2009-05-06

Privatisering för privatiseringens egen skull!

Nu ska apoteken säljas ut till privata intressenter. Bara en tredjedel ska kvarstå i statlig ägo.
Det finns ett alternativ till den politik som förs. Vi socialdemokrater anser att utförsäljningen av apoteken är helt fel. Vi har inget emot att vissa receptfria produkter säljs på fler ställen än apoteken, det kan vara bra för tillgängligheten för konsumenterna. Däremot anser vi att receptbelagda läkemedel ska säljas som idag. I Norge har man genomfört en liknande reform, där blev effekten högre priser och sämre tillgänglighet. Det finns redan idag konkurrens mellan läkemedelsbolagen om att sälja läkemedel till Apoteket. Distributionskostnaderna är låga, och priset på läkemedel i Sverige är redan idag lågt jämfört med andra länder.Om ett system fungerar, tillgängligheten och servicen är bra och priset är lågt - varför då denna reform?Svaret är att borgarna tror på privatisering för privatiseringens egen skull. Vi sossar ser inte på läkemedel som vilken detaljhandelsvara som helst, vi tycker att läkemedel är en del av sjukvården och att staten ska fortsätta ta sitt ansvar.

2 kommentarer:

Hennig sa...

Är i mot privatisering men hur förklarar man att Surahammar kommun har bolagiserat både sjuk och tandvård som är ett steg mot privatisering är inte de konstigt i en kommun som är helt socialistiskt styrd?

olle sa...

Nu är det ju inte kommunen som beslutar om tandvården eller annan sjukvård, utan landstinget i och för sig. Men det var itne det som var min poäng, utan poängen är att vi sossar kan tänka oss andra utförare av offentliga tjänster, så länge det är kostnadseffektivt och håller hög kvalitet, MEN vi vill inte (som borgarna) privatisera verksamheter bara för sakens skull. De tror på privatiseringar i alla lägen, vi gör det när det är lämpligt. Det är det INTE när det gäller apoteken!