2009-10-13

Resa istället för att rösta?

I VLT slår man nu upp att jag har varit frånvarande från ca en tredjedel av voteringarna i riksdagen under mandatperioden.
Voteringar är förstås viktiga att vara med på, men det här uppdraget vi har handlar om att prioritera mellan många olika viktiga saker.
Dessutom finns det ett kvittningssystem som gör att oavsett hur många som är borta från voteringen så bibehålls balansen mellan majoritet och opposition.
Då finns det kvittningsmän i alla partier som bestämmer om man får vara frånvarande eller inte, samt ser till att det är lika många frånvarande från voteringen från båda sidor så att säga.
Jag har varje gång jag inte kunnat vara med på en votering, ansökt om att få vara borta hos (S) kvittningsman, och fått tillstånd för det.
Som det står i artikeln så har jag rest en hel del under mandatperioden.
Jag sitter i utrikesutskottet, där sysslar vi med utrikespolitik, och för att knyta kontakter, delta på internationella konferenser, och för att helt enkelt kunna skaffa sig kunskap och vara med och påverka, så har jag sett det som viktigt att delta på möten internationellt.
Jag har angivit vart jag ska resa och varför till kvittningsmännen och de har godkänt min frånvaro.

Som jag sa i artikeln så är det inga nöjesresor, utan det är tvärtom mycket jobb och ganska slitsamt. I utrikesutskottet är vi sossar 6 ordinarie ledamöter och två arbetande ersättare. Vi har en ansvarsfördelning oss emellan som är geografisk och efter sakområden. Mina ansvarsområden är frågor som har med Asien, världshandel och klustervapen att göra.
Här på bloggen har jag berättat om vad jag har gjort, och vlt har också skrivit en del om det.
Alla tillfällen då jag rest och därmed missat voteringar har jag bedömt att resan i fråga har varit viktigare än voteringen jag missat. Det har kvittningsmännen instämt i, annars hade jag inte fått vara borta.

Här följer exempel på en del av de tillfällen då jag varit frånvarande.
- Valobservatör i Fillipinerna, jag ingick i ett team av valobservatörer som bevakade valet i ett av de mest korrumperade distrikten.
- Dublin, parlamentariker från ett 40-tal länder möttes för att följa den internationella diplomatkonferensen om ett förbud mot klustervapen.
- New York förra hösten, jag ingick i en delegation av riksdagsledamöter som deltog i arbetet på FN:s generalförsamling i två veckor.
- Valobservatör i Nepal - ingick i ett team av valobservatörer från socialistinternationalen som bevakade landets första demokratiska val sedan maoistgerillan lade ner sina vapen.
- Konferens i Ghana, tre dagar med afrikanska parlamentariker om skuldavskrivningar och hur man ska undvika att hamna i en ny lånefälla.
-Manilla- Internationella parlamentariska unionen hade en konferens om kampen mot Aids och vad nationella parlamentariker kan göra, och hur de kan samverka.
- Kina förra hösten, med en delegation från europeiska socialistpartiet, där vi förde samtal bl.a om mänskliga rättigheter, miljöförstöring och mycket annat med högt uppsatta politiker i Kina både nationellt och lokalt.
- Thailand, besök på gränsen mellan Thailand och Burma för att träffa företrädare för Burmas demokratiska opposition.

Det var några exempel på en del av de resor jag företagit i mitt uppdrag som riksdagsledamot i utrikesutskottet. Jag kan inte tycka att att det är så konstigt att jag missat ett antal voteringar i riksdagen för att jag prioriterat dessa.
Sen är det inte så att jag bara är ute och reser i mitt uppdrag, jag precis som alla andra sossar på länsbänken gör en massa annat också.
Jag skriver motioner med lokal koppling, tex om Strömsholms kanal och Bergslagspendeln. Jag besöker skolor, arbetsplatser, fackklubbar, företag, s-föreningar i hela länet. Jag arrangerar seminarier och träffar i riksdagen med koppling till mina ämnesområden. Jag är ledamot i det svenska Unescorådet, som bl.a handhar världsarvsfrågor.
Jag är fortfarande fullmäktigeledamot i Surahammar, och ordförande för S i surahammar, jag är ordförande för agenda 21 förbundet i Västmanland. Jag skriver debattartiklar och insändare, bloggar och facebookar för att hålla kontakt med väljare. Jag är i tjänst 365 dagar om året och försöker att alltid vara tillgänglig.
Så jag har inga problem att fylla min arbetsvecka med viktigt innehåll långt över 40 timmar.
Om sen vlt väljer att vinkla det hela som att jag mest är ute och reser, så är det upp till dem.
Jag försöker göra saker som är viktiga, jag försöker göra ett gott jobb både i mitt utskottsarbete, och som lokal politiker i Västmanland.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vi är många som tycker att du gör ett förträffligt arbete Olle!!

Tyvärr är det som oftast så att det är de negativa omdömmena som når fram...

/tobias

Anonym sa...

Olle!
Jag tycker att du utför ditt riksdagsupprag på ett mycket seriöst sätt! Stå på dig!
mvh
Lars Andersson, Riddarhyttan
KS ordf. Skinnskatteberg