2008-03-14

Regeringen försummar politik för global utveckling (PGU)
Följande pressmeddelande har gått ut idag med anledning av att regeringen nästa vecka aviserat sin skrivelse om Politik för Global Utveckling (PGU).

Biståndsminister Gunilla Carlsson och den moderatledda regeringen visar bristande intresse för att driva vidare politiken för global utveckling (PGU), en politik som Sverige var först i världen med att anta.
Regeringen har aviserat en skrivelse inom kort där vi socialdemokrater hoppas att man höjt sin ambitionsnivå.Politik för global utveckling handlar om att alla politikområden strävar åt samma håll och tar hänsyn till vilka konsekvenser den förda politiken får för den globala utvecklingen. Målet är en rättvis och hållbar utveckling.
- Bistånd är inte en separat företeelse. Alla politikområden måste dra åt samma håll för att en rättvis och hållbar global utveckling ska uppnås. Regeringens bristande intresse i att diva denna grundläggande och viktiga politik vidare är mycket oroande. Att arbeta med principerna för global utveckling är en investering för framtiden, säger Olle Thorell (s) ledamot i utrikesutskottet i en kommentar.
- På punkt efter punkt ignorerar regeringen effekterna av sin förda politik, menar Olle Thorell. Biståndsministern vill till exempel ändra regelverket så att biståndspengar kan gå till militära insatser. Sveriges regering slåss för att få ett undantag i ett internationellt förbud mot klustervapen - vapen som till största delen drabbar civila. Regeringens linje strider mot riksdagens beslut, avslutar Olle Thorell.

1 kommentar:

syren sa...

Läst!