2007-01-24

Om ordningsbetygen

Debattartikel i VLT idag:

Vad är det för elever vi vill ha?
Folkpartiet fortsätter att stövla fram som en berusad elefant i det pedagogiska landskapet. Nu är det i Stockholm som skolborgarrådet Lotta Edholm inte kan hålla sig utan kommer att genom­föra betyg i ordning och upp­förande redan från i höst.
Vi socialdemokrater är emot detta. Vi tror inte att de problem som finns i dagens skola löses med så enkla medel. Vi är givetvis inte emot ordning och reda i skolan, det är självklart en förutsättning för att man ska kunna ha en bra miljö för inlärning. Men vi tror att ett bra arbets­klimat skapar man i dialog mellan lärare, elever och föräldrar.
Jag har själv arbetat som lärare i många år och vet att de grupper som fungerar bra är de som präglas av respekt för varandra, där man kan samtala och komma överens om vad som ska gälla i klassrummet.När folkpartiet ska förklara hur man ska bedöma ordning och uppförande så blir man genast svajig. Att komma i tid och göra sina läxor är två kriterier som man vill använda. Om en elev inte kan sova på nätterna för att föräldrarna sup­er och grälar och därför kommer för sent varje dag, hjälper det med ett ordningsbetyg då?
Om en annan elev är utåt­agerande för att han inte har annat uttryck för sin frustration över att inte hänga med i undervisningen, hjälper det att ge honom underkänt i ordning och upp­förande?Det här är kanske två extrema exempel, men även de finns i skolan i dag.
Vägen framåt är att möta varje elev på hans eller hennes nivå, att tillsammans med elever och föräldrar skapa ordningsregler som följs och att fortlöpande ha en dialog med hemmet.
Vad är det för elever vi vill ha i dagens skola? Ska barnen bara vara mottagare av kunskap som ska sitta still och göra som de blir tillsagda?
Folkpartiet gör som vanligt, försöker plocka billiga populistiska poäng på att ge enkla svar på komplexa problem.
Alla som vet något om hur dagens skola verkligen fungerar vet att det inte finns någon enkel patent­lösning. Vi socialdemokrater står för en trygg kunskapsskola för alla.
Svensk skola i dag behöver ett seriöst politiskt ledarskap, med modernt tänkande, inte populism och bakåtsträvande!

1 kommentar:

Anonym sa...

Kanon bra skrivet, Olle.
Håller med dig fullständigt. Vi kan bjuda in fp på ett studiebesök till Sveriges bästa skola, Starbäcksskolan. För att visa hur man kan lösa saker och ting på annorlunda sätt.
1. Bra arbetsmiljö för lärarna.
Det sätter även prägel på eleverna.
Mår lärarna bra så avspeglar det sig på eleverna.
2. Bra dialog med föräldrarna.
3. Man möter varje elev på sin nivå.
Vanja