2009-09-17

"Use your freedom to promote ours"



Det är Aung San Suu Kyis uppmaning till omvärlden.
Ett litet, litet steg på den vägen är det seminarium som vi i Riksdagens Burmanätverk, Dag Hammarskjöldstiftelsen och Svenska Burmakommittén ordnar i riksdagen idag.
Vi har lyckats få en mycket bra deltagarlista med en mängd representanter för det burmesiska folket. Bland andra exilregeringens utrikesminister och Khin Omar, förra årets Anna Lindh-pristagare.
Rubriken för dagen är
Finding ways towards dialogue, democracy and development in Burma
Vägen dit är lång och mödosam förstås, övergreppen i Burma fortsätter. Våldtäkter, slaveri, tvångsförflyttningar, flyktingläger, hungersnöd, tortyr, strider mellan etniska grupper och armén. Allt detta är vardag för miljoner Burmeser.
Men det finns också hopp. Oppositionen lever och är välorganiserad. Omvärlden fortsätter att sätta tryck på militärjuntan och situationen kan inte fortgå för all framtid.
Sverige måste i sin roll som ordförande för EU ytterligare öka trycket på juntan. Smartare sanktioner, pressa på grannländerna, framförallt Kina och Thailand och att jobba vidare inom FN-systemet, är alla möjliga vägar framåt.
Kraven är givna:
Frige alla politiska fångar inklusive Aung San Suu Kyi!Inled en dialog med alla relevanta grupper om införande av verklig demokrati!
Khin Omar

Inga kommentarer: