I dagens SvD kan man läsa en intervju med moderaternas nya talesperson för jämställdhet. Artikeln i sin helhet kan du läsa här. Hon heter Kristina Alvendal och är en 33-årig jurist som varit politiskt aktiv i Stockholm sedan hon kom in i fullmäktige som 19-åring. Hon arbetar som etableringsansvarig på Lidl.
(ni vet den där livsmedelskedjan som går i bräschen för drägliga arbetsförhållanden för deltidsanställda, lågavlönade kvinnor).
Hon har själv aldrig märkt av några manliga maktstrukturer som ung tjej. Tvärtom.
Här börjar den kritiskt tänkande läsaren ställa sig en del frågor:
1 Tvärtom?? Har hon bevittnat kvinnliga maktstrukturer? Hur ser de ut?
2 Är man lämplig som talesperson i jämställdhetsfrågor om man är helt omedveten om hur världen omkring en ser ut?
3 Har hon befunnit sig på samma planet som oss andra?
4 Är inte det exempel på en manlig maktstruktur att ett manligt dominerat parti som moderaterna utser en talesperson som aldrig märkt av manliga maktstrukturer?
Hon vill inte kalla sig feminist. "-Jag tror att de flesta kvinnor och tjejer inte bryr sig så mycket om sådana etiketter"
Frågorna fortsätter bubbla upp:
1. Vad är skillnaden mellan kvinnor och tjejer?
2. Feminist är den som anser att män och kvinnor ska omfattas av samma rättigheter, lika lön för lika arbete osv. Man ser ojämikheter i samhället och vill ändra på det. Det är väl den gängse definitionen av att vara feminist. Om man är talesperson i jämställdhetsfrågor borde man väl åtminstone kunna ställa upp på detta?
3 Tror människan på allvar att kvinnor (och ja, just ja, tjejer också) inte bryr sig om man som politiker med ansvar för jämställdhetsfrågor i Sveriges näst största parti betecknar sig som feminist eller inte?
Kristina gillar inte den svenska jämställdhetsdebatten. "- Den har varit väldigt elitistisk, med filosofiska diskussioner om hur maktstrukturerna ser ut, och det patriarkala samhället. Teoretiska resonemang berör inte människor."
Frågorna blir fler och fler:
1 Vilka resonemang berör människor? Praktiska endast?
2 Bör inte en jämställdhetspolitik bygga på diskussioner och teoretiska resonemang?
3 Vad har moderaterna byggt sin jämställdhetspolitik på? Nåt man läst på ett mjölkpaket?
4 Är alla filosofiska diskussioner elitistiska?
Kristina är dock lite fundersam och undrar: "- Varför ökar löneskillnaderna mellan män och kvinnor inom LO-grupperna? Utvecklingen går ju käpprätt åt fel håll, och det är väldigt bekymmersamt."
1 Ja varför blev det på detta viset? Man kanske måste föra ett teoretiskt resonemang? Nej förresten, de berör ju inte människor....
2 Kan det ha att göra med maktstrukturerna i samhället? Nej förresten, de kan ju inte finnas eftersom Kristina inte märkt av dem..
Kristina vill absolut inte ha någon ytterligare kvotering av föräldraförsäkringen. Hon anser att det inte alls skulle öka jämställdheten. Men på frågan vad hon anser om de befintliga pappamånaderna säger hon:
"De funkar ju bra, och det finns inte någon anledning att ändra på saker för sakens skull."
Frågor:
1 Hur funkar de bra? Kvoteringen kanske gynnar jämställdheten?
2 Var Kristina emot pappamånaderna när de infördes? (mitt tips, med dåliga odds, var att det var hon nog, med samma argument som nu)
3 Vilka saker för vilken saks skull?
Kristina Alvendal säger nej till "varannan damernas" för att få bort den ojämna könsfördelningen.- Det är också att ägna sig åt symbolpolitik. "Titta, det sitter 50 procent män och 50 procent kvinnor i fullmäktige." Sådant spelar ingen roll för de kvinnor som fortfarande inte får vardagen att gå ihop.
Frågorna verkar aldrig ta slut:
1 Kan det möjligen spela roll för kvinnors situation att kvinnor är likvärdigt representerade i beslutande församlingar?
2 Vad är symbolpolitik?
3 Har moderaterna över huvud taget en jämställdhetspolitik?
4 Är det en slump att moderaterna är svagast i väljargruppen unga lågavlönade kvinnor?
5 Hur kan man fortsätta prata med foten i munnen?
Fler frågor finns, men jag tror jag stannar där...
Var jag lite för elak i mina frågor?
Lämna gärna kommentarer på mina inlägg. Jag vet att många läser min blogg, men väldigt få lämnar kommentarer. Gör det!
Om ni hellre vill maila, gör det till: olle.thorell@surahammar.se
Min sista undring idag (som faktiskt inte är ironisk) är varför det inte finns att köpa japanska hi-tech toasitsar i Sverige. De är både underhållande och hygieniska. Se bild nedan.
2005-11-28
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
4 kommentarer:
Det är bara att instämma. Men jag tycker det är på något vis lugnande att moderaterna håller stilen. Jag har aldrig sett m som ett parti som värnar om jämställdheten och med denna taleskvinna är läget oförändrat. Det känns stabilt i en orosfylld värld. ;-)
Tycker du var väldigt saklig. Läste själv artikeln och reagerade på samma sätt. I moderaternas värld finns inga manliga maktstrukturer. Kan bero på att vi lever i olika verkligheter. Vi socialdemokrater vågar se orättvisororna och försöker hitta lösningar fast det är oerhört svårt. Det vore självklart lättare att bara vara nöjd.
Kör hårt Olle!
Bra skrivet - behövs ju knappast övriga kommentarer på det.
Tack alla ovanstående. Ska vässa pennan, när jag ser att talespersonen kommit med nya grodor
OT
Skicka en kommentar