2009-05-04

Vår vårmotion!


Det finns ett bättre alternativ!
Vårmotionen som vi nyss lade i riksdagen visar tydligt på att det faktiskt finns ett alternativ till den, passiva, omoderna och orättfärdiga politiken som den moderatstyrda regeringen står för.
Vi menar precis som mängder av andra bedömare att det är oerhört riskfyllt att vara så passiv som regeringen faktiskt är.
Borgarna försöker framstå som ansvarstagande och måttfulla när de hävdar att de inte har råd att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik, och när de hävdar att det är för dyrt att investera i välfärden genom rejäla förstärkningar till kommuner och landsting.
I själva verket menar vi att det är just genom att göra sådana satsningar som man tar ansvar för att överbrygga kristiderna.
Vi är inte ensamma i vår kritik, till och med nationalekonomen Lars Calmfors, ordförande i regeringens egna finanspolitiska råd, menar att riskerna med att vara för passiv är mycket större än att använda resurser för att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik, och investera i utbildning och välfärd. Precis det som vi socialdemokrater vill göra.
När regeringen sen påstår att de inte har råd så klingar ju det verkligen falskt om man betänker att de minsann har haft råd att sänka skatterna. Mest till de som tjänar mest. 80 miljarder sedan mandatskiftet, 15 miljarder i år, och nu på lånade pengar. Så råd har man minsann haft. Regeringens strategi nu är exakt densamma som vid toppen av högkonjunkturen, sänkta skatter, mest till de som tjänar mest.
Det duger inte!
Vår socialdemokratiska budgetmotion står för en helt annan strategi. Vi tror på politikens möjligheter, och vi har förslagen för att skapa nya jobb och minska klyftorna i samhället.

Här är några av förslagen i korthet:
Kommuner och landsting behöver tydliga ekonomiska besked för att stoppa uppsägningarna och bevara kvaliteten i välfärden. Vi vill stödja kommuner och landsting med totalt 15 miljarder kronor 2009 och 2010, 8 miljarder mer än regeringen. 5 miljarder kronor 2009 och 10 miljarder kronor 2010. En del av stödet består av ett tillfälligt sysselsättningsstöd som lättar på bördan för kommunernas lönekostnader. Det har prövats förut med goda resultat. Med vår politik får kommunerna bättre möjligheter att behålla personalen och hålla uppe sysselsättningen.

Sverige har den näst högsta ungdomsarbetslösheten i Europa. Samtidigt lämnar den största ungdomskullen sedan 60-talet gymnasiet. Socialdemokraterna vill ge alla nittiotalisterna en chans och presenterar ett ungdomsprogram med fler utbildningsplatser, ett Ungdomslyft som ger alla unga utan gymnasieexamen en chans att läsa in gymnasiet, 90 000 fler sommarjobb, traineeprogram i välfärden och starta eget-bidrag även för unga.

Tusentals framtidsinriktade jobb kan skapas i byggbranschen med rätt politik. Dessutom blir bostäderna bättre och klimatsmartare. Vi föreslår ett utvidgat ROT-avdrag för upprustning och energieffektivisering av såväl flerfamiljshus som radhus, villor och bostadsrätter. En extra klimatbonus på max 10 000 kronor kopplas till den enskilda fastigheten. Totalt tillförs sex miljarder kronor till det breda ROT-programmet som bedöms skapa 15 000 fler jobb.

Ett gemensamt program med Miljöpartiet och Vänsterpartiet för fler miljöfordon som minskar bilismens miljöpåverkan och gynnar svensk fordonsindustri. Det innehåller bland annat en förlängd miljöbilspremie året ut, en tillfällig kombinerad skrotnings- och miljöbilspremie på 25 000 kronor per bil och en enhetlig miljöbilsklassning.

Ett Kunskapslyft om 50 000 utbildningsplatser i komvux/yrkesvux, högskola, yrkesinriktad arbetsmarkandsutbildning, lärlingsutbildningar med mera.

Det tidigare förslaget om ett Kunskapslyft kompletteras med ett Innovationslyft på 1 miljard kronor: bland annat stöd till forskning i småföretag, ökad samverkan mellan näringsliv och forskarutbildning samt lån för uppfinnare.

Totalt bedömer vi att vår politik skapar drygt 100 000 nya jobb och utbildningsplatser.

Inga kommentarer: