2010-11-13

Äntligen!!"Fantastiskt att Aung San Suu Kyi nu är frisläppt"


Det säger Olle Thorell (S) ledamot i utrikesutskottet om frisläppandet av fredspristagaren Aung San Suu Kyi. Samtidigt anser han att den borgerliga regeringen bör agera tydligare.
– Det är fantastiskt att hon är fri. Nu är det dags att ge hela befolkningen från det fängelse Burma är idag. Jag hoppas att det här kan leda till en dialog om demokratisk utveckling mellan alla parter i Burma, men jag befarar att juntan ställt villkor som starkt begränsar hennes frihet och att hon inte kan agera politiskt. Det har vi sett ske förut, och risken är stor även nu.
Olle Thorell oroar sig också för att trycket nu minskar på militärjuntan.
– Det får inte ske. Valet nu i november var en parodi på demokrati och det sker dagligen överträdelser av de mänskliga rättigheterna i Burma. De får inte tro att dagens händelse ska få omvärlden att glömma det.
Han anser att Carl Bildt och den borgerliga regeringen varit för passiva.
– De bör snarast ställa sig bakom kravet på att FN tillsätter en undersökningskommission som ska ta reda på möjligheten att ställa juntan inför rätta för brott mot mänskligheten. En mängd länder har tillsammans med FN:s särskilda sändebud ställt sig bakom det kravet. Från den svenska regeringen har det Sverige det varit tyst.

Inga kommentarer: