2008-02-26

Glada suringar på torget i sommar

Igår kväll hade vi sossar i fullmäktigegruppen ett möte där vi diskuterade suradagarnas framtid. Vi var helt eniga om hur vi vill ha det. Det kan sammanfattas i dessa punkter.
Det är klart att det ska vara en festkväll med uppträdande på torget.
Suradagarna är viktiga för kommunen, en positiv händelse som är viktig att vårda.
Att vi har fokus på barn och ungdomar utesluter inte att vi har arrangemang för alla generationer.
En helg i mitten av augusti med barn- och ungdomsaktiviteter är bra. Det ena utesluter inte det andra.
Fler behöver engageras i att utveckla Suradagarna (o andra evenemang i kommunen).
Vi ska kalla till samråd med alla som vill vara med och utveckla Suradagarna.
Nedan följer den text som vi enades om:

"Låt oss hjälpas åt att utveckla Suradagarna!
Efter den livliga diskussion som varit, vill vi berätta var vi står när det gäller Suradagarna.
Sedan starten 1987 har Suraveckan genomgått flera förändringar. Från att ha varit en ren turistsatsning så har evenemanget mer blivit ett tillfälle för alla oss som bor i, och besöker kommunen, att träffas och trivas. De senaste åren har firandet begränsats till ett förlängt veckoslut, aktiviteterna har varit många och antalet besökare likaså.
Vi, som de allra flesta invånare, tycker att Suradagarna är ett positivt och viktigt evenemang. Det är också en viktig del i marknadsföringen av Surahammar som ort att bo och trivas i.
Föreningar och företag visar upp sig och den allt större marknaden i månadsskiftet juni/juli har blivit ett mycket lyckat inslag i den folkfest som Suradagarna är.
Marknaden som Motorcykelmuseet skickligt organiserar lockar besökare från när och fjärran och vi vill förstås att den är kvar.
Många har planerat in den här helgen sen länge, man vill träffa bekanta, mängder av utflyttade surabor hälsar på i hemorten och man bjuder in släkt och vänner till en trevlig helg i Surahammar.
På senare tid har olika förslag diskuterats där en del inslag i Suradagarna flyttas eller tas bort.
Det har vållat starka känslor och vi som förtroendevalda lyssnar och tar till oss.
Därför kommer det i år, precis som tidigare att bli uppträdande på torget en kväll under Suradagarna. Det är viktigt att vårda positiva traditioner och att kommuninvånarna har en torgkväll som är till för alla.
Det är viktigt att torgkvällen blir en trevlig kväll där umgänget och glädjen är det viktiga, och att alkoholförsäljning och förtäring sker på ett ansvarsfullt sätt.
I övrigt ligger den planering som finns fast, med bl.a en helg i mitten av augusti särskilt inriktad på barn och ungdom.
Det ena utesluter inte det andra. Även om vi har fokus på barn och unga, så utesluter inte det evenemang för alla generationer.
Julmarknad, nationaldags- och midsommarfirande och de värdefulla ideella insatser som görs i Ramnäs och Virsbo är också viktiga för helheten.
Vi hoppas att alla vi som bor i kommunen kan hjälpas åt att utveckla alla de här evenemangen. Goda krafter behöver samverka med varandra, inte konkurrera.
Det engagemang som enskilda medborgare, föreningar och näringslivet visat måste vi nu ta till vara. Vi kommer därför bjuda in de ovan nämnda till samråd. Ett samråd där vi alla i kommunen, tillsammans kan planera och utveckla Suradagarna och andra evenemang.
För den socialdemokratiska fullmäktigegruppen:
Olle Thorell, ordf (s) i Surahammars kommun
Anders Tollin, kommunstyrelsens ordförande
Britt Inger Fröberg, ordförande Barn- och bildningsnämnden"

Inga kommentarer: