2008-09-27

Reinfeldt passar om klustervapen

Deltog i frågestunden i torsdags. Riksdagen har tidigare beslutat att sverige ska ställa sig bakom ett internationellt förbud av klusterbomber. Nu verkar det som om regeringen velar i frågan. Jag har frågat kabinetssekreteraren Frank Belfrage och Carl Bildt tidigare om detta utan att få ett rakt svar. Nu frågade jag statsministern, och fick samma undanglidande svar igen. Se protokollet nedan:

"Anf. 20 OLLE THORELL (s):
Fru talman! Jag vill fråga statsministern om Sverige kommer att skriva under det internationella förbudet mot klustervapen i Oslo i december.
I Dublin i maj var 107 länder överens om en avtalstext som förbjuder klustervapen. Hittills har ett flertal länder, däribland Tyskland, Frankrike, Norge och Storbritannien, deklarerat att man kommer att skriva under konventionen. Men från Sveriges regering har inte hörts ett pip.
Det här passiva agerandet riskerar att skada vårt anseende i nedrustningsfrågor, och om man skulle besluta att inte skriva under vore det inget annat än en skandal.
Det vore bra om statsministern i dag kunde deklarera att man kommer till Oslo, att man skriver under och ratificerar konventionen och därefter sätter i gång med att skrota de svenska klustervapnen.
Kommer Sverige att skriva under förbudet eller kommer omsorgen om vår egen bombkapsel 90 att väga tyngre?

Anf. 21 Statsminister FREDRIK REINFELDT (m):
Fru talman! Vi välkomnar väldigt mycket Oslodeklarationens resultat eftersom vi ser att det kommer väldigt nära de ambitioner vi själva har uttryckt. Vi förbehåller oss rätten att ändå få analysera resultatet och därefter komma fram till ett samlat ställningstagande i akt och mening att också naturligtvis få stöd i riksdagen för det. Den analysen är helt enkelt inte färdig.
Det är att välkomna att så många länder har varit med och tagit fram detta. En invändning som har förts fram är att de verkliga användarna av klustervapen inte är med. Det är klart att frågan då blir vad det får för effekt att använda den typen av restriktioner. Men vi välkomnar som sagt detta resultat. Vi uppfattar att vi har varit pådrivande, och vi ska återkomma också med Sveriges besked i frågan

Rakt svar? Nja inte riktigt kanske.

Inga kommentarer: