2008-08-28

Seoul-rapport 1

Bild från centrala Seoul där en bäck/flod (flera km lång) har anlagts där det tidigare varit motorväg. En populär insats av den förre borgmästaren Bak som numera är landets president (och inte längre lika populär)
Framme i Seoul. Bara en dryg timmes flygresa från Hiroshima har vi nu landat i Sydkoreas huvudstad.
Nära men ändå långt bort kan man säga. Seoul känns helt annorlunda än Tokyo, i och för sig är båda jättestäder med skyskrapor, men mycket skiljer också. Mer om detta senare då jag varit runt lite mer.
Idag har vi fått en briefing av personal på svenska ambassaden och installerat oss på hotellet.
Samtalet fokuserades på syd-nord korea konflikten givetvis. En konflikt som man väl kan säga är de sista resterna av det gamla kalla kriget. Med en despot som fullkomligt förtrycker sin befolkning, struntar fullkomligt i vad omvärlden tycker och dessutom har tillgång till kärnvapen. Tacka tusan för att det är på toppen av dagordning här i Seoul inte ens en timmes bilresa fån den 38:e breddgraden där gränsen är.
Men vi fick också matnyttig info om situationen i sydkorea, där parlamentet fram tills alldeles nyligen varit lamslaget av de protester som växt fram mot presidenten och hans hantering av import av amerikanskt nötkött. En trivial fråga kan tyckas, men den har verkligen vänt upp och ner på politiken här. Från att ha haft väldigt bra opinionssiffror har nu presidenten fullkomligen rasat i förtroende hos allmänheten.
Han har också haft en hårdare attityd mot nordkorea än tidigare presidenter, men inte fått nån utdelning på den hållningen heller.
Imorgon ska vi träffa vice utrikesministern, utrikesutskottet, utrikespolitiska institutet m. fl
En lång dag men förhoppningsvis hinner jag med en bloggrapport även då.


Inga kommentarer: