2009-09-16

Regeringsförklaringen förklarad!

Brukar aldrig klippa in texter från andra publikationer, men tycker att Nisha Besara (i Dagens Arena)förklaring till regeringsförklaringen är så klockren att den kommer här:

1. "Vi vill inte igen se att vi mitt i en högkonjunktur får växande klyftor mellan de som har jobb och de som står utanför arbetsmarknaden."
Det är precis en sådan politik som alliansregeringen kallt och medvetet bedriver, där klyftorna växer mellan de som har arbete och de som inte har. A-kassan har stramats åt, sjukförsäkringen dränerats, samtidigt som skatterna sänkts.

2. "Jobbskatteavdraget ökar drivkrafterna till arbete och leder till högre sysselsättning på både kort och lång sikt. Det ger alla som arbetar mer kvar i plånboken, ökar självständigheten och möjligheterna att utforma sitt eget liv. Det ger fler en chans att känna trygghet för framtiden."

Skattesänkningar ökar drivkrafterna till mer konsumtion och sparande, inte till arbete. Skattesänkningar ger inte fler chans att känna trygghet inför framtiden, eftersom den a-kassa eller sjukpenning som människor räknar ska fånga upp dem den dagen olyckan är framme är urholkade.

3. "Med reformerna i sjukförsäkringen öppnas dörrar tillbaka för människor som tidigare stängts ute."
Den enda dörr som öppnas är den till socialbidrag eftersom sjukförsäkringen numera kastar ut 50 000 personer som står helt utan försörjning.

4. "Därtill öppnar regeringen för en ny aktiveringsinsats (Lyft) inom statlig, kommunal och viss ideell verksamhet. Insatsen syftar till att aktivera personer som saknar arbete."
En av de första sakerna som alliansregeringen gjorde var att avskaffa plusjobben, en liknande insats som Lyft. Skillnaden är att Lyft inte är några ordinarie arbeten, medan plusjobben hade som ambition att de skulle leda till anställning.

5. "Därför tog regeringen också flera initiativ för att dämpa krisens effekter i Sverige."

Regeringen tog inga som helst initiativ för att dämpa krisens effekter eftersom regeringen förnekade krisen in i det sista och därför blev pressad och tvingad att komma med nödvändiga åtgärder.

6. "Vi kommer inte köra ned landets finanser i ohejdbara underskott. Vi tar ansvar för Sverige."

Är det därför som regeringen tänker låna pengar till ytterligare skattesänkningar samtidigt som arbetslösheten är skyhög?

7. "...lägre inkomstskatter för låg- och medelinkomsttagare..."
Regeringen kan fortsätta upprepa detta mantra som att den andra delen - lägre skatt för höginkomsttagare - inte alls existerar eller har existerat på regeringens dagordning. Analyser visar svart på vitt att de rikaste har fått mest.
8. "Regeringen kan nu presentera ytterligare en skattelättnad för alla Sveriges pensionärer. Det ökar pensionärernas trygghet och förbättrar marginalerna."

En hundralapp förbättrar marginalen just på marginalen. Skattelättnanden är ett hån mot dem som arbetade i väntan på en trygg ålderdom.
Nisha BesaraChefredaktör Dagens Arena

Inga kommentarer: