2007-03-29

Pinsam prioritering!

Robin Hood – fast tvärtom

Det är intressant att notera hur den moderatledda regeringen väljer att använda det utrymme som skapas då statsfinanserna går bra.
Om man anser sig ha ett utrymme på närmare 5.000.000.000 kr så öppnar sig flera valmöjligheter.
Man skulle kunna satsa på ökade resurser till skolor i särskilt utsatta områden.
Man skulle kunna ge mer resurser till rehabiliteringsinsatser för långtidssjukskrivna.
Man skulle kunna satsa mer pengar på forskning om alternativa energikällor.
Man skulle kunna satsa på att få en fungerande järnvägstrafik i Mälardalen.
Listan kan göras hur lång som helst.
Man skulle kunna göra en mängd saker för att trygga vår gemensamma välfärd. En välfärd som det svenska folket tycker är oerhört viktig.
Men vad väljer man att göra?
Man väljer att ta bort förmögenhetsskatten. Det är inget annat än pinsamt.
De allra rikaste i samhället ska få dela på fem miljarder kronor. De tio rikaste personerna i Sverige får en skattesänkning på ca 15 miljoner kronor var. Är det rättvis fördelning av våra gemensamma resurser?
Är det rättvist när sjukskrivna, arbetslösa och förtidspensionärer samtidigt får betydligt sämre villkor?
Den moderatledda regeringen bedriver en omvänd Robin Hood-politik. Man tar från dem som har det knapert för att ge till dem som redan har det gott ställt.
Vi socialdemokrater anser att det här är en djupt orättvis politik som leder till ökade klyftor och ökade spänningar i samhället.

3 kommentarer:

roberth sa...

Hej Olle! Det är ju bara en avundsjukskatt. Varför ska en människa betala skatt för han tjänat pengar? Oftast genom att arbeta hårt och länge. Idag betalar alla inkomsskatt det räcker i mina ögon. I det långa loppet kommer pengarna staten får in på förmögenhetsskatten mer än väl kompenseras av alla som flyttar hit. Både företag och privatpersoner. Kommer det personer med kapital och eller företag så gynnas Sverige!
Roberth Ström
Surahammar

Anonym sa...

Ja nu tillhör ju Du de mest välbeställda i samhället med en riksdagslön på över 50.000 kr i månaden, fria resor och behagliga arbetstider. Menar Du verkligen att Du vill kämpa för de sämst ställda i samhället? Ja vi får ju se vad Du presterar nu under denna oppositionstid !


Mvh
// Törstiga Torsten från Sura

"De allra rikaste i samhället ska få dela på fem miljarder kronor. De tio rikaste personerna i Sverige får en skattesänkning på ca 15 miljoner kronor var. Är det rättvis fördelning av våra gemensamma resurser?"

olle sa...

Till "Torsten":
Ja, jag vill göra mitt bästa för att förbättra för de sämst ställda i samhället. Det gör jag genom att arbeta för en socialdemokratisk politik som står för en rättvis fördelning. Det stämmer att riksdagsledamöter har ett högt arvode, men det är knappast för pengarnas skull jag gav mig in i politiken. Jag vill göra skillnad. Du är välkommen att följa mitt arbete de närmaste åren.
Till Robert: Förmögenhetsskatten i sig kan man i och för sig avskaffa, den har förmodligen en del hämmande effekt på investeringsviljan i näringslivet, särskilt om sverige är ett av få OECD länder som har en sådan skatt. MEN vad jag vänder mig mot är fördelningsprofilen på borgarnas reformer. Sänkt inkomstskatt, borttagen förmögenhetsskat, radikalt sänkt fastighetsskatt för de med de allra dyraste fastigheterna, skattteavdrag för hushållstjänster mm, samtidigt som man gör det svårare för alla som inte har en arbetsinkomst. Den fördelningen är orättfärdig och osolidarisk. Från var och en efter förmåga och åt var och en efter behov är den devis som har gällt och borde fortsätta gälla.
Till alla som kommenterar: Fortsätt med det!