2010-06-01

Israels agerande är skamligt!

Experter på folkrätt, FN:s säkerhetsråd och en i stort sett enig, och med rätta upprörd omvärld fördömer Israels agerande vid bordningen av konvojen Ship to Gaza.
Ett fåtal röster som MUF:s ordförande och enstaka insändarskribenter, försöker i sitt Israelkramande hitta nåt slags rättfärdigande för Israels skurkaktiga beteende.
Det går inte.
Det nuvarande styret i Israel verkar ha våld som en patentlösning på de flesta problem som man ställs inför. Det är en farlig väg som bara bidrar till att ytterligare infektera en redan mycket låst konflikt. Vägen framåt måste vara genom dialog och förhandlingar och att båda parter upphör med våldshandlingar.
Vi fördömer den israeliska militärens dödsskjutningar och övervåld på humanitära aktivister. Då aktionen skedde på internationellt vatten strider den helt mot folkrätten.
Huvudfrågan får inte glömmas bort. Israels blockad och ockupation måste upphöra. Israels blockad av Gaza gör hela området till ett gigantiskt utomhusfängelse där Israel kontrollerar allt som tillåts komma in eller ut. Detta har lett till ekonomisk kollaps, massarbetslöshet och lidande för Gazas befolkning.
För detta bär Israel ansvaret. Israels allt hårdare attacker mot fredligt motstånd liksom blockaden och ockupationen i hela Palestina måste få ett slut.
Sverige och EU måste agera samordnat. Vi socialdemokrater har länge krävt en suspendering av handelsavtalet mellan EU och Israel. Vi kräver också att Sverige bör ta hem sin militärattaché från Tel Aviv.

Inga kommentarer: