2007-11-15

Det är klart makten ska granskas

Här lägger jag in en debattartikel jag skickade till vlt som replik på en artikel som Stackegård (m) hade om "häxjakten på politiker". Den valde vlt att inte ta in, så ni får läsa den här istället

Det är klart att makten behöver granskas.
I Birthe och Hans Stackegårds inlägg för de fram tanken att KU ska begränsa granskningen av politiker genom att införa en slags kodex för hur granskningen får gå till.
Intressant är också att notera att de inte skyltar med sin partibeteckning, då de båda är aktiva moderater.
Förslaget de för fram anser jag vara riktigt dåligt. Det är klart att vi som har förtroendeuppdrag ska granskas av medierna.
Visst kan man ha åsikter om hur närgångna journalister kan vara, och hur man ibland förstorar upp bagatellartade händelser som inträffade för många år sedan. Det innebär dock inte att man på något vis via lagstiftning ska tangera en begränsning av pressfriheten.
Vi som innehar förtroendeuppdrag har en förpliktelse att föregå med gott exempel och leva som vi lär. Om man stiftar landets lagar så är det rimligt att man också följer dem. Det gäller inte minst skattebrott och svartarbete, det är förödande för skattemoralen om ledande politiker inte gör rätt för sig.
Den senaste tidens granskning har ibland inslag av häxjakt över sig. Det är synd, för det innebär att de riktigt allvarliga övertrampen försvinner i mängden av ”avslöjanden”.
Så som den s.k Schenströmaffären.
Det är allvarligt att regeringens högsta tjänsteman, medan hon har jour är ute på krogen och dricker en massa vin. Att hon sedan ljuger om saken för sin chef gör inte saken bättre.
Däremot så kan jag hålla med Stackegårds om vilka krav man egentligen kan ställa på ledande politiker. Vi precis som alla andra kan inte jobba hur mycket som helst eller vara på ständig jour. Däremot så kan man ställa kravet att man ska följa lagarna och göra rätt för sig, det är inte orimligt.
Olle Thorell, riksdagsledamot (s)


Här delar Utrikesutskottets s-ledamöter ut rosor vid ingången till Riksdagen inför den utrikespolitiska debatten. Både kronprinsessan och Carl Bildt fick en ros och en kopia på vår alternativa utrikespolitiska deklaration. Häxjakt?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad var syftet med rosorna?
Roberth Ström

Anonym sa...

Mona Sahlin=fiffel det säger allt. Synd du har sånt Moderathat. Respekt för sina motståndare bör man ha även de med olika åsikter. Sen hade du fel om det mesta igår när du pratade om ulandet sorgligt men sant.
Roberth Ström