2009-10-02

Åk 8 Skogslundsskolan

Besökte åk 8 i Skogslundsskolan idag. Trevliga ungdomar som hade so-prov idag om nordisk geografi. Fick möjlighet att prata om betyg, den kommande flytten av skolan, om man är stressad av gymnasievalet redan och mycket annat.
Det är alltid lika kul att träffa skolungdomar. Den bild som ges av skolan i Sverige idag i media, domineras av problem, elände, dåliga resultat, ordningsproblem, mobbbning av både lärare och elever etc etc. Allt detta finns förstås, men det är ju inte hela bilden. Ungdomar i allmänhet är vetgiriga och trivs i skolan, lärare i allmänhet gör ett bra jobb med de förutsättningar de har, och även om problem finns så är det alltid slående för mig vad trevliga och glada eleverna är.
VLT var också där och jag fick möjlighet att tala om en av mina motioner som handlar om ett skolpolitiskt råd.
Den handlar om att säkerställa kvaliteten och långsiktigheten på politiska beslut i skolan.
Skolpolitiken måste bygga på vetenskap och beprövad erfarenhet, inte på finger-i-luften-populism. Precis som regeringen har ett oberoende finanspolitiskt råd som utvärderar den ekonomiska politiken borde det inrättas ett skolpolitiskt råd som utvärderar reformer på skolans område.
En sammanhållen skola, där resurser styrs dit behoven finns kräver resurser, då går det inte i längden att prioritera skattesänkningar framför kvalitet i välfärden.
I veckan kom också skolverket med en analys av varför resultaten i skolan har försämrats. Deras slutsater kan inte direkt ha varit nåt som majo...förlåt statsrådet Björklund jublade åt.
Ann Marie Lindgren, klok som en pudel, gör som vanligt en klockren analys av analysen och den kan du läsa HÄR.

Inga kommentarer: