2006-12-14

Borgerlig skenmanöver samt kulturtips


Protester mot A-kasseförslaget på mynttorget idag.
Idag debatteras biståndsbudgeten i riksdagen. Nedanstående artikel kommenterar hur vi i (s) ställer oss till borgarnas kreativa bokföring:

"Den borgerliga regeringen gör en skenmanöver och skär ner 1,5 miljarder kronor på biståndet till fattiga länder genom ett avancerat budgetpussel. Det kan inte vi socialdemokrater acceptera.
Jag är nyss hemkommen från en konferens i Ghana där parlamentariker från Afrika och Europa träffades för att diskutera skuldfällan som afrikanska länder befinner sig i. Det är uppenbart att behoven i Afrika är oerhörda. Man behöver både bistånd och skuldavskrivningar. Vi i väst måste ta vårt ansvar i en värld där en väldigt liten del av världens befolkning besitter den största delen av världens resurser. De rika länderna måste ta sitt ansvar och i samverkan med andra länder skapa en mer rättvis värld.
Det är möjligt, och det finns goda exempel i framförallt Asien och Latinamerika, men situationen i Afrika söder om Sahara är fortfarande mycket oroväckande.
Torsdag den 14/12 är det debatt i kammaren om biståndsbudgeten. Vi socialdemokrater protesterar mot den kursändring som borgarna gör i biståndet. När budgeten först kom såg det ut som om moderaterna hade fallit till föga och inte längre ville spara på biståndet. Målet om en procent av BNI i bistånd verkade stå fast. Vid en närmare granskning visar det sig att så inte alls är fallet.
Man har genom ett tricksande med skuldavskrivningar, exportkreditnämnden, flyttande av budgetposter och maximalt utnyttjande av OECD:s kriterier för vad som är bistånd, de facto minskat biståndet till de fattiga i världen med 1,5 miljarder kronor.
Samtidigt så kan man säga att man har kvar nivån på en procent. Det är inget annat än falsk varudeklaration. Biståndet för fattigdomsbekämpning blir 1,5 miljarder kronor lägre. Det gör att vi i år inte når upp till målet om en procent av BNI. Pengar som annars kunde ha använts till att förse barn med rent vatten, använts i kampen mot aids eller annat bistånd, försvinner nu in i statsbudgeten och kan användas till att sänka skatter för dem som redan har.
Skuldavskrivningar kan i och för sig vara bra bistånd, men det ska inte vara på bekostnad av annat bistånd som nu blir fallet. Det är inte rimligt att befolkningen i fattiga länder ska stå för notan för lån som odemokratiska regeringar och diktatorer tagit för många år sedan.
Vi socialdemokrater är inte ensamma i vår kritik, utan i princip alla organisationer som sysslar med bistånd kritiserar samstämmigt den borgerliga regeringen för den kursändring som detta innebär.
Det har tydligen varit en förhandling i borgerligheten om detta och folkpartiet och kristdemokraterna har fått ge med sig. Det är uppenbart att även i biståndspolitiken så är det moderaterna som håller i taktpinnen, och de andra partierna har bara att rätta in sig i ledet. Birgitta Olsson (fp) sade i en intervju att detta var något hon inte gillade och lovade att det bara var en engångsföreteelse som inte skulle upprepas. Vi får se nästa år om det blir så. Vi socialdemokrater kommer att bevaka frågan. Det vore intressant att veta hur folkpartiets Agneta Berliner ser på frågan. Är det viktigare med skattesänkningar än bistånd till fattiga människor i världen? Vad kommer du att göra för att återupprätta enprocentmålet?"

Slutligen ett par kulturtips. Igår var vi på länsbänken (s) och såg Maria Möller på Vasan. Ni vet hon som är så bra på att imitera Carola m. fl. Det var en lysande show, med både skratt och allvar. Mest skratt och fantastisk skönsång. Rekommenderas varmt.
Jag har också varit och sett filmen "Borat - cultural learnings for make benefit great nation of Kazakhstan". Den var inte särskilt politiskt korrekt, visade på en oerhört låg humor, lyteskomik, oväntat utbredd kroppsbehåring och svingade vilt omkring sig. Man skulle kunna bli förnärmad och rynka på näsan. Inte jag. Jag skrattade så att jag fick allvarligt ont i kroppen. Gå och se! Sällan har en film så effektivt drivit med fördomar.

Fiskelycka i stömmen, man kanske borde ta med sig ett metspö nästa vecka.

Inga kommentarer: