2007-05-07

Fråga till Björklund

Häromdagen var jag på besök på Komvux i Västerås, där träffade jag rektorn och elevkåren. Rektorn är orolig för hur det ska gå nu när hon är tvungen att skära ner på de yrkesförberedande programmen. Program som ger de allra flesta deltagarna jobb direkt efter kursen!
Elevkåren gör ett strålande arbete och ordnar demonstrationer och namnlistor. De är med rätta riktigt upprörda över vad som sker. Roger Haddad (fp) i Västerås hukar och tycker att regeringen är dum. Man skjuter till 6 av de 12 miljoner som behövs och skriver brev till ministern. Undrar om det hjälper?
Jag ska ställa en skriftlig fråga till Jan Björklund i riksdagen, den kan ni läsa nedan. Undrar vad svaret blir?
"Skriftlig fråga till Jan Björklund

En av Sveriges absolut mest viktiga konkurrensmedel i den globala ekonomin är vår vuxenutbildning. En vuxenutbildning som på många sätt är unik i världen i det att den ger alla medborgare återkommande chanser att kostnadsfritt vidareutbilda sig.
Arbetslivet har förändrats och man kan inte längre förlita sig på att den utbildning man fått som ung är tillräcklig för hela arbetslivet.
I Sverige har vi via komvux, kunskapslyftet, bildningsförbunden, folkhögskolorna och högskolorna lyckats väl i att ge förutsättningar för ett livslångt lärande.
25/4 kvoten för ansökning till högskolorna har gett många chansen att senare i livet sadla om och skapa sig en ny karriär.
De minskade statsbidragen till vuxenutbildningen gör att många kommuner kommer att skära ner på framförallt de icke lagstadgade yrkesförberedande programmen inom komvux. En del kommuner skjuter till egna pengar till detta, andra inte. 25/4 kvoten för antagning till högskolan ska slopas. En ny gymnasiereform har aviserats där vissa program inte kommer att ge behörighet för högskolestudier.
Med tanke på de åtgärder som regeringen nu genomför har jag följande frågor till statsrådet:
På vilket sätt förbättrar man matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare genom att skära ner på resurser till vuxenutbildningen?
Hur är det tänkt att man ska stimulera det livslånga lärandet genom att ta bort resurser från komvux och försvåra för dem över 25 att komma in på högskolan?


Olle Thorell (s)"

Inga kommentarer: