2008-04-10

Val! Äntligen!

Valdagen. Äntligen!- verkar vara den genomgående känslan hos folket vi mött idag.

Allt har gått förvånansvärt lugnt till där vi varit. Vi har besökt ett tiotal vallokaler både inne i staden och ute på landsbygden. Överallt samma intryck. Ordning och reda. Långa köer där människor tålmodigt väntar. Män för sig o kvinnor för sig av någon outgrundlig anledning. Identitetskontrollen fungerade, valhemligheten bevarades, det är förstås svårt att bedöma, men folk verkade inte vara oroliga eller under påtryckningl att rösta på något visst sätt. På de platser vi var så var valdeltagandet väl över 70% vilket får betraktas som högt. Däremot finns det stora grupper människor utan adress som inte ens finns med i röstlängden.

Så här går det till. Klicka på bilden för en större variant.

Den svåra delen kommer ju nu efter valet där alla tre stora partier verkar helt övertygade att de kommer att vinna en jordskredsseger. Så några kommer att bli besvikna... Hur de hanterar detta ska bli spännande att följa.
När vi åkte runt idag så fick man också en bättre bild av hur utvecklat/underutvecklat landet är och hur folk lever sina liv. Folk är fattiga, vägarna i uselt skick där det finns några, vatten och sanitet är det dåligt med. Om allt går som det ska och Nepal kan ta sig ur sin politiska kris så återstår oerhörda utmaningar för att höja levnadsstandarden, bygga upp infrastrukturen, förse folk med möjlighet att försörja sig etc. Vi får hoppas att det internationella engagemanget fortsätter här även efter att den väpnade konflikten är över .

Folk i kö utanför en vallokal i centrala Katmandu tidigt imorse, rusningen verkar ha varit på morgonen man ville rösta så att man slapp köa i hettan mitt på dagen (runt 30 grader )

En valsedel. I stället för skrivna namn har varje parti en bildsymbol, en del väldigt udda... undrar om de själv fått välja. Anledningen är förstås att läskunnigheten är väldigt låg.


Efter att ha markerat bakom skärmen vilket parti man stödjer lägger man sin valsedel i urnan, som är av plast, förseglad, lätt att transportera. Japan har donerat alla valurnor. De gamla var tunga och bökiga att transportera i ett land som har världens förmodligen mest utmanande terräng.
Mannen som röstade här sas vara 95 år gammal. Han fick hjälp med det mesta, men bakom skärmen fick han klara sig på egen hand.

Nästa möte som äger rum ikväll är med Maoisternas ledare Prechendra (mannen på valaffischen ovan)

1 kommentar:

Didi sa...

Så skönt att höra att du är så positiv! Jag har varit orolig eftersom mycket av det man läst på olika nepalesiska hemsidor handlat mest om oro för säkerheten och har andats ganska mycket pessimism.
Jag har arbetat i Nepal i omkring 10 år sammanlagt, senast från okt 2001 till maj 2005, och det känns så konstigt att inte få vara där nu. Jag skulle så gärna vilja höra hur mina vänner tänker och känner inför det hela, om de, som ju verkligen lever i det och förstår vad som pågår, känner något hopp.
Ser fram emot fler inlägg!/Didi