2008-09-30

Finanskrisen

Var på det ihopslagna finans- och utrikesutskottets möte där vi fick en dragning av Anders Borg och riksbankschefen Ingves om finanskrisen.
Vi menar att regeringen inte tillräckligt förbereder sig för de eventuella konsekvenser som kan komma att drabba sverige.
Utanför utskottsrummet var en hel hord journalister.



2008-09-27

Reinfeldt passar om klustervapen

Deltog i frågestunden i torsdags. Riksdagen har tidigare beslutat att sverige ska ställa sig bakom ett internationellt förbud av klusterbomber. Nu verkar det som om regeringen velar i frågan. Jag har frågat kabinetssekreteraren Frank Belfrage och Carl Bildt tidigare om detta utan att få ett rakt svar. Nu frågade jag statsministern, och fick samma undanglidande svar igen. Se protokollet nedan:

"Anf. 20 OLLE THORELL (s):
Fru talman! Jag vill fråga statsministern om Sverige kommer att skriva under det internationella förbudet mot klustervapen i Oslo i december.
I Dublin i maj var 107 länder överens om en avtalstext som förbjuder klustervapen. Hittills har ett flertal länder, däribland Tyskland, Frankrike, Norge och Storbritannien, deklarerat att man kommer att skriva under konventionen. Men från Sveriges regering har inte hörts ett pip.
Det här passiva agerandet riskerar att skada vårt anseende i nedrustningsfrågor, och om man skulle besluta att inte skriva under vore det inget annat än en skandal.
Det vore bra om statsministern i dag kunde deklarera att man kommer till Oslo, att man skriver under och ratificerar konventionen och därefter sätter i gång med att skrota de svenska klustervapnen.
Kommer Sverige att skriva under förbudet eller kommer omsorgen om vår egen bombkapsel 90 att väga tyngre?

Anf. 21 Statsminister FREDRIK REINFELDT (m):
Fru talman! Vi välkomnar väldigt mycket Oslodeklarationens resultat eftersom vi ser att det kommer väldigt nära de ambitioner vi själva har uttryckt. Vi förbehåller oss rätten att ändå få analysera resultatet och därefter komma fram till ett samlat ställningstagande i akt och mening att också naturligtvis få stöd i riksdagen för det. Den analysen är helt enkelt inte färdig.
Det är att välkomna att så många länder har varit med och tagit fram detta. En invändning som har förts fram är att de verkliga användarna av klustervapen inte är med. Det är klart att frågan då blir vad det får för effekt att använda den typen av restriktioner. Men vi välkomnar som sagt detta resultat. Vi uppfattar att vi har varit pådrivande, och vi ska återkomma också med Sveriges besked i frågan

Rakt svar? Nja inte riktigt kanske.

2008-09-23

Borgarna sätter sitt hopp till egennyttan

Fiskare utanför riksdagshuset. Mer lyckosam än regeringen i sitt röstfiske.
Igår presenterades borgarnas budget. Mer av samma kan man säga.
Skattesänkningar till alla, mest till de som tjänar mest. (men som Reinfeldt sa "mest betydelsefullt" för de med lägre inkomster. Lömsk formulering.)
Man ger tillbaka lite till de grupper som har drabbats av tidigare nedskärningar, 1/3 återställare till komvux, en femtiolapp i sänkt a-kasseavgift, pengar motsvarande en meny på Mc Donalds till pensionärerna. Därmed hoppas man att kritiken ska bedarra och man ska framstå som välfärdens försvarare och ursprunget till allt gott. Jag tror inte folk är så korkade, men spinndoktorerna på Rosenbad verkar tro det. Tomas Östros gjorde ett strålande inlägg i kammardebatten igår. Det kan du läsa HÄR .
Vi håller alla på och sliter med vår alternativa budget som presenteras om ett par veckor. Plus och minus måste gå ihop och med de skattesänkningar som genomförts är det förstås inte helt enkelt. Däremot kan jag garantera att vår budget inte kommer att vara så oerhört skev fördelningspolitiskt som regeringens.
Borgarnas taktik är att folk som arbetar (vilket ju är de allra flesta), särskilt den politiskt lättrörliga medelklassen (företrädesvis i större städer) ska se att med borgerlig politik så får de mer pengar i plånboken. Man satsar helt enkelt allt på att folks egennytta ska leda till att man röstar blått nästa val. Jag tror det är en grov felbedömning. Dels blir det inte så mycket mer i plånboken efter andra avgiftshöjningar, stigande räntor, hög inflation etc, dels så är jag övertygad om att människor i allmänhet, oavsett inkomstläge VILL ha ett rättvist samhälle.
Jag tor inte att solidariteten människor emellan är död.
Jag tror att alla blir rikare i ett samhälle som behandlar varandra värdigt och där man har ett finmaskigt skyddsnät i välfärden.
Igår förresten fick jag ett svårartat skrattanfall när jag läste nyheten om polisen i Malmö.
Man var missnöjd med att man inte fick ingripa mot demonstranter som utförde bl.a skadegörelse.
Man hade t.ex. för att inte vara för provocerande blivit tvungen att ta av sig sina kravallhjälmar.
Detta har man nu anmält till vem?
Justitieombudsmannen - nej. Arbetsdomstolen - nej.
Till huvudskyddsombudet....
Hysteriskt.



2008-09-16

Andra halvlek


Idag inleds mandatperiodens andra halvlek i och med riksdagens högtidliga öppnande. FRA-demonstrationer kommer nog att prägla dagen. Det är inte regeringens enda huvudvärk.

En ny opinionsundersökning idag, visar att opinionsläget är stabilt katastrofalt för borgarna. HÄR kan du läsa om den. Intressant är att S tar väljare från alla partier, inte minst kristdemokraterna. De går en jobbig höst till mötes. Sverigedemokraterna fiskar efter deras värdekonservativa (abortmotståndare, HBT-fobiker och andra stollar) väljare, och de läcker väljare till s (förmodligen välfärdsivrare som ser att s för en mer vettig politik för bl.a äldre).

I höst kommer frågan om könsneutrala äktenskap upp på dagordningen igen och då kan Hägglund inte längre balansera kvar på den ytterst slaka lina han befinner sig på. Antingen får KD knäcka alliansen eller så får KD göra sig omöjligt för sina kärnväljare.
Kom just från öppnandet.
Reinfeldt nämnde inte med ett ord FRA-debatten.
Maud hade hatt och lila klänning.
Silvia hade helsvart.

2008-09-06

Cctv


Statstv-s nya skrapa.

2008-09-05

Stadsplaneringsutställning


Världens största stad som minst antal har hört talas om.

Congqing checkout


Smog.

På väg från Chonqing. Gårdagen ägnades åt att möta företrädare för regionen här. Vi träffade också det brittiska konsulatet här som berättade om sitt arbete, bla så ägnar de mycket kraft åt att vara med och påverka den hysteriska expansionen här i en mer grön riktning.


Sverige har inget konsulat här. Vi är förstås ett litet land och har mycket mindre resurser än Storbrittanien, men man undrar ändå. Vi har en ambassad i Luxemburg, men ingen representation i en av världens största städer som kommer att ha stor påverkan på hela Kinas utveckling....


Chongqing används nämligen av centralregimen i Peking som pilotstad/provins på många fält.


Idag återresa till peking, imorgon hemfärd. Återkommer i bloggen om några dagar.

2008-09-03

Ju mer man lär sig- ju mer undrande blir man


Paralympics invigs i dagarna.


Idag besökte vi det nationella centret för tibetologi-studier. Intressant förstås att få den officiella varianten av verkligheten.

Vi mötte också departementet som sköter Kinas mottagande av bistånd. Kina både får och tar emot bistånd, sveriges håller på att fasas ut, men vi är kvar med vissa projekt ändå som till exempel Raoul Wallenberg stiftelsens utmärkta arbete med MR utbildningar på akademisk nivå. Kina är ju inte bara rikt och växande. Extrem fattigdom och typiska u-landsproblem finns för hundratals miljoner invånare. Å andra sidan finns över 100 000 dollarmiljonärer och över 100 dollarmiljardärer. Klyftorna ökar explosionsartat och med dem så uppstår förstås spänningar.



Senare idag flög vi till Chongqing, en resa på ca 2,5 timmar med flyg. Chongqing är en stadsprovins (alltså både en stad och ett län, som Shanghai) med 34 miljoner invånare som ses som portalen till det västra fattigare Kina. Här vill staten se att tillväxten från östra Kina ska börja flöda in i väst. Samtidigt ska man vara pilotstad för framtida stadsutveckling. Här växer det så att det knakar ännu högre än i övriga Kina. Man räknar med att få mellan 5 och 10 miljoner fler invånare det närmsta decenniet. Man söker aktivt kontakt med Sverige för ökat utbyte i alla möjliga sektorer. Två dagar här innan vi åker tillbaka till Peking på fredag för ytterligare möten. Sedan hemfärd lördag. Pust. Schemat är späckat och inte mkt tid för andhämtning. Framförallt känner jag att jag behöver tid att smälta och sortera all intryck och lärdomar.



Det som pågår i Kina idag är så mycket större, snabbare och mer betydelsefulltän vad som framgår i daglig debatt hemma i Sverige. Här är både media och politik medskyldiga.

Jag kommer att återkomma med lite mer strukturerade tankar framöver.

Så länge kan jag rekommendera följande artikel HÄR
för fördjupad läsning. Kanadensisk forskare som tycker till om västs syn på kina och olympiska spelen. Mediarapporteringen och den politiska debatten om Kina i Sverige är ofta väl enkelspårig och förenklande.
Jag vet inte om jag håller med om allt som står. Men den ger en mer nyanserad och problematiserande bild ! Och precis som med allt viktigt här i livet så är det inte så enkelt och självklart vad man ska tycka.
På en del håll klämmer regimen åt, på andra håll ökar friheten. Newsweek, Le Monde o andra kunde inte köpas i Kina för inte alls länge sen. Nu kan vem som helst köpa dem. Inga utrivna sidor, men på engelska förstås o når inte många. Men ändå. Många bäckar små...

Pekings nya flygplats. Man hävdar att det är världens största byggnad. Jag tänker inte säga emot - den är sjukt stor. Ultramodern och mycket vackert designad, men framförallt vansinnigt stor. Alldeles för stor egentligen men man bygger så att man har att växa i. Kina är ju bara i början av sin utveckling menar man.


Chongqing by night. Smogen som lättat över Peking fanns här. Ironiskt är det att man satsar makalös energi och ambition på att skapa en skyline av skyskrapor, sen kan man inte se den för att luften är så skitig...

På närings- och handelsministeriet har man koll på när man ska byta mattan i hissen...

2008-09-01

Möte med etablissemanget

Här i närheten av det fantastiska "fågelboet" bodde ca 1,5 miljoner människor som på ett eller annat sätt nu inte längre bor där. Man har alltså flyttat hela stockholms befolkning...
Utvecklingen av Peking är helt makalös i sin omfattning, hastighet och måttlöshet. Runt varje hörn byggs en ny skyskrapa, ett gigantiskt shoppingkomplex eller varför inte ett sju-stjärnigt hotell som får det nya clarion hotell i Stockholm (som vi tycker är ganska maffigt...) att framstå som en lite upphottad friggebod.
Idag har vi som jag nämnde träffat ledande företrädare för kommunistpartiet/regeringen/parlamentet/utrikesministeriet, samt the Economist kinakorrespondent över lunch. Dagen avslutades med ett möte med i Folkkongressens utrikesutskott. Folkkongressen är Kinas "parlament" men funkar inte riktigt som ett västligt parlament. De träffas bara under några veckor per år, och har inte alls samma makt som vår riksdag. De är ju heller inte folkvalda i den mening vi lägger in i begreppet.

Vice utrikesministern


Fokkongressens utrikesutskott

Alla möten med offentliga företrädare för den kinesiska regimen följde samma mönster, artigheter utbyttes, vi gratulerade till de stora ekonomiska framsteg som gjorts, tyckte att OS var en makalös föreställning etc. Kina uppskattade vår långvariga vänskapliga relation (Sverige var det första europeiska land som erkände folkrepubliken Kina 1950. Fransmännen kom sen och de brukar tydligen säga att de var det första betydelsefulla europeiska landet som erkände folkrepubliken) hoppades på fortsatta goda relationer och utbyte på många nivåer. Vi tog sen upp våra och EU:s hjärtefrågor, om dödsstraffet, mänskliga rättigheter, demokratisering och så vidare. Jag frågade om Kinas roll i lösningen av konflikten i Sudan och eventuellt Somalia samt om Burma (som de kallar Myanmar). Svaren vi fick var de förväntade.
Även om vårt besök kanske inte direkt ger något nytt, så är det ändå viktigt att vara konsekvent och ha en kontinuitet i våra kontakter. Dialog på många nivåer och en ökad förståelse är vägen till utveckling.


Himmelska fridens torg (eller som vän av ordning säger, torget vid den himmelska fridens port). Notera den klarblå himlen, som man nästan aldrig ser här annars, samt byggkranarna. Som man alltid ser.
Häromdagen var det ytterligare en jordbävning i västra Kina, ca ett 30tal döda och 180.000 hus förstörda. En bagatell i jämförelse med den jordbävning som skedde i maj. Då dog tiotusentals, miljoner hus förstördes och ca 5 miljoner blev hemlösa. Skalan på katastrofen och på räddningsinsatsen är obegriplig. 800.000 frivilliga anmälde sig. Man samlade in många miljarder kronor till kinesiska röda korset på några dagar. 130.000 soldater anslöt snabbt. En makalös insats. Skadorna var alltså lika stora som om hela Norge raserades. Hela Norge!
Skalan på saker här i Kina är ofta förbluffande.
Så vad har hänt i år i Kina? Lite skämtsamt kan man säga:
Man har flyttat hela Stockholm, hjälpt ett helt förstört Norge, och i förbifarten ordnat ett OS för 250 miljarder kronor...
Morgondagen är likaså den späckad med möten, nu dock på ambassaden i lite mindre formell form så nu är inte längre mörk kostym anbefallen. Skönt.
Folkkongressen bjöd på tjusig middag ikväll. Där fick vi denna rätt som ju föreställer fågelboet, olympiastadion.










Mellan möten