2009-05-26

Gå och rösta 7 juni - det spelar roll!

Valet till EU-parklamentet går av stapeln den 7 juni.
Undersökningar visar att få är medvetna när valet äger rum, och ännu färre är engagerade och insatta i vad valet handlar om. Förra gången det var EU-val var deltagandet under 40%. Det är oroväckande för EU-valet är viktigt! Valet handlar om vardagspolitik som rör oss alla.
Vilka kemikalier ska få finnas i tygerna som våra barn har i sina kläder? Hur ska reglerna se ut för reklam riktad mot barn? Hur ska vi komma åt de ockrare som står bakom SMS-lån som ruinerar mängder av människor, framförallt unga?
Valet handlar också om stora ideologiska skillnader mellan arbetarrörelsen och högerkrafterna. Maktbalansen mellan arbetsgivare och arbetstagare, staten och marknaden och inte minst om kampen för fackliga rättigheter. Laval-målet visar med all tydlighet att det behövs mer av löntagarperspektiv och respekt för fackliga rättigheter i det europeiska samarbetet, och det står vi socialdemokrater för. Det gör inte borgarna.
EU-valet är inte ett val mellan ja eller nej till EU. Det hade vi en folkomröstning om för 15 år sedan. Nu är vi med i EU och vår politik handlar om att föra socialdemokratisk politik på EU-nivå.
EU-valet är inte heller en kunskapstävling om EU:s institutioner. För att rösta i valet behöver man inte ha stenkoll på maktfördelningen mellan EU-kommissionen, ministerrådet och parlamentet. Alldeles för ofta handlar EU-debatten om EU:s institutioner och organisation. Valet handlar inte om det, det handlar om ett val mellan rött eller blått, mellan höger och vänster, mellan ökade klyftor eller större solidaritet.
Vi befinner oss mitt i en jobbkris, och kampen för nya jobb och ett rättvisare samhälle måste vi föra på alla nivåer, också inom EU-samarbetet. Så en röst på Socialdemokraterna den 7 juni är en röst på följande:
Nya jobb genom investeringar i utbildning och infrastruktur.
När det fattas beslut om utbildning för tillväxt i EU tar vi socialdemokrater tydlig ställning: Fasa ut EU:s jordbruksstöd och investera istället i gemensam forskning och utbildning. Moderaterna förlitar sig istället på gårdagens lösningar.
Trygga jobb genom investeringar för bättre arbetsvillkor.
När det fattas beslut om arbetstagares rättigheter i EU tar vi socialdemokrater tydlig ställning för den svenska modellen - för kollektivavtal och lagstadgad rätt till fackliga stridsåtgärder över gränserna. Moderaterna överger istället svenska folkets intressen.
Gröna jobb genom investeringar i klimatsmart teknik och förnybar energi.
När det fattas beslut om miljön i EU tar vi socialdemokrater tydlig ställning; Driv på för investeringar i modern miljöforskning och klimatsmart teknik, såsom en kraftig utbyggnad av vindkraften i Europa. Moderaterna stoppar istället viktiga klimatinvesteringar och skjuter över ansvaret på andra.
Så avslutningsvis. Valet är viktigt, det handlar om vardagsfrågor, och det är ett val mellan höger och vänster. Rösta i Europavalet den 7 juni!

Inga kommentarer: