2009-10-20

Var femte komvuxplats i Västmanland är borta!

Regeringen har nu kraftigt skurit ner i kommunernas komvuxutbildningar. I Västmanland har antalet elever i komux sjunkit med nästan 1 000 elever, eller 17 procent under det borgerliga regeringsinnehavet.
I Västmanland är var femte komvuxplats är borta. Regeringen har också avskaffat den tidigare ordningen att låta kommunernas arbetslöshet och utbildningsnivå påverka hur stort stöd till komvux dessa får. Istället fördelas medel numera mer strikt efter befolkningsmängd. För Västmanlands län har detta inneburit att statsbidragen till komvux minskat med ungefär 35 procent.
Det är inte lätt att välja inriktning för resten av livet när man bara är 15 år. Därför är det så viktigt att de som av någon anledning missat utbildning under ungdomsåren ska kunna ta igen och komplettera den senare i livet.
Alla som vill välja ny bana i livet ska kunna skaffa sig den utbildning som krävs.
Denna syn har legat till grund för mycket stora satsningar på utbildning av tidigare socialdemokratiska regeringar. Det är synd att regeringen nu byter inriktning när det gäller komvuxutbildningarna.
Vi föreslår istället ett ungdomslyft och fler möjligheter till jobb, utbildning och praktik, fler platser till KY och högskola.

Inga kommentarer: