2009-05-15

Frige Aung San Suu Kyi!


Aung San Suu Kyi har fängslats i det ökända Insein-fängelset.
Vi kräver att hon omedelbart friges, och eftersom rapporter kommit om hennes vacklande hälsa, att den burmesiska regeringen ser till att hon får nödvändig vård.
Vi står givetvis också fast vid våra krav på att alla politiska fångar ska släppas och att en dialog med alla relevanta parter från oppositionen och de olika minoriteterna omecdelbart inleds, med målet att övergå till ett sant demokratiskt styre i Burma.
Carl Bildt och den svenska regeringen måste i de allra kraftigaste ordalag fördöma Aung San Suu Kyis fängslande, och har i och med det kommande ordförandeskapet en oerhört viktig roll att spela i EU:s agerande gentemot militärregimen i Burma.
Vi förväntar oss att Carl Bildt axlar det ansvaret och agerar kraftfullt.
Totalt 13 år av de senaste 20 åren har fredspristagerskan och burmesiska demokratiaktivisten Daw Aung San Suu Kyi spenderat i husarrest. Enligt den burmesiska militärjuntans egna lagar kan de bara hålla en person fängslad eller i husarrest ett visst antal år utan rättegång. Om två veckor säger deras egna lagar att de skulle vara tvungna att släppa, eller åtala henne. Alla har varit medvetna om att juntan skulle försöka hitta sätt att hålla kvar Aung San Suu Kyi. Trots att juntan utåt gärna och ofta hävdar att det pågår någon form av demokratisering av landet vittnar många om att det politiska klimatet hårdnat sedan de stora demonstrationerna i september 2007. Ändå kommer beskedet att de låtit arrestera och flyttat henne till Insein-fängelset som en chock.
För ett par veckor sedan började det cirkulera rykten om att den åldrande och fängslade Aung San Suu Kyis hälsa kraftigt försämrats. Samtidigt valde juntan att fängsla hennes läkare och hon fick inte ta emot vård. Det i sig var upprörande.
Nu har hon arresterats och flyttats till Insein-fängelset. Det är inte ett fängelse som alla andra. Det är Burmas största, men också ett av världens mest ökända fängelser. HIV och TBC sprids ohejdat. Sjukvård är det inte tal om. Mat ges knappast efter behov, och kvaliteten på maten brister. Det kommer kontinuerligt rapporter om att de politiska fångarna, som också får utstå tortyr och misshandel, sjuknar in och avlider. Till den platsen skickas nu en av världens mest kända demokratiaktivister och förespråkare av icke-våldsmetoder. Hennes brott är att en man simmade till den trädgård där huset hon satt i husarrest i fanns. Hon satt i husarrest för att hon vann det demokratiska valet som hölls i Burma 1990. Det är fullständigt oacceptabelt.
Jag har idag skickat en skriftlig fråga till Carl Bildt om hur han tänker agera i frågan.

1 kommentar:

Adam sa...

Bra skrivet! Hur kan vi vanliga svenskar hjälpa till och highlighta detta ämne? Omvärlden måste ju trycka på.

Mvh,
Adam