2007-12-30

Gott nytt!

Gott nytt år, eller grått nytt hår, det är frågan inför 2008.

Skämt åsido, jag önskar alla läsare ett riktigt bra 2008 och kommer att återkomma på bloggen i mitten av januari.

2007-12-13

"Ni bara gnäller"

Får jag höra ibland. Ja, visst gnäller vi över vad borgarna hittar på. Vem ska annars göra det?
"Ni måste göra mer för att protestera mot regeringen!"- Det hör jag också ofta.
Att göra alla nöjda hela tiden är helt omöjligt. Men självklart är det så att vi ska kritisera regeringen, det är en stor del i att vara oppositionspolitiker.
I Surahammars fullmäktige har vi nyligen tagit kommunens budget för nästa år. Den omfattar 422 miljoner kronor och kommer om allt går som det ska att ge ett överskott på ca 4 miljoner kronor.
Oppositionen i Surahammar kan man inte anklaga för att driva en för konfrontationsinriktad oppositionspolitik.
Det enda ändringsförslag som man hade från den samlade borgerligheten var att man tyckte att vägsamfällighetsföreningarna skulle få 17.000 kr mer.
17.000 kr. Av 422 miljoner.
Hmm
Det är alltså lite drygt fyra tusendelar av en procent, eller fyra hundradels promille.
Om det är allt man har att klaga på i socialdemokraternas förslag till budget, då har man inte mycket att klaga på.

Tidig julklapp

Luciafirande i bankhallen i morse.
Idag kom SCB:s stora partisympatiundersökning. En julklapp till alla oss som vill ha en ny regering, och en skämd mandel i luciaglöggen för alla som vill ha kvar den nuvarande.
Den moderatledda regeringen tappar ca 1200 väljare om dagen och vårt block har ett övertag på nästan 17%!
Man ska inte dra för stora växlar på enskilda undersökningar, och det är långt kvar till valet. Men man måste väl få glädjas nån gång också.
Undersökningen i sin helhet kan man läsa HÄR.


2007-12-12

Al Gore

I andrakammarsalen idag fick Al Gore en stående ovation efter sitt tal. Jag som oftast är ganska luttrad och har svårt att bli sådär vansinnigt imponerad av "pampar" av olika slag och deras talekonst, blev faktiskt både imponerad av dels hans talekonst, men också förstås av budskapet. Vi i Sverige är förvisso bäst i klassen på att anpassa vår politik efter klimathotet, men det finns mycket mer som behöver göras, och det finns ingen tid att spara.
Nya uppgifter om smältningen av isen på nordpolen, glaciärernas snabba försvinnande och andra varningsklockor ger oss inget annat val. Föreläsningen sändes på svt 24, och om det går i repris - titta!
En tanke som man inte kan undvika är, tänk om valet 2000 i USA inte hade gått som det gick.... Då hade Al Gore blivit president, och mycket kanske hade sett annorlunda ut. Visst har han en frihet nu att debattera som han inte hade haft då, men ändå. Jag tror inte att det hade sett ut som det gör i Irak, Kyotoprotokollet skulle nog ha varit underskrivet av USA etc.
Kontrafaktiska funderingar (vad hade hänt om bara....) är intressanta förvisso, men ganska meningslösa, så jag slutar där.


IPCCs ordförande



2007-12-11

Dagens skörd

Tillbaka på kontoret i Stockholm efter utlandsresa och arbete på hemmaplan. Om man varit borta två arbetsveckor så hinner det samlas en ohemul mängd post i postfacket. Här listar jag bara de tidskrifter från olika intresseorganisationer som är skörden på 10 arbetsdagar.
Hur många tror ni jag `hinner/vill läsa?
Dagen
NU
Fria Företagare
Kommunalarbetaren
SEKO-tidningen
Dagens Samhälle
Vårdfacket
Medievärlden
Riksdag och Departement
Världshorisont
Du och Datorn
Betong - den kreativa byggtidskriften
PMU
Källa, SCB
LO-tidningen
Svep-nytt
Pensionären
Stadsnätet
Brandsäkert
Framtider
Ica-nyheter
Svensk Hamntidning
Fri Köpenskap
Restauratören
ST-press
Kyrkans Tidning
Motorföraren
Jakt och jägare
ALMI-nyheter
The German Times
Svensk Jakt
Energigas
Aspekt- statens pensionsverks tidning
Påtalat- åklagarmyndighetens tidning
Arket
Miljönytt
Polistidningen
Struten
Insats och Försvar
Ottar
Fläkten
Fjärrvärmetidningen
Almegatidningen
Morgonbris
Föräldrakraft
Verdandisten
Dagens Handel
Axess
Helt vansinnigt mycket papper som bärs ut till alla riksdagsledamöter varje vecka, en del läser jag förstås, men det mesta går direkt till pappersinsamlingen. Inte särskilt smart lobbyarbete.
Det allra mesta finns dessutom att läsa på nätet om man skulle vilja veta mer.

2007-12-10

Det politiska läget


Diskuterades av länets .(s) märkta kommunalråd, landstingsråd och riksdagsledamöter. Balansen mellan att glädja sig åt opinionsläget och att förbereda sig för ett sämre läge är inte så lätt att hitta. Faktum kvarstår iaf, borgarna förlorar 1200 väljare om dagen.

2007-12-06

Rådslag om jobben


Hemma igen i vardagen. Ikväll hade vi diskussion om framtidens jobbpolitik. Medlemmarna diskuterade friskt och länge. Jetlagen kom som ett brev på posten. Tur att vice ordf Leif fördelade ordet, jag var inte riktigt i skick för det.

2007-12-05

Christmas love cards for our beloved king.


Kungen i thailand har en oerhört stark ställning. Idag fyller han 80. Överallt i Bangkok är porträtt och banderoller som hyllar honom.
Personkulten är massiv . I lobbyn till mitt hotell var dessa alster i en teckningstävling för skolbarn.

2007-12-03

Burma i thailand


- står inte högst på dagordningen. Men fotboll är oerhört uppmärksammat. 3-2 till thailand blev det.

ENC

Dr Lian Sakong och David Taw, representanter for ENC (annu en forkortning...) Ethnic National Councils of the union of Burma. En organisation som samlar de storsta etniska grupperna i Burma. Burma ar inte direkt en sammanhallen nation, som vi har i vasteuropa, Burma har mang olika folkgrupper som genom historien haft olika grad av sjalvstandighet, och dessa har krigat mot den Burmanska majoritetsbefolkningen, Britterna under kolonialtiden, och Japanerna under andra varldskriget. En komplicerad situation minst sagt.
Grupperna ar Shan, Karen, Kareni, Chin, Mon, Arakanoch Kachin. Alla har i olika man vapnade grupper, en del har avtal om vapenvila med burmesiska militaren, andra fortsatter ett numer lagintensivt krig mot dem.
\Vad som har hant sen 88 ar att man har snackat ihop sig (ffa via ENC) om hur man skulle kunna bilda en federalstat nar man stortat juntan och infort demokrati.
Aung San Suu Kyis roll somm sammanhallande ledare for denna framtida union kan inte overskattas.
Maste ga nu, uppdaterar sa snart jag kan. Formodligen imorgon, nar jag vantar pa nasta plan.


2007-12-02

Nyo Ohn Myint


Om oppositionen hade haft skulle den här mannen förmodligen vara utrikesminister. Klockan börjar bli mycket här så jag skriver mer imorgon. Jag kan iaf säga att det var ett fantastiskt intressant möte med helt ny info om relationen mellan kina och juntan i burma.
Nu ar det morgon, men jag sitter id en dator utan svanska bokstaver, och snart ska jag till flygplatsen...
Nyo Ohn Myint ar en hogt uppsatt figur i den samlade burmesiska oppositionen, han ar medlem i NLD (Aung San Suu Kyis parti), och ar utrikespolitisk talesman i vad man skulle kunna kalla det burmesiska exilparlamentet radet.
Han kanner Aung San Suu Kyi val, och var en gang i tiden hennes livvakt. Han har bland annat som sin uppgift att fungera som sambandsman med den kinesiska kommunistpartiet, bade lokalt i grannprovinsen Yunnan och i Beijing.\
Nyheterna han hade darifran ska jag senare lagga ut texten om i en artikel, men kort sagt sa handlar det om hur Kineserna mer och mer trottnar pa militarjuntan i Burma och vad de planerar att gora at saken. Spannande!

Tuk tuk


Livsfarligt- men kul

Win min om militären


Win Min är forskare, exilburmes, en av alla de studenter som flydde Burma efter den stora massakern 1988, där tusentals demonstranter sköts ner av militären.

Han är politiskt aktiv, och används flitigt som expert då han är specialiserad på militären i Burma. Han har otroligt stor kunskap om hur militären arbetar, hur de är organiserade, har en djup inblick i hur de resonerar. Vårt samtal handlade förstås om detta och jag bad honom ge mig ett värst- och ett bästa fall scenario.

Det värsta fallet är om saker bara fortsätter som de är nu. Stenhård militärregim som tystar oppositionen brutalt, en omvärld som i och för sig kanske bryr sig, men inte förmår enas omkring en gemensam strategi. Inom militären finns i och för sig mer liberala krafter, men de är ändå för svaga och inte tillräckligt högt i rang för att kunna avsätta det ledande skiktet. Även om de är mer liberala så innebär det inte i sig att de därmed är fullblodsdemokrater . Indoktrinering sedan barnsben, ekonomiska egenintressen och makthunger är faktorer som gör att läget förblir som det är inom militären.
Så det värsta fallet är det nuvarande.

I bästa fall så kommer regimen att tvingas avgå och inleda samtal om ett demokratiskt Burma. Samtal där alla grupper inkluderas, där militären tillåts en acceptabel sorti, kanske någon form av sanningskommission á la Sydafrika, och i slutänden en federal stat med demokratiska val och en folkvald regering. Vägen dit är lång, men inte alls omöjlig. Om folket till slut gör ett nytt "uppror" som det vi såg 98, och alla går man ur huse, så kan det vara gnistan som sätter igång den processen. Men för tillfället så är rädslan större än ilskan hós gemene man. Vi talade länge om den balansen mellan rädsla och ilska. Om folks ilska och hat mot regimen ökar i tillräcklig grad så kommer saker att hända, men på motsvarande vis; om rädslan minskar och ilskan fortfarande är kvar i samma grad så kommer även det att göra att gemene man agerar.

Win Min kommer jag definitivt att fortsätta ha kontakt med, och vi talade också om att tillsammans författa en artikel för svensk press om hur Europa kan öka sitt tryck på juntan.

Juntan agerar inte alltid helt logiskt, minst sagt. Ett exempel är hur man häromåret beslöt att inrätta en ny huvudstad mitt ute i ingenstans. Mycket av inspirationen till detta fick man av astrologer och numerologer som man tar väldigt mycket på allvar.

Ett annat om möjligt sjukare exempel är hur man 1987 plötsligt beslöt att ogiltigförklara vissa sedlar. Sedlar med värdena 35 och 70 (hur man nu kan ha sedlar i de valörerna är iofs också en gåta) blev över en natt värdelösa. Istället infördes sedlar i valörerna 45 och 90. Folk förlorade förstås en massa pengar, vissa allt de ägde. Anledningen till bytet var att den ledande genaralens turnummer är 9, och både 45 och 90 är ju mycket mer delbara med 9!

Ju mer man lär sig om saker, desto mer frågor får man, eller hur?


Peter Halford, spindel i nätet och orädd mopedist.

Mötesrapport 1



Than Ke, representant för ABSDF, All Burma Student Democratic Front.


En av otaliga organisationer (och förkortningar), som finns här i gränstrakterna.


Vi talade om läget i Burma, vad hans organisation gör och hur han ser på framtiden.


Punktvis saker vi samtalade om, ostrukturerat, men ändå:
  • arresteringarna fortsätter även nu efter demonstrationerna i september, vad juntan än säger

  • Juntans närmande, och att man utsett en sambandsofficer till Aung San Suu Kyi är bara utanpåverk för att lugna internationella samfundet

  • i dagarna slog militären till mot ett av de största klostren i Rangoon, Meggin Monastery, som förutom att vara munkkloster också fungerade som hospice för aids-sjuka. Man stängde klostret och slängde ut aidspatienterna.

  • Kina har gigantiska investeringar i Burma, huvudsakligen i infrastruktur för att komma åt energiresurser, pipelines för olja och naturgas, vattenkraftverk etc, vapenexporten har minskat från Kina. Indien och Kina tävlar om kontrakt på olja och gas. Kineserna öppnar en hamn i södra Burma för att kunna frakta in olja i landet från bl.a afrika. Burmas strategiska läge gör att man inte behöver runda singapore och malaysia.

  • Sanktionerna från omvärlden måste rikta in sig på olja och gas också om de ska ha någon effekt

  • Minst 50.000 barnsoldater finns i den burmesiska armén, ABSDF jobbar med att reintegrera dem i samhället.

  • Moralen i den burmesiska armén (som är en av asiens största, med 400 000 man) är sjunkande
  • Dialog och en "exit strategy" för juntan är nödvändig för att komma framåt.
  • Thailand spelar ett dubbelspel med juntan och oppositionen, det kommande valet i Thailand kommer förmodligen inte att innebära någon större skillnad.

  • Internationell uppmärksamhet är viktig och spelar roll för juntans agerande

  • En federal statsbildning är modellen för ett framtida demokratiskt Burma, nu till skillnad från 88, så skulle en sån vara möjlig, då förtroendet mellan de olika etniska grupperna är större än då.

I eftermiddag och kväll ska jag möta ytterligare två representanter/personer, en som är expert på militären/juntan i Burma och en i ledarskiktet för NLD (Aung San Suu Kyis parti)

Imorgon ska jag träffa folk från Ethnic National Council, en paraplyorganisation för de etniska minoriteterna i Burma, och folk från TBBC (Thai/Burma Border Consortium) en organisation som sysslar med humanitär och annan hjälp i gränsområdet.



Återkommer med rapport därifrån senare i mån av tid.



Jag ska inte försöka redogöra för alla organisationer, hur de samverkar och bli för detaljerad här på bloggen. Om man vill fördjupa sig kan jag varmt rekommendera Jesper Bengtssons bok "Burma - en resa i diktaturens skugga" - en mycket bra beskrivning av Burmas historia, och vad som har lett fram till dagens läge.

kväll i Chiang Mai (igår)







Äntligen online

Har äntligen lyckats komma ut på nätet med laptopen. Kan nu skriva utan att trycka femtioelva ggr på den minimala knappsatsen på telefonen. Synd bara att jag bara har fem minuter innan jag ska iväg...
Chiang Mai i norra Thailand är den stora stad som ligger närmast ggränsen till Burma. Här finns många organisationer baserade som jobbar med bl.a mänskliga rättigheter, migrantarbetarnas förhållanden (det finns ca 2 miljoner i Thailand), representanter för etniska minoriteter i Burma, studentaktivister etc etc. Min guide för dagen är en svensk vid namn Peter Halford som har funnits i regionen de senaste 15 åren och tydligen kan han mer än de flesta om vad som pågår.
Återkommer ikväll (på fm svensk tid) med utförligare rapport och bilder..

2007-12-01

Chiang mai


Framme. Strul med uppkoppling, kan bara mobilblogga. Löser problemet imorgon annars får det bli korta rapporter.

Bangkok


Tillbringade en natt här innan jag om några timmar åker vidare till Chiang Mai. Morgondagen späckad med möten. Hoppas jag har tillgång till nätet annars får fortsättning följa när jag kommer hem.

Talande rubrik


People power är det man i filippinerna kallar ett folkligt uppror. Så lyckades man störta Marcos och Estrada. Den här gången gick det inte lika bra, även om man inte ska underskatta missnöjet med den sittande presidenten.