2010-05-21

Valkompass på irrfärd


Jag gillar SvD. Jag håller inte alls med om det som står på ledarsidan, jag tycker rentav att en del ledarskribenter har en grund analys och en tämligen nedlåtande attityd. Men som nyhetstidning är den bra, ofantligt mkt bättre än DN som politiserar sina nyheter på ett rätt upprörande sätt.
Men nu är jag besviken på SvD. Deras valkompass på nätet, som också används av en del andra tidningar är tydligen felkonstruerad. Hur man än svarar på frågorna så är det omöjligt att få socialdemokraterna som sitt förstahandsval! Läs mer om det på www.makthavare.se
Jag hoppas verkligen att det är ett misstag och att det går att ändra, annars är det något av en skandal.

-- Postat från mobilen. Kommentera gärna!

2010-05-20

Thailand, leendets land?

Är djupt oroad över utvecklingen i Thailand. Massvis med dödsoffer, förhandlingar avslutade, rödskjortorna drar sig tillbaka, men oroligheterna verkar sprida sig över landet. Thailand är verkligen inte bara det turistparadis som hundratusentals svenskar besöker varje år. Det är också ett land med djupa konflikter, dels mellan olika folkgrupper ( som i sydligaste delen av landet) men framförallt mellan de som har och de som lever i fattigdom. Demokratin är mest en kuliss, och den egentliga makten ligger hos en liten elit lierad med militären.
Den enda framkomliga vägen är dialog, förhandlingar och framförallt fria demokratiska val utan inblandning av militären. Som det ser ut i dagsläget är prognosen dyster när regeringen utlyser undantagstillstånd och fredliga demonstranter möts av dödligt våld. Omvärlden är också märkligt tyst, även Bildt borde kraftfullt fördöma våldet.



-- Postat från mobilen. Kommentera gärna!

2010-05-07

Skogslundsskolan på besök

Visade runt 3 klasser från min gamla skola på riksdagen idag. Nästa vecka är späckad av utåtriktade aktiviteter och arbetsplatsbesök. Måndag Köping, tisdag Sala och onsdag Hallsta. Mer därifrån då. Kul att komma ut i länet och berätta om vår rödgröna politik, nu när vi har massvis med bra konkreta förslag från vår vårbudget att tala om. Vad borgarna än försöker tuta i folk så har vi en samlad politik som gynnar 9 av 10. Den tionde är de som tjänar mest och/eller bor i de dyraste husen. "skattechocken" som borgarna försöker skrämmas med är att de som tjänar över 40.000 får betala 25 kronor mer i skatt per tusenlapp över 40.000. Det är inte mycket till chock det.





-- Postat från mobilen. Kommentera gärna!

2010-05-03

Rödgröna besked

Idag presenterar vi vår rödgröna alternativa budget. Full med klara konkreta besked. Där kan du läsa om satsningar på jobbskapande åtgärder som sänkta arbetsgivaravgifter för småföretag och kunskapslyftet 2.0. Där kan du också läsa om hur varenda krona är finansierad, bl.a genom höjda skatter på de med de högsta inkomsterna och de dyraste husen. Satsningar på järnvägar, bostäder, energieffektiviseringar finns också med. Hur vi börjar med att sluta klyftan i skatt mellan pensionärer och löntagare finns också där. Vi har nu också skarpa förslag på hur vi gör a-kassan och sjukförsäkringen till moderna, trygga försäkringar värda sina namn som just försäkringar. En viktig dag med viktiga besked. Nu vet väljarna vad de får om det blir en rödgrön regering! Ursäkta.....NÄR..menar jag förstås!
Läs mer på


Www.rodgron.se


-- Postat från mobilen. Kommentera gärna!

2010-05-01

Inget vanligt förstamajfirande!

Firat första maj i Kungsör och Surahammar. Kalla vindar, men varm gemenskap och bra uppslutning trots vädret.

Publicerar mitt tal nedan:


Kamrater - mötesdeltagare.
I år är det inget vanligt förstamajfirande.
Det är i år det gäller kamrater! Det är nu det gäller!
Det är valår!
Den tredje söndagen i september, om bara 141 dagar så är det val.
Då är det dags för oss att säga ifrån, och rösta fram en ny regering.
En rödgrön regering, med Mona Sahlin som statsminister.
Jag kan knappt bärga mig!

Jag tänkte tala om tre saker –
1 Skillnaden mellan oss och borgarna!
2 Våra förslag och vår politik
3 vad vi behöver göra för att vinna valet.

Först om skillnaden mellan oss och borgarna.
Vi står för solidaritet och har förstått att det är bättre för alla i samhället om klyftorna minskar.
Vårt mål är individens frihet, men för att komma dit så krävs det gemensamma lösningar. Vi står för frihet och jämlikhet.
Frihet – fast inte på andras bekostnad.
Jämlikhet – där alla, oavsett bakgrund, ges likvärdiga chanser för att kunna bli det de drömmer om.
Det är det som har byggt Sverige starkt genom åren. Det är vår idé om frihet och jämlikhet som byggt det välfärdssamhälle vi har idag. Vi kallar det för möjligheternas land. Det är vår vision.
Borgarna står för något annat.
De försöker få det till att skillnaderna mellan blocken inte är så stor
De försöker använda samma ord som oss, för de vet att det är begrepp som väljarna gillar.
Men det är bara tomma ord! För de menar helt andra saker!
Borgarna säger ”det ska löna sig att arbeta” Vem kan säga emot det?
Men vad menar de egentligen? Jo –att det ska kosta att inte arbeta! Det är det de menar kamrater
Om du är arbetslös, sjukskriven eller pensionär, så ska det svida ordentligt att inte jobba.
Jag började ställa frågan före förra valet: Hur skapas fler jobb av att de arbetslösa blir fattigare? Jag fick inget svar då, och har inte fått det än idag.
För sanningen är ju kamrater – det funkar inte! Det är 100.000 fler arbetslösa nu än 2006! Ungdomsarbetslösheten är högst i Europa, och ungdomar måste sitta passiva i 90 dagar innan de ens får chansen att få praktik eller utbildning. Ens om de skaffat det själva.
”Det ska löna sig att arbeta”, minsann! Cyniskt och kallhamrat menar jag.


När borgarna pratar om sjukförsäkringen så kallar man det för en ”rehabiliteringsstege”.
Vad det betyder på riktigt är att man inför stupstockar i systemet som gör att tiotusentals människor utförsäkras. Efter X antal dagar ska du ställa dig sist i kön på arbetsförmedlingen, oftast med lägre ersättning. Oavsett om du är frisk eller inte.
Det är inte värdigt ett välfärdsland som Sverige att det överhuvudtaget ska finnas en grupp människor som är utförsäkrade!
Vad gör moderaterna åt detta då? Jo de väljer att kalla de utförsäkrade för ”omförsäkrade” och slår sig för bröstet när sjukskrivningstalen går ner, och glömmer helt att socialbidragskostnaderna skenar i 90% av landets kommuner.
Det är cyniskt och kallhamrat, folk blir inte friskare för att de blir fattigare!

Sven Otto Littorin säger att han värnar den svenska modellen! Det är bara tomma ord! Det betyder ingenting, för vi vet ju att han är ansvarig för en raserad a-kassa och en arbetsmarknadspolitik som sätter arbetsgivarna före arbetstagarna. Det var ju det första de gjorde 2006. De kunde verkligen inte bärga sig. Över en natt blev försäkringen hälften så bra och dubbelt så dyr. Och nu står hundratusentals löntagare utan arbetslöshetsförsäkring. Högerregeringen bedriver en fackföreningsfientlig politik! Vi tror inte på Littorin när han säger sig försvara den svenska modellen! Det är bara ord!
Det är cyniskt och det är kallhamrat, och falsk marknadsföring!

När moderaterna säger att de sänker skatten för vanligt folk, så glömmer de att berätta att den rikaste procenten har fått lika mycket i skattesänkning som de fattigaste 25 procenten tillsammans.
De berättar inte heller att fastighetsskatten gett en riktig jackpot till de som äger hus i Täby och Danderyd, medan nästan alla vanliga småhusägare i Kungsör/Surahammar fått betala mer. Slott eller koja spelar ingen roll, alla ska betala samma fastighetsskatt. Eller förlåt, det heter numera ”fastighetsavgift”

Det är cyniskt, det är kallhamrat, men det är inget nytt!
Det är samma högerpolitik som man gått till val på de senaste hundra åren.
Det är politik som ökar klyftorna och drar isär Sverige. De kallar sig för nya moderater, men det är samma blinda övertro på sänkta skatter och privatisering som alltid präglat högern i Sverige.
Oavsett vilket samhällsproblem man står inför så är medicinen alltid densamma – sänk skatten! Eller privatisera!
Rekordet slogs häromveckan när Åsa Torstensson, infrastrukturministern, hade en lysande idé för att lösa transportproblemen som askmolnet från vulkanen på Island ställt till med. Hennes förslag, på fullaste allvar var – Vi avreglerar järnvägsmonopolet, imorgon! Då kommer allt minsann lösa sig.
Privatisering ska lösa alla samhällsproblem, men även problem som inte finns.
Bilprovningen t.ex. ska privatiseras. Ännu ett stolleprov. Alla tycker bilprovningen funkar bra, är lätt tillgänglig, hyfsat billig och med bra service. Den ska vi privatisera, minsann!
Oavsett samhällsproblem – privatisera eller sänk skatten. Funkar det inte? Sänk skatten lite mer! Eller sälj ut, avreglera mera eller privatisera ännu mer!
Samma gamla höger.
Regeringen har sänkt skatten med 100 miljarder kronor, mest till de som tjänar mest. De går till val på ytterligare sänkta skatter, 100 miljarder till nästa mandatperiod, nu för lånade pengar.
Vi vet alla vilka det är som har betalat för detta. Det är de arbetslösa, som betalat via sänkt a-kassa, de sjuka via lägre ersättning och kommande generationer som kommer att få betala av en statsskuld som borgarna i vanlig ordning lyckats åstadkomma.
Det här duger inte! Vi behöver en ny regering!

Jag vill nu gå över till våra förslag och vår politik.
Vi går till val på en helt annan politik, byggd på helt andra värderingar. Borgarna gör nu allt för att spela ner skillnaderna mellan blocken. Men tro inte på dem! Skillnaderna är jättestora!
Här är några saker som väljarna kan räkna med NÄR vi vinner valet i höst:
· Väljarna kan räkna med att vi sätter jobben först!
- Vårt mål är full sysselsättning!
- Vi kommer att satsa på 100.000 fler jobb- och utbildningsplatser.
- Vi kommer att investera i nya järnvägar och vägar, i bostäder och högskoleplatser. Ett ROT-avdrag också för flerfamiljshus och skolor och upprustning av miljonprogrammen kommer att skapa nya jobb i byggsektorn.
- Omställningen till ett klimatsmartare samhälle är också en jobbsatsning. Nya smarta gröna jobb är det som ska fortsätta hålla oss i framkant i den globala ekonomin.
- Vi kommer att reformera arbetsförmedlingen. Vi kommer genast att ta bort den idiotiska regeln som säger att ungdomar tvingas till 90 dagars passivitet.
- Vi kommer att reparera A-kassan så att den blir en försäkring värd namnet. Vi kommer helt enkelt att bedriva en aktiv arbetsmarknadspolitik. Klarar vi jobben – då klarar vi ekonomin, och då klarar vi att satsa på välfärden!
Vi har en lista lång som en tapetrulle på förslag som visar att vi sätter jobben först. Det kommer att spela roll om arbetsmarknadsministern heter Sven Erik Österberg i stället för Sven Otto Littorin!
· Pensionärsskatten. Väljarna kan räkna med att vi lovar att sluta skatteklyftan mellan de som arbetar och de som har arbetat. Lön och pension ska beskattas lika. Borgarna tävlar i att säga att de ska sänka skatten för pensionärer. Men de vill behålla den grundläggande orättvisan, klyftan ska vara kvar. Jag säger det igen:
Lön och pension ska beskattas lika!
Det ska löna sig att arbeta – men det ska löna sig att HA arbetat också!
· Väljarna kan också räkna med rättvisare skatter.
- Åt var och en efter behov, av var och en efter förmåga. Det är vår devis. De som tjänar mest kommer att få bidra lite mer till det gemensamma.
-Vi tycker det är rimligt att den som bor i ett slott betalar mer fastighetsskatt än den som bor i en ruckel. Det är rimligt att de förmögna får dra fler strån till stacken. Det tror jag väljarna ställer upp på!
· Vi kommer att investera i välfärden. Bara det senaste året har 25000 jobb försvunnit från kommuner och landsting. Det är inte acceptabelt när vi vet hur stora behoven är i skolorna, i äldreomsorgen, på hemtjänsten och sjukhusen. Vi kommer att tillföra resurser till kommuner och landsting. 12 miljarder kronor de närmaste två åren. Därför det är inte barnen i förskolan och de äldre på hemmet som ska betala priset när lågkonjunkturen slår till och regeringen sitter på händerna!
· Väljarna kan räkna med att vi aldrig kommer att låna till skattesänkningar!
· Väljarna kan räkna med att vi inte kommer att privatisera gemensamt ägda verksamheter bara för sakens skull
· Väljarna kan räkna med att vi kommer att återinföra en värdig sjukförsäkring,utan stupstockar, utan utförsäkringar. En försäkring värd namnet där man ser varje individs behov och hjälps åt att hitta vägar tillbaka till jobb om det är möjligt.
· Väljarna kan räkna med att Vi socialdemokrater kommer aldrig, - aldrig någonsin, aldrig någonstans, aldrig någon gång göra oss beroende av Sverigedemokraterna. Aldrig! Så tydliga är vi.
Det var några av de besked som vi kan lämna till väljarna så här 141 dagar före valet.
Så slutligen några ord om vad som krävs för att vi ska vinna valet i september..
· Vi ska tala väl om varandra och våra företrädare. Det är bara våra motståndare som tjänar på något annat.
· Vi ska visa att vi står starka i vårt rödgröna samarbete.
· Vi ska inte som desperata borgare ägna oss åt att smutskasta våra motståndare. Vi ska inte sänka oss till den nivå som Mats Odell visade prov på i veckan. Politik är viktigare än så. Vi ska hålla oss till sakfrågorna, för borgarna är chanslösa om debatten handlar om politiken och väljarnas vardag.
Vi ska berätta för väljarna vad vi vill göra, och vad alternativet är. Och det är inte bara riksdagsledamöter, partiledaren och kommunalrådet som ska göra det. Vi måste alla hjälpas åt. När vi står i kön till konsum, när vi möter vänner och bekanta, på fikarasten på jobbet. Alla vi som vill byta regering måste hjälpas åt! För det är genom det personliga samtalet och mötet som vi kan övertyga den osäkra väljaren.
Miljoner vardagssamtal – men samma budskap om ett rättvisare sverige.
Ett Sverige där alla erbjuds möjligheter. Där alla ges chans att bidra efter förmåga.
Där storleken på dina föräldrars plånbok inte avgör vilka möjligheter du får i livet.
Ett Sverige där vi sätter jobben först och investerar gemensamt i välfärden.
Det kallar vi för Möjligheternas land.
Det är för att göra verklighet av den visionen som vi söker väljarnas förtroende i September.
Låt mig sluta som jag började:
Det är i år det gäller kamrater! Det är nu det gäller!
Det är valår!
Den tredje söndagen i september, om bara 141 dagar så är det val.
Då är det dags för oss att säga ifrån, och rösta fram en ny regering.
En rödgrön regering, med Mona Sahlin som statsminister.
Jag kan knappt bärga mig!
Tack för ordet!