2006-03-24

Slöjförbud eller tolerans, välj själv!

Skolbarn i läskiga huvudbonader, Sao Paolo i september 05.

På en friskola i Umeå har man fattat beslutet att inte tillåta flickor att bära slöja i skolan.
Det här skrämmer mig på många sätt.
Att dela upp barn som mer eller mindre värda beroende på vad de har på huvudet är fel.
Att begränsa människors rätt att visa sin religiösa, kulturella tillhörighet är fel.

Rektorn på skolan hade uttalat sig så här till en elev i skolan:
"Ifall det viktigaste i din kultur är vad du har på huvudet så kanske du borde byta kultur. Åtminstone om du ska gå på den här skolan."

Att säga så och samtidigt vara pedagogisk ledare på en skola som enligt lag är skyldig att följa läroplanen är läskigt.
Tjänstefel? Vet ej. Korkat och trångsynt? Ja! Fördomsfullt och förnedrande? Absolut!

Man motiverar sitt förbud med att likställa slöjförbudet med förbudet mot att ha keps på lektionerna. Ett svagt argument man använder för att skyla det man egentligen vill med förbudet.
Det finns så många fördomar vi måste slå hål på:
  • Att en flicka bär slöja betyder inte per automatik att hon är förtryckt.
  • Islamisk extremism och fundamentalism ska inte blandas ihop med den islam som de allra, allra flesta muslimer bekänner sig till. Det är lika korkat som att säga att alla kristna är lika tokiga som Knutby-sekten eller IRA-terrorister.
  • Alla muslimska flickor bär inte slöja mot sin egen vilja.
  • Vägen till ett samhälle där folk från olika länder och kulturer kan leva tillsammans går via respekt och tolerans. Inte genom att få alla "konstiga utlänningar" att bete sig och se ut precis som vi "normala" svenskar.
  • Vi måste döma varje människa efter dennes personliga egenskaper, inte efter grupptillhörighet. Martin Luther King talade om det för 40 år sen. Har vi inte begripit ännu vad han menade?
Jag hoppas att den här frågan inte kommer att tända en eld som den gjort i frankrike t.ex.
Det skulle dock inte förvåna mig ett skvatt om exempelvis Jan Björklund eller Leijonborg lagom till valrörelsen kommer med ett utspel om slöjförbud i svenska skolor. De har fiskat i grumliga vatten förr, ni kommer väl ihåg utspelet om språktest. Det kommer att hända igen är mitt tips.
Kom ihåg var ni läste det först.

Halsen repar sig så sakteliga, sällan har jag haft en så stentrist vecka, nästan så att hjärnan domnar. Nästa vecka ska jag vara igång igen, skönt ska det bli att kunna prata igen, för att inte tala om alla krispiga grejer jag ska äta.
Inga moln som inte har en silverkant dock, jag som är patologisk optimist ser alltid ljusa sidor i det mesta, och som bantningsmetod har det varit kanon.

3 kommentarer:

John sa...

Bra skrivet!
Välkommen tillbaka till kursen på torsdag.

olle sa...

Tackar! Kul med nya kommetatorer p� bloggen. Och grattis till till�kningen!
O

Anonym sa...

Att ta av sig kepsen på lektionerna har också ett religiöst innehåll. Det härrör sig från att man i kyrkan skulle blotta huvdet inför Gud. ( Ialla fall männen). Våra svenska skolor drevs ju från början av kyrkan, därav kepsförbudet. Alltså - att tvingas ta av sig på skallen är att tvinga in folk i kristendom! Det är knappast religionsfrihet.
Jag håller med dig Olle, slöjförbud är en makalös nonchalans inför folks olika trosuppfattningar. Tyvärr möter man rätt många med fördomar mot troende, också i våra kretsar.
En del tror på en Gud eller flera andra på att Gud inte finns, andra tror på "nånting". Alla har rätt att mötas av respekt, för vi är alla troende.