2007-05-07

Majtalande i Kungsör och Fagersta

Första majtal höll jag i år igen, Kungsör först och sedan Fagersta. Vackert väder, gott om folk och bra stämning på båda orterna.
Nedan kan ni läsa vad jag sa:

"Kamrater, mötesdeltagare!
Tack för att jag har fått komma hit och tala på första maj!
För ett år sedan talade jag i Skinnskatteberg och i Surahammar, och mycket har hänt sedan dess.
Idag hade jag tänkt tala om tre saker
För det första. Varför det gick som det gick i valet, och vad vi kan lära av det.
För det andra vill jag säga något om vad som är på väg att hända i Sverige, och vad det kan få för konsekvenser.
Slutligen tänker jag tala om alternativet. Vad vi vill göra i stället, och hur vi alla kan bidra till att bygga ett bättre och mer solidariskt Sverige.

Så för det första – Varför gick det som det gick?
Vi förlorade valet. Även om vi gick fram på en del orter och lyckades behålla makten i många kommuner, så blåste det en högervind genom landet.
Vi kan skylla på många olika saker. Vi hade medierna emot oss. Det var fel på partiledaren. Vi hade valaffischer med vit text på vit bakgrund. Vi framstod som trötta och mätta när borgarna framstod som pigga och hungriga.
En del av de här sakerna stämmer kanske, men jag tror inte att det var huvudanledningen till valförlusten.
Jag tror att det fanns två huvudsakliga orsaker.
Den ena var att vi inte längre verkade vara i opposition mot orättvisorna i samhället. Vi framstod mest som försvarare av system i samhället. Oavsett om systemen fungerade eller inte så såg vi det som vår plikt att försvara dem. ’
Vi lyssnade inte tillräckligt på de problem som människor upplevde i sin vardag. Vi framstod som alltför nöjda med läget som det var, och lyckades inte beskriva vår vision av framtiden. Vi sa att alla ska med, men vi svarade kanske inte på frågan: Vart då?
Den andra orsaken har att göra med arbetsmarknadspolitiken och arbetslinjen. Här hamnade vi fel i debatten. När borgarna talade om riktiga jobb så talade vi om bidrag och a-kassenivåer. När borgarna talade om företagande och entreprenörer så talade vi om ams-statistik och åtgärdspaket.
Borgarna lyckades måla bilden av att de skulle ordna riktiga jobb till alla som behövde det. Vi framstod även här som försvarare av det som var.
Här måste vi spotta upp oss. Självklart är det bättre med riktiga jobb än a-kassa! Självklart ska man göra rätt för sig!
Men lika självklart är det att vi ska ha en bra och trygg a-kassa! Lika självklart är det att folk vill göra rätt för sig. Vi tror inte att de som saknar arbete är lata och behöver en piska. De behöver hjälp att komma in i arbete, inte straff för att de blivit utan arbete!
Arbetslinjen som borgarna har snott ifrån oss ska vi ta tillbaka! Gör din plikt och kräv din rätt! Den parollen skapades av arbetarrörelsen, och den gäller än i dag!
Så till min andra punkt. Vad är det som är på väg att hända?
Innan jag börjar tala om det har jag en efterlysning. Jag undrar om ni här i Kungsör/Fagersta har sett några ”nya moderater”?
Innan valet så fanns det visst väldigt många, men sen dess har jag bara träffat på samma gamla moderater som förr. Samma gamla moderater som gynnar höginkomsttagare och vita män i villaförorter. Samma gamla moderater som först bryr som om att sänka skatter och sen kanske funderar lite grann på hur de ska finansiera skattesänkningarna. I riksdagen där jag är i veckorna så är det fullt av samma gamla moderater som förr. Har ni sett någon annan sort? Jag undrar så vart de har tagit vägen.
Skämt åsido, så är det som är på väg att hända verkligen oroande.
Den moderatledda regeringen har satt igång ett systemskifte. De sa att var det nya arbetarpartiet före valet, men nu ser vi vad de verkligen går för.
Man sänker nivåerna i a-kassan så att folk blir tvungna att ta jobb för drygt halva sin ursprungliga lön. Samtidigt gör man det mycket dyrare att vara med i a-kassan.
Man skär ner på åtgärder för att man ska kunna få ett nytt jobb, man skär ner på bidragen till komvux så att det blir svårare att kunna omskola sig till ett nytt jobb. Man tar bort 25/4 kvoten för ansökning till högskolan och gör det därmed svårare att byta karriär senare i livet. Arbetsgivarna ska kunna kräva sjukintyg från första dagen, och anställningstryggheten försämras. Man lägger ner arbetslivsinstitutet och man vill göra a-kassan obligatorisk.
De säger att de är för kollektivavtal och de säger att de gillar fackföreningar.
Men det är bara ord!
I handling visar borgarna att de inte är en regering för vanliga löntagare!
Det senaste stolleprovet från borgarna är att man samtidigt tar bort fastighetsskatten och förmögenhetsskatten. Det gynnar de allra rikaste i samhället. Det gynnar de som bor i dyra villor i Djursholm, Danderyd och Reinfeldts Täby. Det är en slags blå skatteväxling, en slags omvänd Robin Hood-politik.
Det gynnar de som redan idag har mer än de behöver.
De som får betala kalaset är alla de som står utanför arbetsmarknaden.
Sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer och förtidspensionärer.
Det nya arbetarpartiet……falsk marknadsföring säger jag!
Det är tur för regeringen att det inte finns en ångervecka eller en reklamationsnämnd för valresultat.
I så fall skulle den här regeringen åka ur Rosenbad och ner i Sverkers soptunna illa kvickt!
Vad är det då som kan komma att hända?
Jo - Vi riskerar att få ett kallare samhälle.
Ett samhälle med ökade klyftor och större spänningar.
Ett samhälle där ensam är stark, där själv är bäste dräng,
och där de som står utanför får skylla sig själva.
Det här är farligt. Det skapar grogrund för extrema rörelser som till exempel Sverigedemokraterna. Det är en politik som ställer grupper mot varandra.
Det är onödigt, farligt och dumt!
Sverige är stort nog, är rikt nog och har tillräckligt stort hjärta för alla.
Vi behöver inte ställa grupper mot varandra.
Vi socialdemokrater står för något annat. Vi står för rättvisa och solidaritet. Vi vet att det behövs trygghet i ett samhälle. Vi vet att marknadskrafterna inte kan lösa alla problem. Vi vet att solidaritet och att ge alla människor lika förutsättningar att bli allt de kan bli är svaret. Ensam är inte stark. Själv är inte bäste dräng.
Tillsammans är vi mycket starkare än var och en för sig.
Så till min tredje och avslutande punkt. Vad är då alternativet?.
Vi socialdemokrater får inte slå oss till ro med att folk är förbannade på regeringen och att vi har höga opinionssiffror drygt tre år före valet. Vi måste ägna den här tiden i opposition åt att ta nya tag. Att tillsammans formulera svar på de frågor som folk har. Att tala med folk inte till folk. Att lyssna på rörelsen, och att låta många komma till tals.
För vårt parti var inte Göran Perssons parti, det är inte heller Mona Sahlins parti. Det är allas vårt parti, ditt och mitt!
Så nu gäller det att vi tillsammans tar till vara på all den kraft som finns ute i stugorna. Att vi lyckas övertyga varandra att inte längre sitta vid köksbordet och svära över vad som sker. Vi kommer att kalla till rådslag om framtidens socialdemokratiska politik. I hela landet och här i Västmanland. Var med i våra rådslag! Engagera dig i facket! Bli medlem i partiet och om du redan är det så se till att få någon annan att gå med!
Låt mig säga något om vad vi föreslår konkret här och nu.
Imorgon den andra maj så presenteras Socialdemokraternas vårmotion. Vårt alternativ till borgarnas vårbudget.
Vi föreslår en fördubbling av platserna i den kvalificerade arbetsmarknadsutbildningen. I stället för borgarnas ”jobbgaranti” som egentligen bara är en garanti för lägre ersättning så vill vi satsa verkliga resurser på verksamma åtgärder.
Vi lägger förslag som gör något åt ungdomsarbetslösheten. Mer praktik, kvalificerad utbildning och bättre stöd att kunna flytta och ta jobb i hela landet.
Vi föreslår rejäla åtgärder på miljöområdet. En bärande tanke i vår framtidsvision är den om det gröna folkhemmet. Vi gör inte som regeringen, som tycker att alla andra ska ta ansvar utom regeringen. Vi föreslår nya certifikatsystem som ska driva på för miljövänligare transporter och energianvändning. Vi vill införa en skattestimulans för de som konverterar sin bil till en miljöbil. Det räcker inte bara med en premie till de som råkar ha råd att köpa en ny bil. Vi vill också satsa resurser på ett nytt klimatmärkningssystem som gör det lättare för oss konsumenter att göra klokare val. Klimatfrågan är vår generations kanske största utmaning och då duger det inte att ducka från ansvaret. Åtgärder behövs och de behövs nu!
Så till slut en liten sammanfattning av vad jag har talat om.
För det första: Vi förlorade valet av två anledningar. Vi var inte tillräckligt i opposition mot orättvisor, och vi lät borgarna framstå som de som hade lösningen på arbetslösheten.
För det andra: Borgarna med moderaterna i spetsen håller på med ett systemskifte. De nya moderaterna har plötsligt försvunnit och det nya arbetarpartiet är en bluff. En bluff som vi har synat.
Och för det tredje: Vi har ett alternativ. Vi har bättre och rättvisare förslag. Vi har ett alternativ som bygger på solidaritet. Vi ska inte ställa grupper mot varandra. Vi ska lyssna och samtala. Vi ska tillsammans, alla vi här idag, vara med och skapa framtidens politik.
Vi har förlorat ett val, men vi har inte förlorat vår själ. Vi har inte förlorat vår tro på att vi tillsammans kan bygga det gröna, rättvisa folkhemmet."

Inga kommentarer: