2008-12-16

Julångest? Köp en get istället!


Jag är en sån som inte dras med i julhysterin. Visst är det fint med alla ljusstakar som lyser upp det kompakta mörkret. Visst är det trevligt att umgås med släkt och vänner. Att få en ursäkt att äta senapssill är alltid välkommet.

Men det finns en massa elände också som jag sammanknippar med julen.

Konsumismen verkar vara den nya religionen. Köp, köp, köp! verkar vara det nya julevangeliet. Varenda butik är full av folk som med stirrande blick ska överträffa de allt högre förväntningarna på ännu bättre, fler och dyrare julklappar än förra året. Alla som inte har råd (och de blir allt fler i dessa varseltider) att bräcka förra julen får ångest.

Allt pysslande inför jul som gör att vanliga radhus varthelst du ser, påminner om nåt slags disneyland i ljusprakt, det ger mig ångest (för att inte tala om all onödig el som går åt). Vad är det för fel på att bara ha ett par adventsstakar? Stilfullt, ekonomiskt och lagom mysigt tycker jag.

Julmaten sen då. Alla dessa familjer som vänder ut och in på sig för att återskapa nån slags Fanny och Alexander/Bullerby/Carl Larsson-överdådig julfest, som aldrig någonsin varit normal. Det ska kokas, bakas, läggas in, pressas sylta, göras pastej, gravas lax, doppas i gryta, rullas köttbullar, skapas egen glögg, trillas julkonfekt etc etc. Jag är inte den som inte uppskattar god mat, eller hemlagat. Men nån måtta får det väl vara. Tänk om man ägnade en gnutta av samma omsorg åt vardagsmatlagningen i stället. Istället rusar man runt i ekorrhjulet till vardags, lagar skräpmat på halvfabrikat på en kvart om man ens hinner det, resten av året. För att sedan i december ställa såna krav på sig själv och maten att njutningen blir liten i förhållande till det slit och den stress som all matlagning ger.

Sen är det det här med spriten. För många barn i Sverige är inte julen något man ser fram emot, det är i stället en av de helger då mamma eller pappa, eller i värsta fall båda två, trillar dit och dricker alldeles för mycket. Alkohol är ett alltför sällan debatterat samhällsproblem som gör stor skada och förstör livet för många, både missbrukare och anhöriga. Våld i hemmet ökar över jul, många barn far illa och för många som är ensamma, är julen en ren plåga.

Om ni vill ge en julgåva, men inte vill bidra till masshysterin och kommersialismen. Besök då den HÄR sidan. http://www.julklapparmotfattigdom.se/

Det är action-aid som erbjuder att man köper en get, eller en vattenpump, eller varför inte en by-barnmorska i till exempel ett fattigt land i afrika.

Det tänker jag göra.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra Olle!
Moster

Anonym sa...

Hittade din blogg hos Brockman och läser just äldre och nyare inlägg.

Kul att du skriver om "köp en get".
Kan glädja dig med att hos oss fick alla i familjen varsin get i julklapp av far i huset. Det uppskattades.
God fortsättning på det nya året.

Mormor

Anonym sa...

Man kan också köpa kycklingar eller morötter på http://shop.manniskohjalp.se!