2007-01-24

Mera Mona

Ledande företrädare för socialdemokraterna ute i landet ger Mona sitt fulla stöd i en debattartikel, som jag tycker är läsvärd och skulle kunna skriva under själv:

"Mona Sahlin blir en bra partiledare
Det står nu klart att valberedningen föreslår Mona Sahlin som ny partiordförande.
Vi som skriver den här artikeln ställer oss bakom förslaget. Mona Sahlin kommer att företräda vårt parti och våra idéer på ett bra sätt. Hon har de förutsättningar som krävs för att bli en kraftfull oppositionsledare gentemot Fredrik Reinfeldt.
Med Mona Sahlins breda politiska erfarenheter, som sträcker sig tillbaka från början av 80-talet till åren som vice statsminister och statsråd, får vi en partiordförande som omgående kan överta uppdraget som statsminister om så skulle behövas. Mona Sahlin kommer därmed med tyngd och kunnighet kunna utmana Fredrik Reinfeldt i alla sakpolitiska frågor. Med Mona Sahlin får vi en partiordförande som kan ta debatten med Reinfeldt. Med Mona Sahlin får vi inte enbart en rutinerad politiker, vi får även en person som har en stark utvecklad förmåga att tänka nytt och som alltid har drivits av lusten att förändra. Vi vet att Mona Sahlin brinner för både ökad jämlikhet i samhället och för den förnyelse som behövs inom vårt parti.
Det överskuggande uppdraget för Mona Sahlin som partiledare måste vara, vid sidan av att vara i ständig i opposition mot orättvisorna och vinna val, att modernisera och vitalisera den socialdemokratiska folkrörelsen.
Socialdemokraterna, som till stor del har sett likadant ut sedan 1800-talets slut, behöver en kraftfull injektion av nya organisatoriska idéer för att kunna stå starkt på 2000-talet. Här kommer Mona Sahlins år som partisekreterare och hennes förmåga att lyssna säkerligen att bli värdefulla.
Med Mona Sahlin får vi också en person som har modet och viljan att vara ledare. Som partiledare måste man trivas med att stå i centrum och hantera offentligheten. Det vet vi att Mona Sahlin kan. Samtidigt vet vi att hon inte är någon ensamseglare. Hon är en modern lagledare, en person som kan entusiasmera och få sina medarbetare/partivänner att växa och känna tillit. Vårt oppositionsarbete måste präglas av teamkänsla och stark gemenskap.
Viktigt för den nya partiordföranden är förankringen bland väljarna, särskilt bland väljargrupper som offentliganställda kvinnor, invandrare och ungdomar. Det har Mona Sahlin. En färsk Sifo-undersökning visar att Mona Sahlin har sitt starkaste stöd bland kvinnorna. I åldersgruppen 18 till 29 år tror hela 70 procent att hon blir en ganska eller mycket bra partiledare. Det bådar gott inför kommande val!
Mona är sammanfattningsvis en mycket skicklig och stark politiker. Eftersom hon är kvinna och dessutom har ett rakt och modigt framträdande har hon vid flera tillfällen väckt reaktioner, särskilt bland lite äldre män. En del har till och med hävdat, sannolikt för att svärta ned henne, att hon skulle vara politiskt högerorienterad. Det är struntprat! Vi känner Mona Sahlin som en gedigen socialdemokrat och en ideologiskt väl förankrad person. Det finns enligt vårt sätt att se på partiet heller inga höger- eller vänsterfalanger, vi är alla socialdemokrater med jämlikhet, frihet och solidaritet som gemensamma mål.
Vi ser tvärtom Monas Sahlins förmåga att driva politisk opinionsbildning och väcka känslor som en stor tillgång. Socialdemokratin behöver inte slätstrukna företrädare, utan fler färgstarka personer.
Lena Micko
Kommunalråd, Linköping
Lars Isaksson
Landstingsförbundets
ordförande, Jönköping
Elvy Söderström
Kommunstyrelsens
ordförande, Örnsköldsvik
Ilmar Reepalu
Kommunstyrelsens
ordförande
Kommunförbundets
ordförande, Malmö
Göran Johansson
Kommunstyrelsens
ordförande, Göteborg
Peter Roslund
Kommunstyrelsens
ordförande, Piteå
Ulla Persson
Oppositionsråd, Västerås
Hans Ekstöm
Kommunstyrelsens
ordförande, Eskilstuna
Johan Persson
Kommunstyrelsens
ordförande, Kalmar
Mats O Karlsson
Före detta landstingsråd, Uppsala
Sören Larsson
Kommunstyrelsens
ordförande, Hallsberg"

Inga kommentarer: