2009-05-20

Partiledardebatt och mediagranskningskommentar


Med EU-fanan på plats i kammaren. Reinfeldt låtsas vara både klimatkramare och att det var borgarna som byggde upp överskottet i statens finanser. Falskt i båda fallen. Överskottet som förra regeringen byggde upp har borgarna bränt på skattesänkningar och klimatvurmandet är mer snack än verkstad.
Om man tittar på hur de moderata eu-parlamentarikerna rankas av miljörörelsen så kommer man närmare verkligheten. M-ledamöterna brinner inte direkt för miljöfrågor i den församling som valet gäller.
Reinfeldt dristade sig också att säga att det minsann inte var nån skillnad mellan höger och vänster i försvaret av den svenska modellen på arbetsmarknad. Mycket ska man höra innan öronen trillar av. Det är klart att det är skillnad, se även där hur Hökmark och Cederschiöld har röstat och uttalat sig om utstationeringsdirektivet.
Reinfeldt sa också nåt "kul" som jag tror slank igenom mediabevakningen. När det gäller försvaret av svenska kollektivavtal så menar vi att Reinfeldt och regeringen varit anmärkningsvärt passiv. Reinfeldt sa då "Vi är beredda att vara aktiva".
Mycket märklig meningsbyggnad tycker jag. Så om man inte gjort ett skvatt så kan man ursäkta det med att man varit beredd på att vara aktiv?
I och för sig är det inte konstigt att moderaterna försöker iklä sig en roll som inte stämmer med verkligheten. Så funkar deras PR-byråpräglade strategi. Framtoning och image, triangulering av motståndarnas frågor och att mynta begrepp som beskriver verkligheten för att tvinga in motståndaren på ens egen debattplanhalva, är beprövad metodik som man kört stenhårt sen valrörelsen 2006. Det är inte konstigt att man fortsätter på det spåret.
Det som är konstigt är att så få genomskådar det hela och att den kritiska granskningen i media av regeringens faktiska politik, framförallt i papperstidningar är så svag.
Jag är inte särskilt konspiratoriskt lagd, men ibland så undrar man.
Läste den HÄR artikeln i ETC om sossebashing som fenomen. Ehrenberg tar ut svängarna i vanlig ordning men han har en poäng.

Inga kommentarer: