2007-11-14

Något är ruttet i riket Danmark

Shakespeare visste vad han talade om.
Det danska valet är klart. Statsministern Anders Fogh Rasmussen sitter kvar och slipper kohandla med det nya partiet Ny Allianse som vill minska dansk folkepartiets inflytande på regeringen. Socialdemokraterna gör ett dåligt val, men motsvarigheten till det svenska vänsterpartiet, Socialistisk Venstre fördubblar sitt stöd.
Det är kanske inte så märkligt att den borgerliga regeringen sitter kvar i Danmark precis som här är man på toppen av en högkonjunktur, och det gynnar den sittande regeringen (även om det inte verkar gälla här...).
Det som är märkligt, för att inte säga ruttet, är att danskt folkeparti, fortsätter att ha ett så starkt stöd. De driver en extremt främlingsfientlig politik och har lyckats skifta hela det politiska fältet (nästan) åt sitt håll. Danmark har som följd av detta idag EU:s absolut mest restriktiva invandringspolitik och driver en rent inhuman politik.
Några exempel på DF:s politik och strategi: Kvinnor med burka ska fråntas rätten att rösta, slöjförbud i folketinget, skolor och på offentliga arbetsplatser, 24 års åldersgräns för utlänningar att gifta sig, motstånd mot blandning av kulturer, man använder muhammedteckningar på valaffischer, alla asylsökande borde interneras på en öde ö, etc.
Landet har ett flertal gånger kritiserats av Europarådets kommission mot rasism och intolerans. Danska politiker och medier underblåser rasistiska och främlingsfientliga strömningar, anser kommissionen. Dansk Folkeparti pekas ut speciellt och anklagas för flera gånger ha "framfört chockerande rasistiska yttranden". Kommissionen har också konstaterat att de existerande lagarna mot rasism inte tillämpas och att invandrare inte ges tillgång till det sociala skyddsnät som de har rätt till.
Sverigedemokraterna kastar längtande blickar över sundet och hoppas att de ska kunna upprepa deras framgångar här i nästa val.
Det är inte en omöjlig ekvation, vi ska inte tro att vi är immuna mot högerpopulism, islamofobi och främlingsfientlighet i Sverige. Det verkar som en evighet sen, men vi har haft ett sånt parti i Sveriges riksdag. Ny Demokrati gjorde en sejour 91-94, stödde Bildt-regeringen och passade också på att fula ut sig tillräckligt för att i princip upplösas i intet i nästa val. Deras stollighet har på sätt och vis räddat oss från liknande partier så länge folk haft ny demokratis insats i färskt minne. Men nu är det ganska länge sen, föratgångsväljarna 2010 kommer att vara födda 92 och kommer inte att ha en aning om vem Ian Wachtmeister är eller minnas att John Bouvin stod i riksdagens talarstol och talade om att fler barn i afrika borde ätas upp av lejon för att minska befolkningsökningen.
Dessutom så kan konjunkturen ha vänt nedåt 2010, arbetslösheten kan ha gått upp igen, grupper ställs mot varandra, klyftorna har ökat och sverigedemokraterna går till vall med välfyllda kampanjkassor. Då kan vi i värsta fall få ett scenario där sverigedemokraterna kommer över spärren till riksdagen, och blir vågmästare i riksdagen. Vänsterblocket kommer då inte att samarbeta med dem. Frågan är då hur borgerligheten ställer sig? Risken är verklig och vi kan få en "dansk" situation även i Sverige.
En dyster bild onekligen.
Men det behöver ju inte bli så, om vi är medvetna om risken, och alla partier fortsätter att hävda humanism, öppenhet och tolerans.
Trots allt, som förmildrande omständighet, endast Danmark, danska smörrebröd har.....

9 kommentarer:

Göran olsson sa...

Tänk om, ni socialdemokrater för en gångs skull slutade att lägga er i andra länders politik.
Försök att inse varför Danmark har det mycket bättre en Sverige. Givetvis beror det på deras ansvarsfulla invandringspolitik.
Tycker det är lågt av dig som folkvald svensk politiker att kalla ca 400 000 danskar för ruttna. Problemet med många av dagens sossar är att ni inte respekterar människors lika värde och allas rätt till olika åsikter.
Istället för att ösa galla över andra skulle ni gratulera danskarna till ett demokratiskt valresultat där danska folkets röster respekterades. Om ni vann valet 2010 skulle jag gratulera er och respektera väljarnas åsikter även om jag inte delar era åsikter i allt.
Men det verkar ni ha svårt för. Nu vet jag ju inte om du respekterar andras åsikter och tror på människors lika värde, men hoppas på det . Jag gör det i alla fall.
Att socialdemokratin betytt mycket för Sverige sticker jag inte under stolen med. Och ni har många bra åsikter fortfarande fast jag tror många med mig märkt på senaste decennierna att ni blivit distanserade från den vanliga människan. Ni hade en gång i tiden en bra invandrings politik och en känsla för ett homogent svenskt folkhem där rättvisa och välfärd var rättesnören för er. Hoppas vi får se en återgång till detta.
Ps. Grattis till de senaste opionssiffrorna. Ds

olle sa...

Tack för kommentaren. Intressant att jag kan skriva om det mesta utan att få några kommentare, men så fort jag skriver något som har med invandring eller sverigedemokraterna att göra så tar det inte många timmar innan de första kommentarerna droppar in. Jag respekterar visst andras åsikter, men jag tar mig friheten att kommentera skeenden som oroar mig.Självklart ska valresultatet följas, sen kan man ju ändå önska att borgerligheten i Danmark visade lite mer ryggrad och inte la sig platt för danskt folkeparti i invandringsfrågan.
Vad gäller vår politik så är fortfarande rättvisa och välfärd fortfarande våra rättesnören. Begrepp som öppenhet, tolerans och medmänsklighet är också viktiga parametrar i åtminstone min politiska kompass.

olle sa...

Javisst ja, ett förtydligande, jag tycker inte att någon människa är rutten inte danskar i allmänhet eller de som röstade på DF.
Jag parafraserar Hamlet som sa att något är ruttet i Danmarks rike. Företeelsen med främlingsfientlighet och islamofobi är rutten.

Anonym sa...

Något är ruttet i Sverige skulle jag vilja säga. Särskilt ruttet i Surahammar för här luktar det! OM SD inte blivit motarbetat av alla partier och media skulle vi med haft ett svenskt DF! Olle när ska du och dina vänner vakna och se hur det sur ut igentligen?
Roberth Ström

Anonym sa...

Varför ljuger du Olle? DF har inte alls sagt att invandrare inte ska få gifta sig före 24. Det är en lögn precis som ni påstår att SD säger det. Läs på läs rätt och gör rätt!
Roberth Ström

olle sa...

Oj vilka ömma tår jag verkar ha trampat på. Så här ser 24-års regeln ut för giftemål med utländska medborgar i Danmark. Ursäkta om jag var otydlig i mitt första inlägg.
"Om en person från ett land utanför EU vill bosätta sig i Danmark med sin danska fru, man eller sambo, måste paret uppfylla ett antal krav för att han eller hon ska få uppehållstillstånd:

• Båda måste vara över 24 år.

• Den danska parten ska ha permanent uppehållstillstånd sedan minst tre år tillbaka.

• Den danska parten ska inte ha fått socialhjälp det senaste året.

• Paret måste ha en gemensam bostad av rimlig storlek.

Paret ska antingen äga, ha andel i eller hyra en bostad. Bor man i hyresrätt måste kontraktet gälla för minst 3 år från den dagen ansökan skickas in. Rimlig storlek betyder max två personer per rum eller minst 20 kvadratmeter för två personer.

• Den danska parten måste kunna försörja sin utländska fru/man/sambo.

Försörja betyder att han eller hon måste tjäna minst samma summa som socialbidraget för två personer, cirka 9.000 danska kronor i månaden. Om man har barn ökar beloppet.

• Paret måste kunna sätta undan 53.096 danska kronor i en bankgaranti under sju år.

Om den utländska parten skulle behöva någon typ av ekonomisk hjälp under dessa sju år dras de pengarna från bankgarantin. Han eller hon har till exempel inte rätt till socialbidrag eller sjukpenning.

• Paret måste kunna bevisa att de har större anknytning till Danmark än till något annat land.

På den här punkten är Utlänningsstyrelsens bedömning individuell. Handläggarna tittar på om den utländska parten har varit mycket i Danmark, om han eller hon kan språket eller har visat intresse för det danska samhället, och om han eller hon har släkt i landet. Ett exempel: Utlänningsstyrelsen kan räkna ut hur många år paret sammanlagt har vistats i de olika länderna. Om hon har bott i Danmark i 25 år och han i Peru i 28 år och de träffades i Peru kan de få avslag för att handläggaren anser att de tillsammans har större anknytning till Peru."
Inte direkt en tolerant regel.
Sen kan man tycka att den är bra eller dålig, det står var och en fritt.
Jag tycker den är dålig!

Anonym sa...

ja vi ska inte ställa krav på invandrare då är vi rasister? Om du istället för att flyga jorden runt i den miljövänliga temat kunde se hur Sverige såt ut så kanske du skulle tänka till?
Roberth Ström

Anonym sa...

varför raderar du inlägg? Du var komiskt igår när du åberopade Sydafrika och Taiwan när det gällde bistånd. Sydaftika som bi bojkottat genom alla år och Taiwan som vi inte ens erkänner som egen stat. Vi har gett bort 140 biljoner rätt ner i toaletten. Vi satsar mindre på forskning än bistånd. Någonting är sjukt med Sverige skulle jag vilja säga Olle.
Roberth Ström

olle sa...

http://sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=516&a=29371
Där kan man läsa hur sida:s chefsekonom beskriver betydelsen av biståndet för Taiwans utveckling.
Eller
http://www.sida.se/sida/jsp/sida.jsp?d=352&a=1047
Där kan man läsa om varför sverige ger bistånd till sydafrika, det sista stycket beskriver hur Sverige historiskt har stött ANC innan apartheidregimen föll.
Demokrati och marknadsekonomi kommer inte av sig självt. Bistånd kan vara till hjälp för att sätta igång sådana processer.
Jag kommer i fortsättningen inte att besvara dina inlägg Roberth. Du verkar inte vara intresserad av att föra en diskussion, utan vill mest smutskasta (s). Det tänker jag inte vara med och bidra till. Dessutom förbehåller jag mig rätten att inte publicera nedsättande kommentarer.