2009-04-18

Indien i valtider








Ormtjusare



Världens största demokrati går just nu till val. Under en månad ska 523 parlamentariker väljas. Siffrorna är obegripligt stora. 714 miljoner röstberättigade, över 1000 partier (nej det är inte en nolla för mycket, över ett tusen partier!), 6 miljoner poliser och militär som ska se till att säkerheten upprätthålls.
Kongresspartiet har i hop med en bred allians makten nu, men utmanas av det hindunationalistiska BJP och dess allians. Vem som vinner är osäkert, vilken partier som kommer att ingå i vilken allians är lika oklart. Dessutom så är andra grupperingar på frammarsch bl.a den ledd av kvinnliga chefsministern Mayawati som samlar lågkastiga, fattiga och kastlösa. Många bedömare tror att hon kan bli valets stora överraskning, annars är grundtipset att Kongresspartiet bildar nån slags allians och behåller därmed premiärministerposten.
Indisk politik är komplicerad och inte bara ideologiskt baserat, regional tillhörighet, vilken kast man hör till och kandidaternas kändisfaktor är också viktiga.
Vi ska åka till Orissa i östra indien och följa valrörelsen där, sedan flyger vi söderut till Kerala för att följa utvecklingen där.
Vår värd är ADS (Association for Democratic Socialism) en socialdemokratisk tankesmedja som samlar likatänkande från olika NGO:s och partier för att diskutera och formulera vad socialdemokrati är i en indisk kontext. Chef på ADS är Dr Giri (till vänster på bilden) en oerhört kunnig och engagerad man som hjäper oss med stort och smått, arrangerar våra möten och har svar på alla våra frågor. En ovärderlig hjälp i den djungel som indisk politik är.



Indien har förstås gigantiska miljöproblem, starkt beroende av importerade fossila energikällor, men som så mycket annat här så rör sig utvecklingen åt olika håll samtidigt. Ett exempel är att alla kollektivtrafikens bussar i Delhi (tiotusentals) drivs av biogas!



Och inte bara bussarna även dessa rickshaws drivs av biogas samt de flesta taxibilarna. Det är exempel på att om man har en politisk vilja så går det att förändra saker även om förutsättningarna verkar svåra.

Återkommer med fler rapporter vartefter, i mån av uppkoppling och tid.

Inga kommentarer: