcka så många vallokaler som möjligt eller ska vi söka oss till befarade "hotspots" och stanna längre tid där, hur ska vi dokumentera och rapportera eventuella oegentligheter som vi upptäcker, hur ska vi agera gentemot media. Mycket att tänka på alltså. Vi hade idag också ett möte med ett av de tre stora partierna. Denna gång CPN-UML en förkortning för Communist Party of Nepal - Unified Marxist Leninists. Kommunister förvisso, men förenade med andra demokratiska krafter i kampen för att skapa ett federalt, demokratiskt, republikanskt Nepal. Samtalen med dem rörde sig runt de allra senaste händelserna med valrelaterat våld. Igår sköts 5 maoist-sympatisörer ihjäl och en av CPN-UML:s kandidater mördades på öppen gata igår kväll. Andra våldsamma incidenter har rapporterats och oroar alla som är intresserade av ett fritt och rättvist val. Förhoppningen är trots dessa incidenter att valet ska gå relativt ordningsamt till. I och med att alla demokratiska partier gått samman för att få till stånd det här valet så är ändå de våldsamman och odemokratiska krafterna marginaliserade. Den välvilliga tolkningen av de senaste dagarnas händelser är att våldsamheterna är isolerade händelser som inte kommer att sätta igång värre händelser utan bara är små hinder på vägen mot demokrati.
CPN-UML sade också de, precis som andra grupper vi talat med att de kommer att acceptera valresultatet även om de inte står som segrare. Det är hoppingivande.
De mest hårdföra av grupperna Maoisterna kommer vi att träffa på fredag förmodligen.
Bilder från dagen nedan:
Efter ofantlig byråkratisk omständlighet har vi äntligen fått våra ackreditationer som valobservatörer. Att bäras hela tiden.

CPN-UML:s högkvarter. Välbevakat med hammaren och skäran vajande utanför
...samt på fönstrens insida. Snyggt faktiskt på nåt absurt sätt.

Partiledningen. Mannen i mitten var tvungen att gå efter en kort stund, han var tvungen att ta en helikopter till valkretsen där en av deras kandidater mördades igår, för att mana till lugn bland sina partivänner och närvara vid begravningen.

Gatubild i Kathmandu, ungefär såhär mkt hinner jag se av stan mellan alla möten.



Inga kommentarer: