2006-03-31

Årsmötesrapport och läs om rädsla...

Igår hade vi årsmöte för Sossarna i Sura. Det var en trevlig tillställning med sedvanliga årsmötesförhandlingar och diskussion om vårt handlingsprogram för nästa mandatperiod. Urban M blev lycklig vinnare av två biobiljetter till västmanlands bästa biograf, den i Folkets Hus här i Sura.
Nästa medlemsmöte är den 27/4 i Ramnäs Folkets Hus, då vankas förutom intressanta diskussioner om första maj och valrörelsen -smörgåstårta. Don´t miss it!
Här är några bilder från mötet:

Avgående vice ordf Kerstin tackades med en blomsterkvast....uppskattat som synes

Presidiet Nyvald i styrelsen, Vanja Ahlen

Själv fick jag fortsatt förtroende som ordförande i ytterligare två år. Tack för det!

Avslutningsvis ett lästips. Lena Sundström skriver krönikor i AB. Hon är alltid läsvärd, men veckans krönika var lysande. Om rädsla och hjälpsamhet. Den kan du läsa HÄR
Trevlig helg förresten!

2006-03-24

Slöjförbud eller tolerans, välj själv!

Skolbarn i läskiga huvudbonader, Sao Paolo i september 05.

På en friskola i Umeå har man fattat beslutet att inte tillåta flickor att bära slöja i skolan.
Det här skrämmer mig på många sätt.
Att dela upp barn som mer eller mindre värda beroende på vad de har på huvudet är fel.
Att begränsa människors rätt att visa sin religiösa, kulturella tillhörighet är fel.

Rektorn på skolan hade uttalat sig så här till en elev i skolan:
"Ifall det viktigaste i din kultur är vad du har på huvudet så kanske du borde byta kultur. Åtminstone om du ska gå på den här skolan."

Att säga så och samtidigt vara pedagogisk ledare på en skola som enligt lag är skyldig att följa läroplanen är läskigt.
Tjänstefel? Vet ej. Korkat och trångsynt? Ja! Fördomsfullt och förnedrande? Absolut!

Man motiverar sitt förbud med att likställa slöjförbudet med förbudet mot att ha keps på lektionerna. Ett svagt argument man använder för att skyla det man egentligen vill med förbudet.
Det finns så många fördomar vi måste slå hål på:
  • Att en flicka bär slöja betyder inte per automatik att hon är förtryckt.
  • Islamisk extremism och fundamentalism ska inte blandas ihop med den islam som de allra, allra flesta muslimer bekänner sig till. Det är lika korkat som att säga att alla kristna är lika tokiga som Knutby-sekten eller IRA-terrorister.
  • Alla muslimska flickor bär inte slöja mot sin egen vilja.
  • Vägen till ett samhälle där folk från olika länder och kulturer kan leva tillsammans går via respekt och tolerans. Inte genom att få alla "konstiga utlänningar" att bete sig och se ut precis som vi "normala" svenskar.
  • Vi måste döma varje människa efter dennes personliga egenskaper, inte efter grupptillhörighet. Martin Luther King talade om det för 40 år sen. Har vi inte begripit ännu vad han menade?
Jag hoppas att den här frågan inte kommer att tända en eld som den gjort i frankrike t.ex.
Det skulle dock inte förvåna mig ett skvatt om exempelvis Jan Björklund eller Leijonborg lagom till valrörelsen kommer med ett utspel om slöjförbud i svenska skolor. De har fiskat i grumliga vatten förr, ni kommer väl ihåg utspelet om språktest. Det kommer att hända igen är mitt tips.
Kom ihåg var ni läste det först.

Halsen repar sig så sakteliga, sällan har jag haft en så stentrist vecka, nästan så att hjärnan domnar. Nästa vecka ska jag vara igång igen, skönt ska det bli att kunna prata igen, för att inte tala om alla krispiga grejer jag ska äta.
Inga moln som inte har en silverkant dock, jag som är patologisk optimist ser alltid ljusa sidor i det mesta, och som bantningsmetod har det varit kanon.

2006-03-20

I rymden kan ingen höra dig skrika

Rubriken har inte mycket samband med texten. Det är mest att ingen kan höra mig skrika. Fast jag skriker inte i och för sig. Schysst rubrik i alla fall.
Hemma igen efter oväntat dramatisk halsmandelborttagning.
En natt på sjukhuset blev till tre. Nu är jag hemma med talförbud och ömmande hals, sjukt trött på soppor o övrig flytande föda.
Blir dessutom rätt folkilsk när jag är sjuk, blir mest provocerad av syndomtyckande. Inte en helt attraktiv egenskap.

Vill passa på återigen att strö lovord över personalen på avd 5 på sjukhuset i Västerås. Tålmodiga, proffsiga och alltid måna om patienten.
Ni vet väl att klagomål på vården är mest förekommande hos dem som aldrig eller väldigt sällan kommer i kontakt med vården. De mest nöjda är de som haft mest kontakt med vården. Jag hör till de mest nöjda utan tvekan. Vi sossar ska inte skygga när vi diskuterar kvaliteten på vården, vi ska vara stolta över den vård som finns i välfärdssamhället, inte skyla över de problem som finns förstås. Men jag i alla fall vägrar att falla in i klagolåten. Vi har bra vård i Sverige. Blir man riktigt sjuk får man bra hjälp. Basta!

Skulle ge en hel del för att få tugga på nåt riktigt knaprigt, som finncrisp, eller en knäckemacka eller chips eller vad tusan som helst som inte är flytande. Talförbudet har gjort att jag ställt in mina möten denna vecka. Trist, men man märker rätt fort att man inte är oumbärlig, rätt nyttigt egentligen.
Tips på mat som man kan svälja utan smärta och råd till uttråkad riksdagskandidat mottages tacksamt.
Funderingar man poppar upp i ens huvud när man har för lite att göra:
Varför stavas läspa med s?
Finns det en tanke med att "desserts" baklänges blir "stressed"?
Vad är memma egentligen?
Varför kan man inte lära sig gilla kapris?
Hur kan man tycka så illa om så mycket av det Carola representerar o ändå sitta där med ett fånflin när hon sjunger taket av globen? (med halsfluss dessutom, respekt)
Fanns verkligen inte internet för 12 år sen?
Hur länge kan snön egentligen ligga kvar? Golfsäsongen riskerar ju att bli ännu kortare än den redan är!

2006-03-15

Konstig knapp, kollektivavtal och halsmandlar

Bilden ovan är från parlamentet i Brasilia. Man gör som i riksdagen och röstar via knapptryckning. De tre knapparna till höger är lätta att förstå. JA, NEJ och AVSTÅR måste de betyda. Men, den fjärde knappen: OBSTRUCAO..... Vad gör man då? Obstruerar? Jäklas lite? Smarta bloggläsare får gärna lämna förslag till funktion.
Hoppas det blir mindre komplicerat i Stockholm i höst.

Jag hoppas att diskussionen om kollektivavtal blir en het fråga i valrörelsen.
Där är vi tydliga, där är alliansen ute o cyklar. Där finns ett grundmurat stöd i väljarkåren, där har vi en genuint viktig fråga som jag tror kan engagera folk.
Men vi måste kunna formulera varför det är en viktig fråga.
Man talar ofta om den svenska modellen, och om vikten av kollektivavtal, men jag tror att många inte har riktig koll på vad det egentligen är och vikten av kollektivavtalen. Jag hittade en bra definition på LO:s hemsida:
"Den svenska modellen innebär att löner och trygghet på arbetsmarknaden sköts genom förhandlingar mellan fackföreningarna och arbetsgivarna. Det finns ingen lag som garanterar lönerna. Däremot avtal. Avtalet bestämmer en minsta gemensam lönenivå, samtidigt som den ger en gemensam trygghet genom försäkringar och tillägg till andra trygghetssystem.Men i grunden avgör det också vem som bestämmer om vad på arbetsplatsen. Finns det inget avtal bestämmer arbetsgivaren. Genom kollektivavtalen blir löntagarna starkare. Ingen behöver förhandla ensam. Arbetsgivaren kan inte ställa den ene mot den andre.Avtalen skyddar mot diskriminering och ger mer pengar vid sjukdom, dödsfall och olycksfall i arbetet. Pensionen blir högre.Men avtalet har också fördelar för motparten. De ger arbetsgivarna stabila och likartade konkurrensvillkor. Ingen arbetsgivare kan konkurrera ut andra företag med låga löner och sämre villkor. Avtalet ger också fred. Arbetsgivare och arbetstagare kan arbeta utan konflikter under avtalsperioden.Kollektivavtalet är en grundbult i den svenska modellen."
Kampanjen som nu går på reklampelare har ni väl sett. Den är riktigt bra.
Imorgon ska jag in och få halsmandlarna borttagna, det är inte så kul, men det värsta är att jag missar Håkan Hellströms konsert på Prisma imorgon. Suck! Hade verkligen sett fram emot det! Kommer att vara konvalescent några över helgen, men back in business nästa vecka.
Dagens musiktips: Van Morrison, Enlightenment. Tidlös genrelös musik. Mannen sjunger som en gud o omger sig med fantastiska musiker. Det är inte jazz, inte rock, inte soul. Det är Van Morrison, mannen är en egen genre. Inte konstigt att han kallas Van the Man.

2006-03-13

Tankegetton, DN och fårskockar

(Här är en som pekar med hela handen...)


Har sen en tid fått DN hem i brevlådan. Gratisprenumerationer tackar inte snåla suringar nej till. DN är tjock, liberal, inte så lite halvsnobbig emellanåt på kultursidorna och faktiskt riktigt läsvärd. Att läsa sånt man inte normalt brukar läsa. Att lyssna till åsikter som inte överensstämmer med sina egna är nyttigt och viktigt. När man är engagerad i en rörelse med gemensam ideologi o värderingar är det lätt hänt att man bara tar del av sånt som bekräftar det man redan tycker. Det är inte bra för kreativt tänkande och förmågan att tänka "utanför ramen".
Tankegetton är ett bra ord för att beskriva sällskap där alla tycker lika o förstärker varandras åsikter. Tankegetton är farliga i ett demokratiskt samhälle. Som tur är, är vi sossar inte del av ett tankegetto (för det mesta), debatten är stark i partiet och man kan vara lika god socialdemokrat som andra fastän man läser DN, spelar golf och inte är metallare.
I DN idag skriver man om Göran Perssons tio år som statsminister. Ris och ros delas ut och man intervjuar folk inom och utom partiet om hans förtjänster och brister. Jag tänker inte rescensera Göran, jag känner honom inte. Från min horisont gör han ett bra jobb och jag beundrar att han orkat stå ut med ett så tufft jobb så länge.
Det som var intressant i rösterna om Persson tyckte jag var kritiken att han inte varit tillräckligt visionär och inte lyckats formulera en målbild för Sverige och sossarna.
Ursäkta, men är det bara han som ska göra det?
Är inte vi ett demokratiskt parti fullt av tänkande människor som tillsammans beskriver och formulerar vår ideologi?
Jag kan ju inte säga att Perssons personlighet har hindrat mig i mitt tänkande vad gäller framtidsfrågor. Vi medlemmar är ingen fårskock som väntar på godkännande från den store ledaren innan vi uttalar oss. Om vi har misslyckats med att formulera det som kommer efter folkhemstanken, så faller ansvaret i så fall på hela partiet. Nu är inte jag så säker på att vi lider så stor brist på visioner, men visst jag ser hellre att vi diskuterar människosyn och värderingar än procentsatser och bytesbalansunderskott.
Vad jag menar är att det är upp till oss var och en som är medlemmar att formulera visioner. Partiledaren är en medlem av många. Personkulter eller Perssonkulter har ingen plats hos oss, vi är ju en folkrörelse.... Vi pekar med hela handen tillsammans!

2006-03-08

Kim, kvotering och Kinakål

Det är mycket om tjejer som ska konkurrera med män nu. I OS var det tjejerna som stod för de största framgångarna. Anja Pärsson, Anna Karin Olofson och damkronorna med flera gjorde sitt till för att krossa myten om att svensk idrottstjejer är veka när det gäller. Annika Sörenstam spelade mot herrarna i Texas 2004. (Och hade hon bara puttat som hon brukar så hade hon fått en topp-placering).
Nu ska Kim Martin stå i mål för Malmö i en match mot Bofors. Det har skapat en debatt om Malmö gör rätt eller fel. Matchen i sig är betydelselös och vissa ser det som en nedvärdering av Kim Martins inhopp. Bofors tränare gör det häpnadsväckande korkade uttalandet att man sänker kvaliteten på ligan. Jag tycker att han sänker kvaliteten på tränarkåren när han säger så.
Lycka till ikväll Kim, hoppas du håller nollan!
Kvotering av kvinnor i bolagsstyrelser är en svår fråga tycker jag. Att kvinnor blir diskriminerade råder ingen tvekan om.
Det finns fler VD:ar för börsbolag som heter Björn än det finns kvinnor som är VD:ar.
Kvinnor behandlas som tillhörande en grupp med gemensamma egenskaper och diskrimineras i och med detta.
Är då kvotering lösningen?
Kvotering innebär väl per definition att man behandlar den kvoterade gruppen som just en enhetlig grupp med gemensamma egenskaper.
Var det inte det vi vill undvika? Kan två fel bli ett rätt?
Jag vet inte, rent principiellt, logiskt blir det fel i mitt huvud. Men det kanske är det som krävs för att bryta mönstret och få in fler kvinnor på beslutande poster i näringslivet.
Vi hade nog inte kommit så långt inom politiken om vi inte hade bestämt attalla listor ska vara varvade. Frågan är inte lätt.
Kommentera gärna, jag vill veta vad ni läsare tycker. Är kvotering av kvinnor (eller invandrare för den delen) ett effektivt verktyg för att bryta diskriminering?
I måndags var jag på Arboga arbetarekommuns årsmöte. Jag fick förtroendet att vara ordförande för årsmötet. Det var en trevlig tillställning och arbogasossarna verkar vara fyllda av självförtroende och kamplust inför valet. Stå på er! Jag fick också möjlighet att presentera mig själv och berätta om hur jag ser på höstens riksdagsuppdrag. Det gick bra, men nog är det lite ovant för en i jantelandet att ägna en lång stund att bara prata om sig själv och vad man själv vill göra. Jag trivs bättre med att berätta om vad VI vill och hur VI ska bygga ett bättre samhälle. Men jag antar att jag får vänja mig vid det ett tag framöver då jag ska visa upp mig som riksdagskandidat.

Dagens musiktips:
The Sounds - Song with a mission. Texten är sådär halvt obegriplig, engelskan är ganska tafflig. MEN, vilket driv, vilket schysst riff, vilken skönt kaxig tjej som sjunger! Jag faller pladask.

Bilden har inget som helst samband med texten. Kinakål i Japan... Men jag tycker bilden är snygg i alla fall...

2006-03-03

Tillbaka! Diverse funderingar från en månad i vakum..

Har varit en dålig bloggare på sistone. Två (!) halsbölder, en golfresa till Spanien med storasyster och moder har varit bidragande anledningar. Bilder från resan längst ner. (med diverse frågor till er läsare)
Månaden har varit allmänt konstig för mig, och jag har liksom befunnit mig lite offside och betraktat nyhetsflödet lite utifrån. (Utom förstås OS-guldet i Hockey, där engagerade jag mig helhjärtat. Satan - vad skönt det var! Äntligen!)
Här följer lite reflektioner:
Muhammedbilderna och efterspelet:
Fel att publicera, fel att säga att man kan göra vad som helst i tryckfrihetens namn, fel att bränna konsulat och danska flaggor. Väldigt mycket blev fel. Vad jag kan tycka är att det kanske inte direkt var en slump att det var i Danmark som den här facklan tändes. Den främlingsfientlighet och den islamofobi som blivit institutionaliserad där, får givetvis effekter. Att hela det politiska fältet varit så flata och anpassat sig efter de populistiska strömningarna ledda av Pia Kjaersgaard är inget annat än en skam. Hoppas att vi aldrig hamnar i samma fälla i Sverige. Min svartsynta sida med lätt sjuk humor kan inte låta bli att se likheten mellan debatten om Muhammedbilderna och en scen ur Life of Brian. Ni vet den där scenen där en man ska stenas för att han har sagt guds namn Jahve. Då säger nån att han sa Jahve och blir själv stenad osv. Lite så blev det när andra tidningar publicerade bilderna för att Jyllandsposten gjorde det. Kanske bara jag som ser kopplingen men i alla fall....
Mailskandalen runt Reinfeldt:
Klumpigt, klantigt och fel. Vi i det röda laget har tillräckligt bra argument utan att behöva sprida lögner om moderaterna. Det räcker att sprida sanningar om deras politik.
Fågelinfluensan:
Snacka om hysteri! Vad jag förstår så har bara ett ytterst litet fåtal människor i världshistorien dött av denna sjukdom. Jag väljer att hetsa upp mig över viktigare hälsoproblem. Miljoner människor i fattiga länder infekteras av Hiv varje år. Diarre till följd av dåligt dricksvatten dödar mängder av barn varje dag. Cancergåtan är ännu inte löst. Det är lite värre än att man hittat några döda viggar utanför Oskarshamn. Det tycker jag, men det verkar inte journalistkåren tycka.
Galna-ko sjukan i Västmanland.
Tråkigt givetvis, men lite naivt har det väl varit att tro att vi som enda EU-land inte skulle drabbas av något fall alls. Synd om de stackars jordbrukarna förstås, för att inte tala om ko-stackarn, men jag väljer även här att inte hetsa upp mig. Risken att få Creutzfelt-Jakobs sjukdom känns ungefär lika avlägsen som att bli träffad av en meteorit. (fast med mitt flyt den här månaden så är den chansen iofs inte försumbar)
Buss-olyckan utanför Arboga:
Tragiskt. Märkligt att det ska bli så många olyckor på den antagligen bästa vägsnutten i Västmanland. Fantastiskt bra jobb av räddningstjänst, ambulans och sjukvård, krisledning i kommunen och krisgrupper etc. Vad jag förstår hade man övat ett liknande scenario bara någon vecka innan olyckan. Vi ska ha nån liknande övning i Sura i början av juni. Hoppas inget händer innan dess (eller efter det också, i och för sig).
Ja just ja, fick en utmaning från Carin Lidman, pol sek på landstinget (vars blogg jag starkt rekommenderar). Jag skulle lista fem saker jag är bra på. Ok here goes:
1. Jag är bra på att göra alldeles för långa meningar, med inskjutna bisatser, parenteser och tappade trådar, som på något sätt, i slutändan (och fastän det är svårt att tro), blir grammatiskt korrekta, om än oändligt tröttande att läsa.
2. Korta pitchar ur tighta lägen, runt greenen, ju värre lägen desto bättre.
3. Jag tror att jag har lätt att se sammanhang och helheter, fastnar inte i detaljer.
4. Jag väljer att vara optimist, att se det positiva i det mesta.
5. Jag skäms inte över mina brister utan försöker leva med dem.

Sådärja. Nog skrivet nu bildvisning:


Vad tusan heter blomman, inte mimosa utan?
Varför ser storasyster ut som en mört i ögonen?

Anna.Bra position!Men hitta ett fel!
Hur stor är risken just här för Kia att få fågelinfluensa, skala 1-1000?

Kräfta, räka, mollusk, alien?
Stork? Häger? Trana? Gam?

Hur varm var Atlanten 26/2?
Hur nära var Kia att komma över vattnet?
Den som har flest rätt vinner ett fantastiskt pris.

För övrigt. Dagens boktips:
Carl Hiaasen "Skinny Dip" - Hysteriskt roligt och cyniskt insiktsfull om USA idag paketerat i en deckare som inte liknar något annat man kan läsa. Finns bara på engelska tror jag, men ta chansen och läs. Roligare sätt att fräscha upp språkkunskaperna finns inte!
Slut för idag, läman kommentarer och svar på frågor under kommentarer.