2006-04-30

Back from Brazil

Varit en dålig bloggare en tid. Har varit på resande fot. Ett biståndsprojekt i Brasilien som jag är inblandad i. Västmanlands och Örebros partidistrikt samverka med Palmecenter för ett projekt i Sao Paolo. Där så utbildas kommunalanställda i demokrati och organisationsfrågor. Projektet är ett partistödsprojekt där syftet är att stärka den demokratiska utvecklingen i Brasilien. Problemen där är gigantiska. Klyftorna är nästan ofattbara. De fattiga är ofantligt många och fast i olidliga förhållanden. Ändå är utvecklingen med myrsteg på väg åt rätt håll. Och tron på att det går att förändra framtiden spirar hos fler. Lula som är den förste folkvalde presidenten med arbetarbakgrund (han var fackligt aktiv på Scanias fabrik i Sao Paolo på 80-talet) har en oerhörd press på sig. Besöket var mycket givande och vi kom att möta många intressanta människor. Nedan följer lite bilder därifrån.

Glada barn på en skola vi besökte i Jandira, Sao Paolo, där har man börjat med ett skolmatsprojekt i ett fattigt bostadsområde. Skolmat är inte nåt som är givet som här.

Besök på en särskola i Sao Paolo. Engagerade lärare gör ett fantastiskt arbete med sina elever. 8 lärare på 60 barn.

Roque da Silva och Sonia Cunho, fullmäktigeledamöter i Osasco. De berättar om ett bostadsbyggnadsprojekt som gett drägliga bostäder till 6000 människor som annars skulle ha fått bo i kåkstäder. Kooperation och att arbeta tillsammans med ett gemensamt mål gör att man kan bryta fattigdomens bojor.

Fotbollen är obegripligt stor i Brasilien. Ronaldinho är den store hjälten, Här blickar han ut över en kåkstad. Nästan så att man kan unna brassarna att vinna VM i sommar. Men bara nästan...

Inga kommentarer: