Than Ke, representant för ABSDF, All Burma Student Democratic Front.
En av otaliga organisationer (och förkortningar), som finns här i gränstrakterna.
Vi talade om läget i Burma, vad hans organisation gör och hur han ser på framtiden.
Punktvis saker vi samtalade om, ostrukturerat, men ändå:
- arresteringarna fortsätter även nu efter demonstrationerna i september, vad juntan än säger
- Juntans närmande, och att man utsett en sambandsofficer till Aung San Suu Kyi är bara utanpåverk för att lugna internationella samfundet
- i dagarna slog militären till mot ett av de största klostren i Rangoon, Meggin Monastery, som förutom att vara munkkloster också fungerade som hospice för aids-sjuka. Man stängde klostret och slängde ut aidspatienterna.
- Kina har gigantiska investeringar i Burma, huvudsakligen i infrastruktur för att komma åt energiresurser, pipelines för olja och naturgas, vattenkraftverk etc, vapenexporten har minskat från Kina. Indien och Kina tävlar om kontrakt på olja och gas. Kineserna öppnar en hamn i södra Burma för att kunna frakta in olja i landet från bl.a afrika. Burmas strategiska läge gör att man inte behöver runda singapore och malaysia.
- Sanktionerna från omvärlden måste rikta in sig på olja och gas också om de ska ha någon effekt
- Minst 50.000 barnsoldater finns i den burmesiska armén, ABSDF jobbar med att reintegrera dem i samhället.
- Moralen i den burmesiska armén (som är en av asiens största, med 400 000 man) är sjunkande
- Dialog och en "exit strategy" för juntan är nödvändig för att komma framåt.
- Thailand spelar ett dubbelspel med juntan och oppositionen, det kommande valet i Thailand kommer förmodligen inte att innebära någon större skillnad.
- Internationell uppmärksamhet är viktig och spelar roll för juntans agerande
- En federal statsbildning är modellen för ett framtida demokratiskt Burma, nu till skillnad från 88, så skulle en sån vara möjlig, då förtroendet mellan de olika etniska grupperna är större än då.
I eftermiddag och kväll ska jag möta ytterligare två representanter/personer, en som är expert på militären/juntan i Burma och en i ledarskiktet för NLD (Aung San Suu Kyis parti)
Imorgon ska jag träffa folk från Ethnic National Council, en paraplyorganisation för de etniska minoriteterna i Burma, och folk från TBBC (Thai/Burma Border Consortium) en organisation som sysslar med humanitär och annan hjälp i gränsområdet.
Återkommer med rapport därifrån senare i mån av tid.
Jag ska inte försöka redogöra för alla organisationer, hur de samverkar och bli för detaljerad här på bloggen. Om man vill fördjupa sig kan jag varmt rekommendera Jesper Bengtssons bok "Burma - en resa i diktaturens skugga" - en mycket bra beskrivning av Burmas historia, och vad som har lett fram till dagens läge.
kväll i Chiang Mai (igår)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar