2009-01-28

Vad sysslar borgarna med i Skinnskatteberg?

I Skinnskatteberg pågår en för borgarna pinsam process. Efter valet 2006 bildade man en knapp majoritet med stöd av Skinnskattebergsdemokraterna. I våras hoppade Skinnskattebergsdemokraterna av samarbetet, och de borgerliga partierna fortsatte att styra, nu i minoritet.
Så långt inga konstigheter.
I höstas hände det då förödande för borgarna att deras budgetförslag förlorade i fullmäktige. En ny majoritet har därmed bildats, socialdemokraterna, vänstern och skinnskattebergsdemokraterna är villiga att ta över makten och styra kommunen.
Så långt inga konstigheter.
Det konstiga inträffar då Carina Sandor (FP) och de övriga borgerliga partierna vägrar att avgå. Man hänvisar till paragrafer i kommunallagen, den lilla skillnaden mellan budgeterna, och att folk har samlats inför fullmäktige för att visa sitt stöd för Carina Sandor.
Man klamrar sig helt enkelt kvar vid makten med alla till buds stående medel. Det är ovärdigt och respektlöst, framförallt mot folket i Skinnskatteberg.
Det har hänt i en mängd kommuner genom åren att majoriteter har växlat under mandatperioder. Det sedvanliga då är att de som har styrt avgår, och lämnar över makten till den nya majoriteten. I Sundbyberg har det skett, i Sörmlands läns landsting har det skett för att nämna två av många exempel.
Så fungerar den representativa demokratin i Sverige. Har man inte stöd för sin politik och en ny majoritet bildas som har stöd för sin politik så avgår man.
Det är att respektera folkviljan och spelets regler.
Föreställ er samma spektakel i riksdagen!
Tänk om folkpartiet skulle få kalla fötter och rösta för socialdemokraternas budgetförslag.
Är det någon som tror att Reinfeldt då skulle klamra sig fast vid makten med hjälp av någon obskyr paragraf i regeringsformen?
Självklart skulle han omedelbart avgå! Lika självklart borde det vara i Skinnskatteberg, men det är det tydligen inte. Principerna för parlamentarism och representativ demokrati gäller lika. Oavsett om det är i Sveriges riksdag eller i lilla Skinnskattebergs fullmäktige.

Inga kommentarer: