2008-12-18

Kul jul?



Julen är en högtid med värme, hopp och glädje. Vi tar oss tid att umgås med nära och kära och vi ser fram emot lite lugn och ro.
Men tyvärr finns det en mörk, alltför sällan diskuterad, baksida med julen och andra storhelger.
Under julen ökar alkoholkonsumtionen dramatiskt med det elände som följer i dess spår..
Under julen ökar våld i hemmen. Våld där oftast kvinnor och barn är offren.
Under julen blir den ensamhet som många lever i alltför tung att bära och man dövar sin ångest med alkohol eller andra droger.
För många barn i Sverige är inte julen något man ser fram emot, det är i stället en av de helger då mamma eller pappa, eller i värsta fall båda två, trillar dit och dricker alldeles för mycket.
Mer än vart tionde barn känner obehag varje jul på grund av att vuxna i deras närhet dricker alkohol.
Anmälningarna om misshandel mot kvinnor ökar, mycket på grund av att fler anmäler – men även för att våldet faktiskt har ökat.
I Sverige år 2007 anmäldes 26 857 fall av misshandel mot kvinnor. I 19 597 fall var förövaren bekant med offret. Dessa siffror visar inte våldets hela omfattning eftersom många fall aldrig anmäls. Det finns ett stort mörkertal – uppemot 80 procent av våldet mot kvinnor i nära relationer kommer aldrig till polisens kännedom.
Det betyder att alla känner någon som blivit utsatt. Tänk efter – det är helt oacceptabelt i vårt moderna samhälle, som av många anses vara världens mest jämställda.
För sällan påtalas sambandet mellan alkohol och våld när det gäller kvinnomisshandel. Visst är det så att alkohol inte alltid är orsaken till att män slår kvinnor men om vi väsentligt vill minska våldet mot kvinnor måste vi minska antalet män som dricker för mycket alkohol.
Så fungerar sambandet mellan minskad alkoholkonsumtion och minskade skador.
Familjen är ofta knutpunkten under julen men är samtidigt också en tid då samhället stänger för barn och ungdomar. I vanliga fall finns föreningsliv och fritidsgårdar, men på julen finns ingenstans att ta vägen. Barn kan bli väldigt utsatta inom hemmets väggar. Även många kvinnors situation förvärras under julen och i ungefär två tredjedelar av misshandelsfallen har mannen och kvinnan en nära relation. En nuvarande eller tidigare make, sambo, fästman eller pojkvän.
Alkohol är ett alltför sällan debatterat samhällsproblem som gör stor skada och förstör livet för många.
Sambandet mellan våld och alkohol uppmärksammas för lite. Det talas ofta om gatuvåldet, ungdomsvåldet, gängvåldet osv. Ofta vore det mer relevant att tala om spritvåldet!
Vi har alla ett ansvar.
Vi män måste i alla sammanhang stå upp för att våld mot kvinnor och barn i alla lägen är oacceptabelt.
Vi beslutsfattare på alla nivåer har ett ansvar att se till att alkoholkonsumtionen minskar.
Vi har alla som medmänniskor ett ansvar att göra vårt för att minska ensamheten i samhället.

1 kommentar:

Anonym sa...

Bra Olle! Tack för ditt engagemang i denna fråga.God Jul och Gott Nytt År /Perka