2008-04-09

På plats i Kathmandu


Premiärminister Koirala

Valmyndighetens tydliga uppmaning till alla parter.

Äntligen kommit online. Mobilen är stendöd så blogg och mail får bli min kontakt med omvärlden denna vecka.
Valobservationsuppdraget har börjat bra. Vår delegation leds av Louis Ayala, socialistinternationalens generalsekreterare, och vi är sju personer i gruppen.
Igår mötte vi premiärminister Koirala, en man som trots sin höga ålder och vacklande hälsa har arbetat envist och hårt för att få fredsprocessen att gå framåt och få till stånd demokratiska val.

Han betonade hur viktigt det är att utländska observatörer finns i landet och uppmanade oss att besöka så många vallokaler som möjligt och vara synliga får så många väljare som möjligt.
Sedan hade vi möten med utrikesministern, den nationella valmyndighetens ordförande och företrädare för olika partier.

Jag med vice partiledaren i Nepali Congress Party, Man Singh

På kvällen var vi på en mottagning för de olika valobservationsteamen. Världen är bra liten märker man ju mer man reser, träffade flera personer som jag hade träffat förra veckan i Athen bl.a. Fick möjlighet att hälsa på Jimmy Carter som var där. En amerikansk president som uträttat fantastiskt mycket gott efter sin tid vid ämbetet, antar att han närmar sig åttio nu men oerhört aktiv ändå.
Idag är planen att vi ska träffa UML( marxist-leninisterna) samt maoisterna. Dessa två aktörer är nyckeln till en fredlig utveckling i Nepal, om de lyckas avväpna sina aktivister och förmås att acceptera valresultatet vad det än månde vara så har man kommit en bra bit på väg.
Spridda reflektioner:
- Kathmandu är slitet, fattigt, vansinnig trafik, men också fascinerande och vackert på sina håll.
- Att vara otillgänglig på mobilen är en ny och förmodligen nyttig upplevelse.
- Heliga kor finns överallt.
- Valsystemet i Nepal är komplicerat, väljaren ska lägga en valsedel för en enmansvalkrets (first-past the post system á la England) och en valsedel för en nationell partilista vars mandat utses proportionerligt (som i Sverige)
-Inflygningen till Kathmandus flygplats var lite guppig men andlöst vacker i strålande solsken med Himalayas snöklädda, gigantiska berg på ena sidan och slättlandet på den andra.

- Bra citat: "We have to move from a bullet culture to a ballot culture" (ballot=valsedel)
-Tidsskillnaden till Sverige är inte fyra timmar som jag trodde, utan 3.45. Mystiskt.
- Hur man ska få väljarna att förstå hur systemet fungerar om man betänker att det var många år sen man hade ett val, hälften av befolkningen är förstagångsröstare och analfabetismen är omfattande, begriper jag inte riktigt.
- Att skaka på huvudet betyder ja, kan vara bra att veta.
- Armén är tvungna att stanna på sina regementen och de väpnade maoisterna är internerade, så säkerheten på valdagen ska upprätthållas av polisen, som är starkt underbemannad, dåligt utbildad och utrustad och finns dessutom inte på plats i hela landet.
- Att fastställa röstlängder i ett land där man inte har någon fungerande folkbokföring eller allmänna identitetshandlingar är också en utmaning minst sagt.

Morgondagen (valdagen) blir lång, vi ska vara uppe med tuppen, åka långt i skraltig minibuss och hinna med så många vallokaler vi kan innnan de stänger.
Återkommer alltså sent imorgon kväll med ny rapport

Inga kommentarer: