2008-06-05

Årsdagen av massakern vid himmelska fridens torg.

Igår deltog jag vid en manifestation på medborgarplatsen som Amnesty arrangerade. Tal hölls av mig, Birgitta Ohlsson, Amnestys ordförande Lise Bergh och på bilden Mai Ping.
Här är mitt tal:
"Vi samlas här idag för att minnas de som offrade sina liv på den Himmelska fridens torg för möjligheten att fritt få uttrycka sina åsikter.
Deras offer får inte ha varit förgäves och alla vi måste ta vårt ansvar för att verka för att de mänskliga rättigheterna ska respekteras överallt.
De mänskliga rättigheterna är universella och allmängiltiga. Det finns inga särskilda mänskliga rättigheter för kineser eller för svenskar, de är universella.
De gäller lika för er som står här på medborgarplatsen i ett sommarfagert stockholm. Lika för folket i Tibet som inte tillåts behålla sin kukltur och utöva sin religion.
Lika för fabriksarbetarna i södra Kina som sliter ut sina kroppar under vidriga förhållanden utan möjlighet att organisera sig i fria fackföreningar.
Samma rättigheter gäller alla och de gäller lika.
Idag är det 19 år sedan massakern vid himmelska fridens torg.
Mycket har hänt sedan dess. Det kalla kriget är över, Internet har revolutionerat informationsflödet och möjligheten att kommunicera över gränser.
Aldrig någonsin har världen varit så öppen och så tillgänglig för så många.
Tillväxten i Kina visar på nya rekordsiffror varje år och utvecklingen verkar inte ha något stopp. Miljoner människor har lyfts ur fattigdom och den personliga friheten har ökat på många håll.
Det här är förstås glädjande, men samtidigt finns en utveckling som är både skrämmande och oacceptabel.
Kina är fortfarande en enpartistat och en diktatur som förtrycker oliktänkande.
Kina har samtidigt med den ekonomiska boomen vuxit i makt och inflytande i världen.
Kina agerar oansvarigt i internationella konflikter som i Darfur och Burma.
Man lägger in sitt veto i säkerhetsrådet och vill inte lägga sig i staters inre angelägenheter. Det här duger inte.
Med ökad makt följer också ökat ansvar. Kina är ett stort och viktigt land också på den globala arenan, och behöver bättre leva upp till det ansvar som följer med.
Jakten på råvaror, energi och affärsmöjligheter får inte vara det allenarådande. Om man vill ha omvärldens respekt som ny stormakt måste man också ställa upp för värderingar som fred, frihet och respekt för de mänskliga rättigheterna.
Sommar-OS i Peking invigs åtta minuter över åtta på kvällen den 8 augusti 2008.
Kina har satsat oerhörda resurser på att OS ska bli en propaganda triumf. Världens ögon kommer under några veckor vara helt fokuserade på Kina.
Låt oss då under den allmänna yran inte glömma bort vad det är för sorts land skådespelet utspelar sig i.
Det är ett land där dödsstraffet utdelas i skrämmande omfattning och för en mängd typer av brott.
Det är ett land som har tiotusentals internetpoliser som övervakar allt som sker på nätet och fängslar de som bryter mot censurreglerna.
Det är ett land som tvångsförflyttar människor i uppstädningen inför OS.
Det är ett land som beväpnar förtryckarregimer som Sudan och militärjuntan i Burma.
Det är ett land där minoriteter som Ugurier och Tibetaner förtrycks och förvägras sina rättigheter.
Det är ett land som är världsmästare i att fängsla journalister och nätskribenter.
Låt oss minnas det den 8 augusti när strålkastarna slås på vid OS-invigningen. Och framförallt låt oss minnas det när strålkastarna slocknat efter OS.
Då får inte omvärldens röster tystna, då måste protesterna fortsätta och trycket måste öka ännu mer på den kinesiska regimen.
Låt oss inte glömma offren för massakern vid den himmelska fridens torg, och låt oss inte glömma alla de som kämpar för mänskliga rättigheter i Kina idag. "


Inga kommentarer: