2010-11-03

Tillbaka till vardagen

Vardagen börjar infinna sig i riksdagen efter valet.
Jag är kvar i utrikesutskottet, nu som ordinarie ledamot, och nöjd med att fortsätta arbeta med internationella frågor. Jag är förstås också glad och tacksam över att återigen få förtroendet att företräda västmanlänningarna i ytterligare fyra år. Det är klart att valförlusten är bitter och
En riktig tankeställare för oss socialdemokrater har det varit att ta del av valresultatet.
Å ena sidan gjorde vi det riktigt bra i västmanland, alla ks-ordföranden (utom i Fagersta, där vänstern regerar) och ordföranden i landstingsstyrelsen är socialdemokrater. Vi behåller våra fyra mandat i riksdagen och gör bra ifrån oss i länet, trots att högervindarna blåser starka i riket.
Det ska vi förstås glädja oss åt, men samtidigt kan jag inte nog understryka att valresultatet var oerhört dåligt för oss.
Vi lyckades inte vinna väljarnas förtroende, varken för det rödgröna regeringsalternativet eller för oss socialdemokrater.
Nu väntar en tid av utvärdering och analys, inte bara över valresultatet 2010, utan av hela vår roll i samhället, och varför vi under många år tappat stöd.
Jag är övertygad om att vår ideologi är modern och kan ge svar på de samhällsproblem som finns idag. Ett jämlikare samhälle är bra för alla. Det är smartare och modernare att sträva efter solidaritet mellan alla i samhället istället för att vidga klyftorna mellan grupper och hoppas att marknaden och dynamiska effekter ska rätta till orättvisor.
Vi ska förstås fortsätta bedriva oppositionspolitik mot regeringen, och stå upp för våra värden och politik.
Samtidigt måste vi alla ägna oss åt att förnya och förändra partiets arbete, innehåll och kommunikation inåt och utåt.
Jag hoppas att vi alla mäktar med att tänka till, tänka nytt och tänka om, och visa omtanke om varandra och vårt parti under den processen.

Inga kommentarer: