2009-09-17

Icke-svar från Bildt

I diplomatin finns ett uttryck som heter "non-paper", det är ett inofficiellt arbetsmaterial kan man säga.
Nu har jag fått vad man skulle kunna kalla ett "non-answer" på den skriftliga fråga jag ställde honom om att ta initiativ att säkerhetsådet ska ställa militärjuntan i Burma inför den internationella brottsmålsdomstolen.
Här är Bildts svar :
"Utrikesminister Carl Bildt
Olle Thorell har frågat mig om Sverige under sin tid som EU:s ordförandeland kommer att arbeta för att ena EU kring ett initiativ i FN:s säkerhetsråd för att den burmesiska militärjuntans MR-brott ska granskas i den Internationella brottmålsdomstolen.
Olle Thorell uppmärksammar den mycket svåra MR-situation som råder i Burma och tar upp frågor som regeringen ser allvarligt på.
Sverige är en av de starkaste tillskyndarna av den Internationella brottmålsdomstolen (ICC). Genom tillkomsten av Romstadgan finns nu en permanent domstol som kan utreda och lagföra folkmord, brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser vilket inneburit ett stort steg framåt för att motverka straffrihet.
Domstolens jurisdiktion är dock begränsad till brott begångna på en statsparts territorium eller av dess medborgare. Eftersom Burma inte har tillträtt Romstadgan har domstolen inte jurisdiktion i annat fall än om FN:s säkerhetsråd utnyttjar sin möjlighet att under FN-stadgans kapitel VII besluta att hänskjuta frågan till domstolen. "

Ja, det var ju just det jag frågade..... goddag yxskaft.

Inga kommentarer: