2008-08-31

Beijing dag 1


Peking, gammalt och nytt om vartannat. Mest nytt.

Tidig uppstigning för avfärd till Beijing, Seouls tämligen nya och tämligen stora flygplats bräcktes inte helt oväntat av Beijings. Den var som sig så bör både större, modernare och nyare.
Det är första gången jag besöker Kinas huvudstad så intrycken var många och intressanta. Efter incheckning fick vi briefing om det aktuella läget i Kina på svenska ambassaden. Kina är ju ett komplext land, där ingenting är så enkelt som det först verkar. Kina är ju inte bara en tillväxtekonomi med växtvärk, det är ju också ett land med stora etniska skillnader, en växande global maktpolitisk spelare, fast ändå på många vis en ännu bara precis nyvaknad jätte som ännu inte visat sin möjliga styrka. Å andra (eller tredje) sidan så är det ekonomiska läget inte så långt bort ifrån det som Japan och Sydkorea påvisade straxt innan deras ekonomier kraschade för ca 15 år sedan. Å femte sidan projicerar Rand Corporation att kina inom ett fåtal år kommer att vara världens största ekonomi och ca 2050 kommer man att ha dubbelt så stor BNP som USA. Kurvor tenderar dock sällan att fortsätta peka åt samma håll särskilt länge.
Imorgon är ett fullspäckat program, där vi ska träffa bl.a en känd medborgarrättsadvokat, Kinas särskilde sändebud till Sudan, folkkongressens utrikesutskott, vice utrikesministern, dagen avslutas med att vi är bjudna på middag i ”The Great Hall of the People”.
Mycket intressant ska det bli och jag hoppas att det inte bara blir ett utbyte av redan kända positioner från båda håll, utan också någon slags diskussion.
Mer om detta imorgon om jag hinner blogga efter en lång dag.
Nedan bilder från Peking so far:



Passkontrollen i Peking. På passpolisens bås så ska man som brukare utvärdera den aktuelle passpolisens insats. Hans nummer är på displayen och man ska ange vilken service man tyckte man fått....





Biltrafiken är reglerad så länge OS och Paralympics pågår. Idag var det en strålande vacker klarblå himmel, 25 grader varmt och fri sikt åt alla håll. 20/9 släpps alla bilar ut igen samtidigt och smogen lär återvända. Sorgligt.


Skyskrapor är det ingen brist på här. Heller.




























Inga kommentarer: