2007-11-18

Solidaritet i Surahammar


Trygghet - en rättighet för alla barn

Stolt blir jag när vi i Surahammar har beslutat att ordna med boende åt ensamkommande flyktingbarn. Socialnämnden har i sin vishet beslutat att inrätta ett boende för ensamma flyktingbarn i Surahammar. Vi blir då den första kommunen i länet som skriver på ett sånt avtal. Det gör mig glad därför att det är det rätta att göra. Solidaritet handlar om att ställa upp för varandra, hoppas nu att det sätter press på andra kommuner i länet, och landet som fortfarande inte har såna här avtal.
Vissa kommuner har redan tagit emot många flyktingar, andra har inte bostäder, ytterligare andra anser sig inte ha råd och så vidare. För en del är säkert skälen rimliga, för andra är det rena svepskäl.
Det finns ett gäng kommuner som sticker ut särskilt. Det är kommuner som varken har avtal att ta emot flyktingar med uppehållstillstånd, de tar inte heller emot ensamma barn och de har inte heller någon annan form av flyktingboende.
De är:
Askersund, Eda, Hammarö, Klippan, Laxå, Munkfors, Storuman, Sunne, Svedala, Torsås, Vansbro, Vellinge, Ydre och Älvdalen.


Sen kunde man önska att vi på europa-nivå vore mer solidariska i att ta emot flyktingar från t.ex Irak. Det är inte rimligt att t.ex Södertälje tar emot fler flyktingar från Irak än hela USA!
Men det är en helt annan fråga.

1 kommentar:

Anonym sa...

Om du inbillar dig att det är såna barn du har på din bild ska komma till Sura så misstar du dig grovt. Det är pojkar i de övre tonåren. De är oftast över 18 dessutom! Vad gör kommunen när deras föräldrar och syskon kommer? Deras morbor ? Farbror ? osv? Blir fina utgifter det Olle!
Roberth Ström